Lagbanner
Ynglingen är hjärtat i Schweiz

Ynglingen är hjärtat i Schweiz

Han är 23 år gammal och just nu en stor snackis efter att nyligen ha skrivit på för Arsenal. I sommar väntas Granit Xhaka vara den som ska leda sitt Schweiz mot nya triumfer.

Trots en usel öppning på kvalspelet till det kommande Europamästerskapet höjde Schweiz sig och kasserade in seger efter seger. Plötsligt låg man i toppskiktet av sin grupp, bakom obesegrade England, och kunde ganska tidigt kvittera ut sin biljett till sommarens stora fotbollsfest.
 
I Frankrike kommer man ställas mot värdnationen Frankrike, Rumänien och Albanien – vilket på förhand får betraktas som en drömgrupp. Fotbollsexperterna runt om i världen är överens om att Schweiz kommer ta sig vidare från gruppspelet och väl i slutspelet anses man ha goda chanser att ta sig långt, givetvis beroende på vad man för motstånd man ställs mot under resans gång.
 
Samtliga lagdelar är starka, där mittfältet sticker ut något med ett flertal profilstarka namn. Störst av dem alla och just nu i rampljuset är utan tvekan Granit Xhaka. 23-åringen blev i dagarna klar för en övergång till Arsenal efter fyra år i Tyskland och Borussia Mönchengladbach, där han snabbt växte fram till en nyckelspelare och fick trots sin unga ålder äran att bära kaptensbindeln.
 
Xhaka är ett tvättäkta rivjärn som aldrig viker en tum i närkamperna, vilket han bevisat såväl i klubblaget som landslaget. Hans styrkor är oändligt många och är nyttig både defensivt och offensivt. Han är helt enkelt en mer eller mindre komplett spelare och kommer vara hjärtat i det schweiziska landslaget under sommaren.
 
Lyckas han hålla ihop laget från sin plats på innermittfältet kan Schweiz mycket väl bli EM:s stora överraskning. Potentialen finns onekligen där och laget har bevisat förr att man håller en otroligt hög nivå när allting klickar. Det är dock lika imponerande som skrämmande att en 23-åring väntas vara den som ska leda hela nationen i ett mästerskap. Betryggande nog har han redan bevisat sig sitta på en stor mognad, även om han inte alltför sällan drar på sig en varning eller två. Det gäller att han håller humöret i styr och dobbarna på gräset, så kommer förmodligen både han och Schweiz få en sommar att minnas.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2016-05-27 08:00:00
Author

Fler artiklar om EM 2016