-
-

Femte raka - efter promenadseger

Femte raka - efter promenadseger

Det blev som väntat aldrig spännande när gruppjumbon Luxemburg kom på besök i Žilina. Efter en stark inledning kunde Slovakien redan i den första halvleken säkra tre poäng, när man vann med 3-0.

Det fanns en viss oro bland slovakiska anhängare, inför den femte omgången av kvalet till EM 2016. Gruppjumbon, 136-rankade, Luxemburg gästade ett fullsmockat Štadión pod Dubnom i Žilina och efter 2009-års träningsmatchdebacle ville man inte uppleva någon ny kalldusch i det, så långt, lyckade kvalet.

Men det relativt lilla täcket av orosmoln skulle sakta tunnas ut över den slovakiska bergsstaden. Slovakerna satte nämligen fart direkt och visade att man ville ha tre givna poäng och befästa förstaplatsen i grupp C än mer. De strax under 10 000 åskådarna var igång redan vid nationalsången, som skapade en gåshudsframkallande inramning vilket var precis den energi som behövdes, för att få en sådan där perfekt start på mötet.

Redan vid första anfallet efter dryga minuten var Vladimír Weiss framme och skapade matchens första farlighet. Den forne Manchester City-spelaren var pigg under fredagskvällen och skulle också göra mål, men den förste målskytten på arenan under eken blev New York City FC-anfallaren, Adam Nemec. Efter en fräck frisparksvariant dunkade Ján Durica bollen i ribban och på efterföljande retur slog till slut Nemec in bollen på volley. Målskyttet var öppnat efter tio minuters spel och det var precis den start som slovakerna behövde.

1-0 banade nämligen väg för ett betydligt mer avslappnat och lekfullt spel och inte långt efter Nemecs fullträff utökade nyss nämnde Weiss. Efter ett snabbt anfall lade Juraj Kucka en perfekt boll till 25-åringen, varpå yttern tog ner bollen fint, vände om och placerade tvåan bakom en chanslös Joubert i bortamålet. Slovakerna hade sitt motstånd i en liten ask, men blev något bekväma med 2-0-ledningen. Luxemburg fick föra spelet under en kort period, men några farligheter skapade man inte mot hemmaförsvaret och Matúš Kozácik. I stället vaknade de vitklädda till och en ovan målskytt i Peter Pekarik klev fram.

Hertha Berlin-kaptenen avancerade med full fart in mot straffområdet, lämnade över bollen till Hubocan och fick sedan tillbaka den i djupled. Högerbacken gjorde därefter inga misstag när han elegant placerade in 3-0 och gjorde därmed sitt första mål sedan 2010.

Hemmalaget hade bud på fler mål genom bland annat Stoch och Weiss, men den sångglada och högljudda publiken bjöds inte på några fler nätrassel under fredagskvällen. I den andra gick tempot ned avsevärt och även om slovakerna skapade vassa chanser på framför allt fasta situationer, verkade man vara nöjda med 3-0-ledningen. Samtidigt visade man upp ett stabilt spel över hela banan och hade inga som helst problem mot de stundtala luxemburgska anfallen. Kozácik fick hålla nollan för tredje gången detta kval och slovakerna kunde vinna sin totalt sjunde raka match.

I övriga matcher i grupp C, besegrade samtidigt Spanien Ukraina med 1-0, vilket innebär att det fortfarande är tre poäng ned till tvåan (Spanien) och numera sex pinnar ned till kvalplatsen (Ukraina). Vitryssland vände och vann mot Makedonien när man gick segrande ur striden med 2-1.

På tisdag väntar ett vänskapligt brödramöte med Tjeckien och efter det får vi uppleva ännu ett långt uppehåll. Nästa kvalmatch spelas hemma mot Makedonien den 14 juni och efter det, möter man Spanien och Ukraina den femte respektive åttonde september.

Slovakien befäster förstaplatsen ytterligare, men vägen till Paris är fortfarande lång och mycket svår. Men visst kan vi börja skymta Eiffeltornet och snart även Sacre-Coeur i horisonten?

Dakujeme.
Veríme.

Slovensko do toho!

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2015-03-27 23:07:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM