FC Midtjylland danska mästare
FC Midtjyllands Jakob Poulsen lyfter bucklan efter segern mot Horsens.

FC Midtjylland danska mästare

Efter en av de hårdaste toppstriderna på länge drog FC Midtjylland längsta strået och fick lyfta bucklan.

Det såg länge ut som Brøndby skulle gå mot dubbeln i Danmark. Efter cupsegern på Silkeborg hade klubben, åtminstone på pappret, ett betydligt lättare spelschema än FC Midtjylland. Med tre omgångar kvar möttes de två lagen på Brøndby Stadion och bortalaget lyckades ta de tre poängen och på så sätt äta ikapp försprånget köpenhamnarna hade. Trots det var Brøndby i topp på grund av bättre målskillnad.

Inför de två avslutande omgångarna väntade Horsens på bortaplan och AaB hemma för Brøndby. FC Midtjylland skulle till ett europajagande FC København och sedan avsluta hemma på MCH Arena mot Horsens.

Allt såg bra ut för de gul-blå från Vestegnen. Efter 89 minuters spel hade man 2-0 på Horsens och var på väg mot att kunna säkra allt inför en fullsatt hemmaarena i sista omgången. FC Midtjylland hade besegrat FC København, men målskillnaden var fortfarande till Brøndbys fördel.

Men det går fort i fotboll. Islänningen Kjartan Finnbogasson reducerade till 1-2 när klockan slog över till 90. Ett par minuter senare, med en av matchens sista sparkar överlistade han Frederik Rønnow en andra gång. Horsens hade kvitterat. Guldmedaljerna som i princip hängde runt Brøndbyspelarnas halsar for över landet och var nu FC Midtjyllands att vinna.

I den sista omgången gjorde Hernings stolthet jobbet. 1-0 mot Horsens efter mål av Marc Del Hende. Brøndby spelade oavgjort mot AaB, men oavsett hur den matchen slutat hade man fått nöja sig med silver.

Senast FC Midtjylland bärgade det danska mästerskapet var 2015.

FC Nordsjælland slutade på tredje plats, och säkrade en plats i Europa League, efter att ha kryssat mot FC København i sista omgången. FCK hamnade på fjärdeplats och ska nu spela en helt avgörande match mot antingen AGF eller SønderjyskE för att avgöra vem som får kvala till Europa League.
 

Joakim Forsellforssell.joakim@gmail.com@JoakimForssell2018-05-22 12:40:31
Author

Fler artiklar om Danmark

Danskt mirakel på svensk mark!