2018-11-19 20:45

Tjeckien - Slovakien
1 - 0

Förlust i Tjeckien - Slovakien degraderas till C-ligan

Förlust i Tjeckien - Slovakien degraderas till C-ligan

Trots en urstark start föll Slovakien tungt mot ärkerivalen Tjeckien på måndagsaftonen. Patrick Schick blev matchens ende målskytt efter en fatal försvarsmiss av slovakerna, som kommer att degraderas till liga C i UEFA Nations League.

Det började bra, men slutade med värsta tänkbara utgång. Inför välfyllda läktare på Eden Arena i den tjeckiska huvudstaden Prag inledde slovakerna med rejält fart, visade upp en kreativ fotboll och såg mer eller mindre ut att skölja över sitt motstånd. Efter den första delen av den inledande halvleken kunde laget ha suttit i förarsätet med en säker ledning. Utfallet blev dock det motsatta.
    I UEFA Nations Leagues sista gruppspelsmatch tog Tjeckien över spelet allt mer och skulle till slut också få det viktiga målet i ödesmatchen mot antagonisten. En fatal försvarsmiss av Martin Škrtel, som var för het när han klev upp högt på mittplanen i en duell, öppnade upp för supertalangen Patrick Schick, som via en lobb överlistade Martin Dúbravka i slovakernas mål. 

Pavel Hapals manskap blev allt blekare ju längre matchen gick. När man trodde att laget skulle komma ut med ny energi, revanschlust och ett jävlar anamma till den andra halvleken, var det istället Tjeckien som styrde spelet och skapade oro i slovakernas defensiv. Milan Škriniar, en av världens högst värderade mittbackar, hade ingen lyckad afton och bjöd stundtals på riktiga juniormisstag, vilket enkelt kunde ha lett till att tjeckerna kunde ha stängt matchen. Det dröjde till matchens slutskede innan slovakerna tände till. Ondrej Duda fick, precis som i den första matchen mot Tjeckien, ett jätteläge att kvittera men missade på något vis bollen helt och sköt utanför. Hertha Berlin-mittfältarens läge var den sista chansen gästerna fick till upprättelse i Prag.



Uddamålsförlusten innebar att laget nu degraderas ner till liga C i UEFA Nations League. Trots den mörka avslutningen handlade den stora landslagssnackisen återigen om en spelarkonflikt. Vladimír Weiss meddelade efter matchen att han tills vidare inte kommer att spela under den nye förbundskaptenen Hapal. Den forne Rangersspelaren fick inte göra något framträdande under måndagsaftonen och ska enligt uppgifter ha lämnat bänken i förtid - men exakt vad som ligger bakom hans beslut är ännu inte helt fastställt. Förbundskaptenen själv säger sig inte heller veta bakgrunden till ytterns beslut.

– Jag har inte fått något officiellt uttalande från Weiss. Bollen är på hans sida och han måste förklara vad det är som har hänt. Jag vill definitivt inte lämna något sådant här öppet, sade Hapal i en kommentar till tidningen SME.

Under onsdagen släpptes också seedingsordningen inför det stundande EM-kvalet. Slovakien återfinns för första gången på åratal i den tredje potten tillsammans med lag som Turkiet, Irland, Skottland m.fl och kan därmed både ställas mot toppnationerna och dessutom Tyskland, Ryssland eller exempelvis Österrike som alla har hamnat i pott 2. Lottningen av grupperna sker den 2:a december och precis som i kvalet till EM 2016 kommer två nationer från varje grupp att avancera till mästerskapet. 
  Det tunga slovakiska året är nu äntligen till ända. Förhoppningsvis har Pavel Hapal det som krävs för att lyfta falkarna till nya höjder, när han nu får gott om tid på sig att bygga ihop ett manskap på riktigt. Till EM 2020 ska man till varje pris. Med vilka spelare det blir återstår att se.

Veríme.
Slovensko do toho!

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2018-11-21 19:15:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM