2018-07-01 20:00

Kroatien - Danmark
4 - 3

En målvakt gör ingen sommar

En målvakt gör ingen sommar

Kasper Schmeichel klistrade Luka Modric straff i den 116 minuten. All momentum, alla odds och alla gudar var på Danmarks sida inför straffsparksavgörandet. Det här kunde väl bara sluta med dansk succé?

Nej, ni vet ju hur det gick. Christian Eriksen stegade upp och missade. Lasse Schöne gjorde samma sak och Nicolai Jørgensen, som tyvärr inte satt många steg rätt i turneringen, försökte lura Subasic men anfallaren såg bara menlös ut.

Efter en drömstart med Zanka-mål redan i första spelminuten väcktes hoppet om en repris från åttondelsfinalen mot Nigeria 1998. Den gången tog det lite drygt tre minuter innan Danmark tog ledningen. Nu hade Kroatien kvitterat innan fyra minuter var spelade.

Lagen började om. Startade på noll och försökte hitta en rytm, ett tempo att dansa i. Och trots det vackra spelet Kroatien bjöd på i gruppspelet var det danskarna som dansade bäst. Kroaterna såg nervösa ut och precis som Åge Hareide sa innan matchen hade danskarna egentligen ingenting att förlora. Men till slut förlorade de en plats i kvartsfinalspelet.

Kasper Schmeichel ska ha en enorm eloge för sin turnering. Han var en starkt bidragande orsak till att danskarna överhuvudtaget tog sig vidare från gruppspelet. De tre straffräddningarna i åttondelsfinalen var magnifika och tänk vilken klassisk bild räddningen i förlängningen blivit om Danmark gått vidare. Frimärket är inte långt borta.

Nu slutade det istället i moll. Dansen dog ut. Den kollektiva tomhet som måste uppstått på Roskilde-festivalen, på Tivoli eller framför någon av de andra storskärmarna i Danmark när Rakitic placerade in avgörandet är jag glad att jag inte upplevde.

En sammanfattning och spelarbetyg från det danska VM-äventyret kommer senare.

Danmarksredaktionen avslutar med att gratulera Kroatien till avancemanget! 

 

Joakim Forsellforssell.joakim@gmail.com@JoakimForssell2018-07-02 11:41:14
Author

Fler artiklar om Danmark

Danskt mirakel på svensk mark!