2021-06-18 15:00

Sverige - Slovakien
1 - 0

Förlust mot Blågult - efter blek andra

Förlust mot Blågult - efter blek andra

Det blev inga poäng mot Janne Anderssons Sverige i St Petersburg på fredagseftermiddagen. Efter en jämn och relativt chansfattig första halvlek växlade Sverige upp i den andra - och kunde efter en distinkt straff av Emil Forsberg plocka samtliga poäng och samtidigt sätta slovakerna i ett prekärt läge.

Det var som väntad ingen sprakande tillställning när två kompakta lag ställdes mot varandra i den andra gruppspelsomgången på fredagen. Bägge nationerna kom från behagliga premiärfighter och till en början spelade båda något avvaktande vilket ledde till en allt annat än minnesvärd första halvlek.

Det var dock slovakerna som var mer bollförande under framförallt den första akten. Man hade också en handfull halvchanser, medan Sverige hade svårt att komma igenom det slovakiska försvaret och in mot Martin Dúbravkas mål. Någon dominans från det blågula hållet var det verkligen inte att tal om och det var snarare slovakerna som hade trycket under de första 45 minuterna. Framförallt på kanterna, men även i uppspelsfasen såg man ofta ut att ha någonting på gång. Men det skulle komma att ändras i akt nummer två.

Sverige steppade nämligen upp och hotade genom framförallt Alexander Isak gång på gång. Den 21-årige supertalangen lyckades stundtals snurra upp slovakerna, men fick samtidigt inte till sina avslut mot en Dúbravka som ständigt var följsam och lugn i sitt mål. Mötet öppnade upp sig i den andra halvleken, även om det var Sverige som började ta över, och respektive målvakt fick dessutom göra varsin superräddning. Robin Olsen på Juraj Kuckas avslut - och Martin Dúbravka när Ludwig Augustinsson nådde högst på en nick som den slovakiska målvakten elegant röjde undan med en riktig reflexräddning.

Men svenskarnas energirusning skulle till slut gick resultat. När inbytte Robin Quaison bröt sig in i straffområdet var Dúbravka feltimead och rev ner Mainz-anfallaren som fick straff i matchens 77:e minut. Från elvameterspunkten satte Emil Forsberg straffen och trots att Newcastlemålvakten var på väg åt rätt håll var den otagbar.

Slovakerna var sedermera tvungna att växla upp för att gå för en kvittering. I slutminuterna var det också stundtals rejäl press i det offensiva straffområdet och möjligheterna fanns för att kunna få in en kvittering. På stopptid kunde också laget ha fått straff efter att bollen träffat Sebastian Larsson på armen, men domaren valde att inte ta till VAR i läget, varpå spelet fortsatte. Sverige vann med uddamålet och Slovakien tog inte den där viktiga poängen som nu istället behövs tas mot storfavoriten Spanien.

Stefan Tarkovics manskap hade stora problem i det offensiva spelet under fredagen. Faktum är att laget inte hade ett enda regelrätt skott på mål under 90 minuters spel, vilket måste ses som ett stort misslyckande då man under stora delar av matchen var bollförande. Nu väntar Spanien på onsdag nästa vecka, där minst en poäng behövs för att laget ska kunna avancera vidare från gruppen. Historiskt sett har man grejat den sista omgången mot storfavoriterna bägge tidigare mästerskap; i VM 2010 besegrade man Italien och i EM 2016 fick man med sig en poäng mot England. 

Veríme.
Slovensko do toho!

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2021-06-19 13:30:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM