Rysslands-bloggen: En ny liga - närmare än man tror?

Det som från början kändes som ett tomt hot från Alexej Miller, har på kort tid växt fram till ett seriöst projekt. I dagarna gav Vladimir Putin sitt godkännande till en sammanslagning av ligorna i de forna Sovjetländerna, och känslan är att en enad liga kan bli verklighet inom bara ett par år. 
 
I samband med att Zenit bestraffades med en 0-3 förlust mot Dinamo Moskva för inkastade föremål från bortasektionen gick först Zenits VD, Maxim Mitrofanov, ut och sa att Zenit kan dra sig ur ligaspelet ifall man straffas för hårt. Vilken liga man skulle spela i istället var det ingen som kunde svara på och det hela kändes som ett ogenomtänkt och känslomässigt uttalande av Mitrofanov. Men någon vecka senare berättade Gazproms VD, Alexej Miller, att Zenit och andra klubbar i Ryssland hade hållit samtal om att slå ihop ligorna i de forna Sovjetländerna för att skapa en starkare och attraktivare liga som skulle öka intäkterna markant. Efter att Miller offentliggjort planerna har klubbledare och förbund stått i kö för att ge sitt godkännande till en sådan liga. Sjaktar Donetsk och Dinamo Kiev har båda öppet deklarerat att de skulle vara intresserade. CSKA Moskva och Anzji likaså. I de mindre fotbollsnationerna har BATE Borisov gett sitt godkännande och det armeniska fotbollsförbundet skrev för c:a en vecka sedan, ett långt uttalande på sin hemsida om sitt engagemang för en gemensam serie. 
I Ryssland är klubbarna i Premier Liga och det ryska fotbollsförbundet oense om en hel del. Förbundet står högst upp i hierarkin och det var de som röstade igenom det kontroversiella beslutet att övergå till höst/vår i ligaspelet. I höstens val till ny ordförande i fotbollsförbundet vann Nikolaj Tolstykh valet, trots att motkandidaten och Premier Ligas ordförande Sergej Pryadkin, hade samtliga 16 klubbars stöd. Tolstykh skickade en tydlig signal till klubbarna i serien att landslaget kommer prioriteras före klubblagen, medans Pryadkin istället ville gynna klubblagen och slopa den befintliga regeln som säger att man måste ha minst fyra ryska spelare på planen samtidigt i ligaspelet. Därför var det ingen skräll när Prydakin på ligans hemsida talade gott om idén att skapa en ny liga. - Jag har talat med flera av klubbarna i landet som bad mig titta på möjligheterna om en sammanslagning av ligorna. Det är en intressant idé och vi kommer göra vad vi kan för att lägga fram ett bra förslag till klubbarna. 
Och Prydakin är inte den enda som talat gott om idén. Egentligen samtliga klubbägare i Ryssland har ställt sig positiva till en ny liga. CSKAs ägare, Jevgenij Giner, har tidigare sagt att han inte skulle tveka en sekund på att ge sitt godkännande. Och att det finns långt gångna och seriösa planer för ligan blev klart när Rysslands president, Vladimir Putins närmaste man, Sergej Ivanov, uttalade sig om idén. - En liga med de tre till fem starkaste lagen från de forna Sovjetländerna skulle höja nivån på våra klubblag och skapa en betydligt intressantare och konkurrenskraftigare tävling än de vi har idag, sa Ivanov till Rsport.ru. Vi har sett hur det fungerat i både basket och hockey, så varför inte också i fotboll? 
Bland supportrar är många skeptiska till idén, och de fick medhåll utav Vyatjeslav Koloskov, f.d Vice-president i FIFA och numera hedersordförande i det ryska fotbollsförbundet. - Jag är starkt emot en gemensam liga. Om det genomförs kommer klubbarna att förlora sin identitet. Det är inte bara praktiska problem som att; Vilka som ska döma matcherna? Eller vilka som ska sitta i styrelsen för den nya ligan? Det finns även flera politiska skäl till att inte slå ihop serierna igen, säger Koloskov till sports.ru. 
Men enligt Alexej Miller är planerna långt gångna och han hoppas att man inom en snar framtid kan presentera sina planer. - Jag kan säga så mycket som att ligans ryggrad kommer vara de ledande klubbarna från Ryssland och Ukraina, säger Miller till Interfax, och berättar vidare att han har diskuterat ämnet med UEFA-presidenten, Michel Platini.
Sjaktar Donetsk orförande, Rinat Akhmetov, är också positiv till en sammanslagning, om än lite försiktigare än Miller.- Ur kommersiell synpunkt är det här ett mycket intressant projekt. På sikt tror jag att en sån här liga skulle vara en av de tre bästa i Europa och att vi skulle ha lag framme i Semifinal och Final i Champions League skulle snarare vara regel än undantag. - Men, man måste lyssna på alla röster innan man genomför en sån här sak. Det kanske gör toppklubbarna i Ukraina starkare, men gynnar det fotbollen i Ukraina som helhet? Vi förde diskussioner om det här för c:a sju år sedan, sen dess har mycket hänt med våran inhemska fotboll och vi har fler starka klubbar i landet nu än då. 
 
Känslan är att Zenit och de andra storklubbarna i Ryssland talar högt om den här idén för att sätta press på förbundet att låta klubbarna driva Premier Liga istället för att hamna under förbundets regelverk. De flesta storklubbarna i Ryssland vill t.ex. slopa utlänningsregeln för att på så sätt lättare kunna mäta sig i Europaspelet, något förbundet knappast kommer att godkänna. 
Igor Lebedjev, som var en kandidaterna till ordförandeposten i fotbollsförbundet la i somras fram sina tankar om utlänningsregeln.
- Det är ingen konkurrens hos de ryska spelarna. Flera av dem tar bara plats i laget p.g.a. vad det står för nationalitet i deras pass, inte för sina kunskaper. Titta på en spelare som Dmitrij Sytjev, han har inte utvecklats någonting de senaste fyra åren för han har inte behövt. Han har ändå spelat för sitt klubblag p.g.a. att han är ryss. 
- Genom att slopa regeln helt och hållet skulle det sätta press på våra egna spelare att utvecklas och prestera bättre. 
 
Enligt Alexej Miller är det omöjligt för många ryska klubbar att leva upp till UEFAs krav på ”Financial Fair Play” såvida man inte ökar intäkterna, något han menar att man inte kan göra såvida man inte slår ihop ligorna. 
Skeptikerna till en enad liga säger att UEFA aldrig kommer att gå med på den nya modellen, men generalsekreteraren, Gianni Infantino, säger att UEFA inte motsätter sig idén. 
- Vi har inte tagit emot något önskemål från någon, men vi är garanterat öppna för diskussion. Den enda svårigheten som jag ser det är kvalificeringen till Europacuperna, säger han till R-Sport. 
 
En kompromiss skulle kunna vara att de inhemska ligorna blir kvar, men att man skapar en Östeuropeisk variant utav Champions League. När och hur en sån turnering skulle spelas finns det inga officiella planer på i dagsläget. 
Det har inte presenterats något upplägg för en gemensam liga heller. Vilket bara stärker teorin om att storklubbarna använder det hela som en utpressningsmetod mot förbundet, för att kunna skriva förmånligare TV-avtal för toppklubbarna samt slopa utlänningsregeln. De flesta klubbägarna är överens om att Ryssland inte kommer att få fram till ett tillräckligt slagkraftigt lag i Europa, så länge som de måste tänka på att ha tillräckligt många inhemska spelare i sin trupp. Samtidigt anser sig förbundet värna om landslaget och vill snarare ändra utlänningsregeln till att man ska ha, sex eller t.o.m sju, ryska spelare i sin startelva. Det är en fråga som splittrar klubbar och förbund, kanske till den grad att det innebär slutet för den ryska ligan?  

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2012-12-12 12:29:48
Author

Fler artiklar om Ryssland