Europakollen: Ajax

Europakollen: Ajax

I en artikelserie kommer vi ta tempen på lagen som i februari går in i Champions League, Europa League samt Conference League-slutspelet.

William Edström  – Ajax-redaktionen

 Hur är läget i laget just nu?

- Stämningen i och runt klubben är som förbytt efter att Alfred Schreuder fick sparken 26 januari. Jong Ajax-tränaren Johnny Heitinga har tagit över som interim och lett laget till tre raka segrar i ligan och en i cupen. Det inte genom några taktiska underverk, bara några rockader men framför allt ett helt annat ledarskap än Schreuder. Spelarna ser ut att ha roligt igen, för första gången på säsongen, och kämpar hårdare.

Hur skulle du summera lagets väg fram till slutspelet?
- Well, Champions League-gruppspelet var en katastrof. Förutom 4-0-segern hemma mot Rangers. 1-6-förlusten mot Napoli var den pinsammaste insatsen i klubbhistorien, att Schreuder inte fick sparken direkt då övergår allas förstånd, sen var man chanslösa även i returen och över två matcher mot Liverpool som gör en svag säsong.



Ni lottades mot Union Berlin. Dina spontana tankar kring det?
- Väldigt svår lottning förstås, Unions succésäsong har ju inte undgått någon. Hade Schreuder suttit kvar hade Ajax varit chanslösa. Men i och med tränarbytet så har hoppet kommit åter. Det känns väldigt öppet, det kommer bli ett tufft men nog ganska roligt dubbelmöte.

Vad ger du laget för chanser att ta sig vidare?
- Som sagt, det känns ganska öppet, svårbedömt. 50-50 kanske? Eller Union lite favorit.

Vilka ser du som favoriter att ta hem turneringen och hur långt går ni själva?
- Arsenal ser ju grymma ut förstås, men kanske Premier League stjäl fokus. Manchester United finns ju också, vi vet förstås vad Erik ten Hag går för. Eller så blir det Sevilla som vanligt! För Ajax del skulle det vara snyggt att rädda upp säsongen en del med en bra Europa League-vår nu, men fokus är att komma tillbaka i ligan (bara 3 poäng upp till serieledning nu) och inhemska cupen (kvartsfinal väntar).

 

SvenskaFans.com2023-02-16 12:00:00

Fler artiklar om Holland