EM-truppen spelare för spelare (Del 2) *UPPDATERAD*

Vi har redan gått igenom målvakter och backar. Nu fortsätter vi med mittfältare och anfallare för att göra genomgången av Tjeckiens EM-trupp komplett.

Mittfältare:

Tomáš Rosický – Arsenal (England), 4.10.1980



Lagkaptenen Tomáš Rosický har det mesta man kan önska sig av en offensiv mittfältare. Han är passningsskicklig, har bra teknik, speluppfattning och är dessutom en bra skytt. Även om Rosický är bra på att hålla i bollen, så brukar han inte hålla i den för länge. Något som vissa andra spelare med samma kvalitéer ibland tenderar att göra. Ovanpå allt detta har Rosický en hel del rutin, vilket gör honom till Tjeckiens kanske viktigaste spelare.


Tomáš Hübschman – Shaktar Donetsk (Ukraina), 4.9.1981



Tomáš Hübschman är stark, snabb och duktig på huvudet. Han har bra speluppfattning och kan användas som både back och defensiv mittfältare. Hans förmåga att läsa spelet är kanske ändå hans starkaste sida.


Milan Petržela – Viktoria Plzen (Tjeckien), 19.06.1983



Petržela är förmodligen Tjeckiens snabbaste spelare. I alla fall med bollen. Han är fräck och gillar att utmana i en mot en-situationer och kontrollen han har på bollen gör honom svårstoppad. Petrželas fantastiska solomål i Plzens 5-0-seger hemma mot Hradec Králové är ett av de vackraste i Gambrinus liga denna säsong. Tyvärr är Petržela lite för ojämn i allt han gör. Hans sista touch sviker honom lite för ofta och han är inte heller någon vidare bra skytt. I sina bästa stunder håller han dock värdsklass. Petržela har haft en mycket fin vårsäsong i Plzen.


Jan Rezek – Anorthosis Famagusta (Cypern), 5.5.1982



Jan Rezek utmärker sig liksom Petržela genom sin snabbhet. Jan Rezek spelar enkelt och går gärna rakt på mål. Att Rezek har näsa för mål är inte så konstigt med tanke på att han är en anfallare som omskolats till yttermittfältare. Litet frågetecken kring Rezeks kvalité och disciplin i det defensiva arbetet på planen.


Jaroslav Plašil – Bordeaux (Frankrike), 5.1.1982



Jaroslav Plašil beskrevs som en ny Pavel Nedved i sin tidiga karriär. Och visst finns det vissa likheter. Plašil kan spela både på innermittfältet och på kanten. Han är en slitvarg som dessutom har fin teknik. Plašil slår bra inlägg och är duktig på fasta situationer. Han har också visat prov på ett fint distansskott till och från. I mitt tycke är han dock lite för ojämn i det mesta han gör. Den 30-årige Plašil utgör en viktig del av stommen i Tjeckien och har samlat på sig mycket rutin från stora turneringar. Plašil har tidigare representerat Tjeckien i EM 2004, VM 2006 och EM 2008.
 

Daniel Kolár – Viktoria Plzen (Tjeckien), 27.10.1985



Daniel Kolár är en gammal anfallare som omskolats till offensiv mittfältare. Han har haft en mycket fin höstsäsong i sitt Viktoria Plzen. Undervårsäsongen har han inte alls varit lika bra och många hade nog hellre sätt Jirí Štajner i truppen, men så blev det inte. Daniel Kolár är framförallt en skicklig kontringsspelare som löper mycket i djupled och har bra målsinne. Han slarvar dock lite för ofta i sin första touch och tappar ibland boll alldeles för enkelt.


Petr Jirácek – Wolfsburg (Tyskland), 2.3.1986



Jirácek är en riktig tuffing med rivig spelstil som jobbar hårt i både offensiven och defensiven. Han är ganska allround och kan spela både på innermittfältet och på kanten. Jirácek har hög arbetskapacitet och slår bra passningar och inlägg. Han kommer troligtvis få rollen som defensiv mittfältare i den tjeckiska startelvan.


Václav Pilar  Viktoria Plzen (Tjeckien), 13.10.1988



Det här är Tjeckiens egen lilla Messi på 169 cm. Den unge Pilar har verkligen gjort kometkarriär. Han har gått från att vara relativt okänd till att bli ordinarie i landslaget på anmärkningsvärt kort tid. Detta är en kille som kan skjuta, dribbla och slå precisa krossbollar. Dessutom är Pilar något av en workaholic som alltid jobbar hårt för laget. Pilar gjorde en makalös höstsäsong, men har inte varit riktigt lika bra under våren.
 

Vladimír Darida Viktoria Plzen, (Tjeckien) 8.8.1990     



Den stora överraskningen i truppen. Darida är en av Tjeckiens absolut största unga talanger. Han är kanske lite för ojämn i sitt spel och kan ibland slå lite naiva passningar, men han spelar ändå ovanligt moget för sin unga ålder. Darida är mer än bara en lovande talang, han är en bra och värdefull spelare redan idag: En orädd tvåvägsspelare som skjuter ofta och bra. Han har bra teknik och har visat prov på stor spelintelligens. Darida har varit en nyckelspelare i det tjeckiska U21-laget under en tid.

 
Anfallare:

Tomáš Necid – CSKA Moskva (Ryssland), 13.8.1989



Det brukar sägas att Zlatan Ibrahimovic är en helt unik spelartyp. Tomáš Necid är en spelare som enligt mig påminner en hel del om Zlatan i sin spelstil. Han är stor och fysiskt stark, men absolut inte långsam och orörlig. Necid är teknisk, hyfsat snabb och har ett fint skott. Han är bara 22 år och om han fortsätter att utvecklas i rätt riktning bör han kunna bli hur bra som helst.


Tomáš Pekhart – Nürnberg (Tyskland), 26.05.1989



Pekhart är stor, stark och duktig på huvudet. Detta är en utmärkt targetplayer och en mycket lovande talang. Han är född samma år som Necid och de båda har spelat U17-EM tillsammans. Pekhart är dock inte lika komplett som Necid. Han har inte samma tekniska färdigheter och skjuter inte lika bra från distans bland annat.


Milan Baroš – Galatasaray (Turkiet), 28.10.1981



Det här är onekligen Tjeckiens mest rutinerade anfallare. Han har gjort totalt 40 mål för det tjeckiska landslaget. Tillsammans med Petr Cech är han den enda spelaren i truppen som vunnit Champions League. Baroš är inte lika snabb i steget som han en gång varit, men han väger upp det i viss mån med sin rutin och smarthet. Han vet hur han ska löpa och han löper mycket under en match. Man kan lita på att han alltid jobbar hårt för laget. Baroš har ett par framgångsrika år bakom sig i Galatasaray. Under den senaste säsongen har han dock fått nöta bänk ganska mycket i det turkiska mästarlaget.


David Lafata – Jablonec (Tjeckien), 18.9.1981



David Lafata är en av de äldre spelarna i truppen, men han har ganska lite erfarenhet av fotboll på hög internationell nivå. Hans proffskarriär i Grekland och Österrike var inget vidare lyckad och i någon större liga har han aldrig spelat. Lafata har haft sina bästa år i inhemska Jablonec där han också spelar idag. I år blev Lafata tjeckisk skyttekung för andra gången i rad. Lafata gjorde två mål i sinn landslagsdebut 2006, men har inte gjort några fler mål i landslaget sen dess. Som spelare är han kvick, teknisk, rörlig och har bra spänst, vilket gör honom farlig på huvudet. Hans bästa egenskap är nog ändå målsinnet.

Martin martin.slavia@hotmail.se2012-05-20 22:40:00
Author

Fler artiklar om Tjeckien