En titt på Tjeckien inför U21 EM 2015
Vart är du på väg? Anfallaren Václav Kadlec kan bli en nyckelspelare för Tjeckien i sommarens U21-EM. Det mesta talar dock för att han lämnar sin nuvarande klubb Frankfurt, där han inte får särskilt mycket speltid för tillfället.

En titt på Tjeckien inför U21 EM 2015

Trotts att U21 EM 2015 spelas i Tjeckien har jag knapp skrivit några artiklar alls om den nuvarande tjeckiska U21-generationen. Jag inleder år 2015 med att råda bot på detta.

I sommar kommer U21-EM avgöras och Tjeckien står som värd för evenemanget. Eftersom värdnationen inte behövt genomgå något kval kanske vissa undrar hur bra Tjeckien egentligen är. Är nationen en av favoriterna eller är man en outsider? Naturligtvis är det svårt att avgöra hur bra Tjeckien är, då de inte spelat några tävlingsmatcher.

Den forne tjeckiske landslagsmannen och fotbollsikonen Pavel Nedved tror att Tjeckiens chanser är goda, trotts att han själv såg till att det tjeckiska U21-landslaget hamnade i en tuff grupp, när han som ambassadör för U21-EM 2015 drog lotten som det stod Tyskland på. ”Jag är inte orolig. Jag är glad att vi spelar i denna grupp. Det är bättre att ha Tyskland nu än att stöta på dem i semifinalen. Chansen att lyckas finns, vi har bra spelare och kommer att vara enormt motiverade”, sa den före detta landslagsmannen. Utöver Tyskland har Tjeckien även Serbien och Danmark i sin grupp, som kallats för dödens grupp. Tyskarna är mästerskapets storfavorit och Serbien är också riktigt starka, vilket inte minst bevisades när serberna slog ut Spanien i play-off.

U21-landslagets träningsmatcher har varit väldigt upp och ner rent resultatmässigt. I de två senaste träningslandskamperna mötte Tjeckien sina kommande gruppspelsmotståndare Danmark och Tyskland. Insatsen i dessa två matcher gladde dock tränare Jakup Dovalil, som tidigare erkänt att U21-landslagets resultat dittills gjort honom nervös. Tjeckien kryssade i båda matcherna, men mot Danmark (2-2) borde man vunnit och eftersom Tyskland är storfavorit att vinna hela EM, var 1-1 ett gott resultat mot dem. Det tjeckiska U21-landslagets allvarligaste bekymmer har varit den hejdlösa mängden skador. "Den här generationen är så speciell, eftersom det under två års tid aldrig inträffat, att vi varit kompletta", säger Dovalil i en intervju. I regel har Tjeckien saknat minst en handfull spelare i varje U21-landskamp.

Med tanke på att Dovalil ofta ofrivilligt tvingats testa så väldigt många olika spelare, lär Tjeckien inte ha det mest samspelta laget i U21 EM. Men vi bör räkna med ett betydligt starkare Tjeckien än det vi sett i träningslandskamperna. Ett flertal spelare med rätt ålder för att delta i mästerskapet är redan mer eller mindre etablerade i Tjeckiens A-landslag, eller har åtminstone relativt mycket erfarenhet från A-landslaget. Frågan är om alla dessa killar kommer att delta i mästerskapet. De spelare jag tänker på är Matej Vydra, Ladislav Krejcí, Pavel Kaderábek och Václav Kadlec. Den sistnämnde har förvisso inte blivit uttagen i A-landslaget på sistone eftersom han mest nöter bänk i klubblaget Eintracht Frankfurt. Det är dock högst troligt att Kadlecs situation kommer att förändras snart då det har bekräftats att flera klubbar, – bland annat Sparta Prag, Sporting Lissabon och Torino – är intresserade av den tjeckiske anfallaren och inlett förhandlingar med Frankfurt om att köpa loss eller låna Kadlec.

En annan U21-landslagsman som det gått tungt för, men som nu verkar ha hittat en klubb där han får speltid, är Tomáš Kalas. Den nu 21-årige Kalas gjorde en drömdebut i Premier League förra året för sitt Chelsea, som han fortfarande tillhör, men blev innan höstsäsongen utlånad till Köln, där han hade hopp om att få mer speltid. Så blev inte fallet konstigt nog och Kalas bytte därför klubbadress ännu en gång. Just nu spelar Kalas sin fotboll för Championship-laget Middlesbrough och det går bra Kalas i den nya klubben än så länge. Detta är en mittback/ytterback med otroligt stor potential. Läs gärna vad Chelsea-redaktionen här på svenska fans skrev om Kalas drömdebut i Premier League.

Själv tror jag, precis som Pavel Nedved, att Tjeckien bör ha goda chanser att göra ett bra mästerskap, särskilt om de ställer upp med sitt bästa manskap. De har hemmaplan och det här är en väldigt talangfull generation. Tomáš Kalas och Jakup Brabec kommer möjligtvis bilda turneringens starkaste mittbackspar. De två bildade mittlås redan i U19 EM 2011, där Tjeckien slutade tvåa. Spelare som Ladislav Krejcí, Pavel Kaderábek, Tomáš Prikryl var också med och tog U19 silver 2011. Anfallarna Matej Vydra och Václav Kadlec hade kunnat vara med, men var för upptagna med sina klubblagskarriärer då. Förhoppningsvis är dessa potentiella nyckelspelare med i sommarens U21-EM, som är extra viktigt eftersom det också är ett OS-kval. De fyra bästa lagen i U21-EM kvalificerar sig nämligen till de Olympiska Spelen i Rio 2016.

Spelschema för U21 EM 2015
17. Juni: Tjeckien - Danmark, Tyskland - Serbien
18. Juni: England - Portugal, Italien - Sverige
20. Juni: Serbien - Tjeckien, Tyskland - Danmark
21. Juni: Sverige - England, Italien - Portugal
23. Juni: Tjeckien - Tyskland, Danmark - Serbien
24. Juni: England - Italien, Portugal - Sverige
27. Juni: Semifinaler
30. Juni: Final

 

Martin 2015-01-20 17:25:00

Fler artiklar om Tjeckien