EXTRA: Kozák lämnar landslaget

EXTRA: Kozák lämnar landslaget

På söndagskvällen släpptes nyheten som en bomb. Förbundskaptenen Ján Kozák - som bland annat tog Slovakien till det första europamästerskapet som självständig nation - väljer självmant att lämna sin post med omedelbar verkan.

Ján Kozák lämnar sin post som förbundskapten i det slovakiska herrlandslaget. Detta bekräftar det slovakiska fotbollsförbundet, SFZ, på sin hemsida på söndagskvällen. Förbundskaptenen väljer att avgå självmant och gör det med omedelbar verkan, vilket innebär att den assisterande tränaren, Štefan Tarkovic, kommer att leda laget i tisdagens match mot Blågult på Friends Arena.

– Kozák meddelade att han från och med idag vill avbryta samarbetet. Vi alla känner honom och vet att när han väl bestämmer sig för något, är det väldigt lite utrymme för diskussion. Han var övertygad om sitt beslut vilket innebar att processen var väldigt snabb, sade förbundspresidenten Ján Kovácik till slovakiska riks-TV-kanalen RTVS.

Förlusten mot Tjeckien under lördagen var landslagets andra raka i UEFA Nations League och förbundskaptenen kritiserade bland annat spelare som Stanislav Lobotka, Ondrej Duda och Milan Škriniar efter nederlaget. Höjda röster kring Kozáks avgång har florerat löst under det senaste året, främst sedan landslagets misslyckande att kvalificera sig till sommarens VM, men beskedet att förbundskaptenen skulle avgå innan årsskiftet var oväntat. De exakta anledningarna till hans avgång är inte kända, enligt slovakiska SME.

– Han sa att han vill sluta med omedelbar verkan och att han inte kan tänka sig att fortsätta som tränare. Det accepterade jag.

Sedan Kozák anslöt hösten 2013 har han statistikt sett varit en av landslagets mest framgångsrike förbundskapten genom tiderna och också den som suttit under flest matcher. Utöver det faktum att han tog laget till EM i Frankrike 2016 snittade slovakerna 1,73 poäng per match med Kozák vid rodret. 

– Ján Kozák kom in i landslaget i 2013 under en väldigt tuff tid. Trots det utförde han ett strålande arbete med det slovakiska landslaget. Han har skapat ett manskap som har stått för en rad fantastiska insatser. Jag vill tacka honom för de här fem och ett halvt åren som han har jobbat och det han har gjort för det slovakiska fotbollslandslaget, avslutade presidenten, som också sade att det oväntade beskedet gör att arbetet med att hitta en ersättare kommer att inledas efter mötet mot Sverige på tisdag.

Štefan Tarkovic kommer att ta över landslaget tills en ersättare hittas, vilket innebär att det blir den assisterande tränaren som leder laget på Friends Arena i Stockholm under tisdagskvällen.

Tack för allt, Ján!

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2018-10-14 20:40:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM