2023-10-15 20:45

Wales - Kroatien
2 - 1

EM-kval Wales - Kroatien 2-1: Wales kör över Kroatien, horribel insats av schackrutorna
Kroatien utspelat på City stadium i Cardiff.

EM-kval Wales - Kroatien 2-1: Wales kör över Kroatien, horribel insats av schackrutorna

Hade någon sagt till mig fyra dagar tidigare att Kroatiens öde kommer ligga i Wales, Turkiet och Armeniens händer så hade jag skrattat tillbaka! Nu har Zlatko Dalic sumpat varenda chans för landslaget att vinna gruppen men inte nog med det, nu riskerar man att hamna i playoff efter ett så strålande spel i september där Kroatien dominerade ut Lettland och Armenien och tog över stafettpinnen i grupp D.

Wales - Kroatien = 2-1 (0-0)
Wilson 47’ 1-0, 60’ 2-0; Pasalic 75’ 2-1.


Wales hade ingen respekt för Kroatien och varför skulle man ha respekt mot idélöshet och en sämre motståndare. Wales var på tårna liksom Turkiet, snabba och kvicka i omställningsspelet där man körde bara en taktik, långbollar mot Moore som enkelt skarvade bollarna vidare mot Wilson som gör sin livsmatch och kommer för livet aldrig glömma kvällen i Cardiff. Redan i första halvleken stod det klart vilket lag som ville vinna matchen, dock skulle Livakovics räddningar skulle räcka fram till pausvilan.

Britterna var ”One trick pony” och det gick hem hela vägen för att de var tillåtet mot detta Kroatien som du aldrig sett förut. Andra halvleken startade mörkt när första målet kommer efter en stark vilja av hemmalaget och en Livakovic som liksom i torsdags lämnar buren utan förklaring. Wilson lobbar snyggt och Wales leder med 1-0, Yilmaz gjorde likadant för Turkiet, vem är näst på tur? Kanske anfallaren Uldrikis från Lettland i november månad? Ofattbara misstag från målvakten kan komma att kosta oss en sommar EM i Tyskland!

Ännu mörkare blev det efter en timmes spel med ett nytt mål av Wilson som förtjänat ledde Wales till segern, fram tills dess har Wales nu skapat minst fyra målchanser så 5-0 hade inte heller varit fel. Zlatko Dalic tar sig för huvudet och sätter sig ner på bänken efter andra målet bredvid övriga kollegor som också sitter i misstro. Jag tror att Dalic själv inte fattar hur detta har kommit till efter en klockren september månad. Inga kombinatoriska passningar mellan Kovacic och Brozovic eller överhuvudtaget en kroatisk spelare som visade med kroppsspråk att man verkligen ville vända på matchbilden.

Reducering kommer trots ett uselt spel då inhopparen Mario Pasalic nickar in målet och nu var det kvarten kvar att spela, mycket tid för att hinna kvittera och säkra en EM biljett. Men det blev bara desperata försök mot en motståndare som dog för varenda boll. Självklart ska Wales försvara sig med elva man på planen för att dom har rätt till det. Kroatien fegade även när man hade tre hörnor på raken, bara fem spelare kommer upp i straffområdet, vad förväntade man sig här kanske ett självmål? Efter nittiofem spelade minuter vinner de omänskliga Wales för enkelt och Kroatien kan sjösätta planen att säkra EM före november matcherna.

Spelet och spelarna
För att börja med spelet som såg vidrigt ut, ett spel i sidled som inte gav utdelning, men schackrutorna älskade att drilla i sidled och det var bara Wales som hade nytta av ett sådant passningsspel som var enkelt att följa eftersom tempot var långsamt. Inte en enda spelare som visar med sitt kroppsspråk att man vill ha bollen. Kanske förväntade man sig att Luka Modric kommer lösa problemen med en ny trollerikonst. Landslaget har förlorat två raka matcher på bara fyra dagar och plötsligt är vi världens sämsta, frågan är om vi ens hade besegrat Lettland idag och vad beror detta på? Är det skadorna på Perisic, Kramaric, Ivanusec, Petkovic och Orsic som är anledning? Eller ligger det något mer i det hela?

Samtliga spelare kom inte till matchen i Cardiff men vissa har ingen mer kredibilitet och det gäller speciellt Vida där bäst före datumet har gått ut för längesedan. Seg och gammal hängde inte med i löpduellerna och var nära att få ett rött kort i första halvleken. Vida fick alltså fördel före Sutalo, valde man erfarenhet här? Erfaren spelare som gav ingen säkerhet alls till försvaret. Jag fattar inte hur Dalic resonerar förutom att han har Ajax mittbacken på bänken men också en annan Sassuolo kaptenen Martin Erlic. Killen som gjorde bragdinsatser mot Danmark och Frankrike i Nations League matcherna, dissas mot en Vida! En till försvarare som hamnar på svarta listan är vänsterbacken Borna Barisic som såg rädd ut, nästintill avskräckt när bollarna kommer mot honom. Med all respekt för Glasgow Rangers och den skotska ligan men Borna du håller inte måttet för detta landslag.



Nästa spelare att ifrågasätta är målvakten Livakovic som var igen ute och knarkade. Två otroligt usla matcher av Livi även om han hade två parader i första halvleken mot Wales. Men när Livakovic måste rädda en mot ett landslag som Wales där flesta spelare kommer från Championship, så säger det oss en hel del. Två ytterligare spelare som smälte in fint i mosaiken är Kovacic och Gvardiol som också behöver rannsaka sig själva efter kvällens insatser, detta var inte Manchester City kvalitet, jag kan inte minnas att Gvardiol vunnit en enda nickduell mot Wales offensiven ikväll.

Kaptenen Luka Modric såg hjälplös ut ett antal gånger i första halvleken och jag kan tycka synd om lille magikern som tyvärr inte lyckas bärga hem Nations League titeln i juli vilket hade varit ett fantastiskt slut på landslagskarriären. Istället får Luka lida med övriga spelare och se på sönderfallet av en gyllene generation. Pinsamt att se Real Madrid mittfältaren rätta till misstag av en Brozovic som är i sina bästa år, som var kapten för Inter och en Champions League finalist väljer att gå till Saudiarabiens fotbollsliga som är i rang av Sveriges division 3. Kanske är det dags för nytt blod på mittfältet i form av Baturina, Misic eller Sigur.



Till sist förbundskaptenen Zlatko Dalic som står till skuld för alla händelserna senaste veckan. Förbundskaptenen som tog silvret och bronset i VM och en final i Nations League. Jag kommer ihåg hur han ersatte Ante Cacic 2017 efter ett antal sämre resultat i VM kvalet där landslaget var nära att missa VM 2018. Cacics landslag såg också desperata ut men långt ifrån det vi såg nu mot Turkiet och Wales och då tänker jag är det läge för fotbollsförbundet att börja leta efter en ersättare? Inte än, vi väntar och ser vad som händer efter Lettland och Armenien, men ytterligare poängtapp kommer aktivera avskedet för Dalic. Jag är rädd att landslaget kommer behöva en omstart om vi hamnar i playoff. 

Läget i grupp D
Läget är turbulent! Turkiet eller Wales kommer vinna gruppen, det blir inte Kroatien, det kan vi säkert konstatera efter kvällen i Cardiff. Alltså ett Turkiet som inte medverkat under ett VM mästerskap sedan VM 2002 och har misslyckats att ta sig vidare från gruppspelet i EM sedan 2008. Wales ska jag inte ens gå in på. Kroatien applåderade när kvalgruppen lottades och man tog det för givet att EM kommer säkras i god tid. Nu ligger ödet i Turkiet, Wales och Armeniens händer i november månad när Wales möter Armenien på bortaplan och i sista omgången tar man emot Turkiet på hemmaplan. Till varje pris vill man undvika playoff kvalet och för det krävs det att Kroatien besegrar Lettland och Armenien samtidigt som Wales tappar poäng i någon ut av sina matcher. Det som skrämmer mest är att Armenien är fortarande aktiva som potentiell grupptvåa, så teoretiskt sett kan schackrutorna komma 4:a i kvalgruppen om det verkligen vill sig så illa!
 

Lag Poäng
1. Turkiet 16
2. Wales  10
3. Kroatien 10
4. Armenien 7
5. Lettland 3

 

TV: Wilson matchhjälte – Wales skrällde mot Kroatien
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-10-16 08:24:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!