2020-10-11 20:45

Skottland - Slovakien
1 - 0

Förlust i Glasgow - efter Hapals märkliga drag

Förlust i Glasgow - efter Hapals märkliga drag

Slovakien får fortsätta vänta på sin första seger i årets Nations League-säsong. På söndagskvällen kom så den andra förlusten i gruppspelet borta mot Skottland - i en match till vilken förbundskapten Hapal ställt upp med ett helt nytt och reservbetonat manskap.

Att Nations League inte är någon särskilt väsentlig turnering har diskuterats flitigt sedan dess start. Och inför söndagskvällen tycktes även förbundskapten Pavel Hapal vara av den åsikten. Åtminstone sett till elvan han presenterade timmen innan matchstart.

Förutom Marek Hamšík och Martin Valjent var det helt nya namn i jämförelse med torsdagens möte mot Irland. Förutom lagkaptenen Hamšík samt Ján Greguš var Matuš Bero den som hade flest landskamper på kontot bland spelarna i startelvan - 12 stycken. Bero fick dessutom i ett tidigt skede av matchen utgå efter en kollision där han såg ut att ha gjort illa knäet - och in klev istället Ondrej Duda, en desto mer rutinerad spelare som också var en av de bättre i torsdagens möte med Irland.
  Men i övrigt var det ett rejält ihopplock till startelva med noll samspel - överhuvudtaget.

Det var därför som upplagt för ett möte där Skottland, med självförtroende efter playoffsegern mot Israel samt en förstaplats i tabellen, skulle föra spelet. Hemmalaget tog kommandot snabbt och hade till en början mycket boll men hade samtidigt svårt att komma till några större lägen. Inget av de båda manskapen skapade något vidare framåt under den första akten och sett till spelet under de första 45 lutade matchen mot att bli en klassiskt 0-0-drabbning. 

Till den andra piggnade Slovakien till en aning. Laget hade hunnit spela ihop sig något, men likt skottarna hade man svårt att koka ihop de vassa lägena framåt. Lite från ingenstans kom så istället mötets första mål knappa tio minuter in på den andra akten. Stephen O'Donnell skickade in ett vackert inlägg till Lyndon Dykes centralt, som helt plötsligt stod fri efter en missräkning i det slovakiska försvaret. Dušan Kuciak i det slovakiska målet, som återfanns mellan stolparna för första gången på sju år, var chanslös från nära håll.

Målet - och förhoppningsvis även spelet - fick Hapal att tänka om. Rutin togs in i form av Róbert Mak och Juraj Kucka, dock samtidigt som Marek Hamšík klev av. Det solida spelet på mitten som signifierar generalen och som var det enda som funkade någorlunda väl på söndagen, tonade successivt bort och nästintill dödade allt kreativt spel framåt. Slovakien hade under perioder vissa fina intentioner och var framförallt nära en kvittering efter en hörna, men någon sådan kom dessvärre inte. Slovakerna föll med uddamålet i en fantastilös och rent ut sagt usel match av de båda manskapen. Skottarna gjorde dock jobbet och fick åtminstone med sig en tung, tung seger, som nu gör att de befäster sin förstaplats i tabellen. Sist i den samma ligger fortsatt Slovakien, vars chanser att avancera uppåt nu praktiskt sätt borta. 

Innan landslagsuppehållet avslutas för den här gången ska sokoli ställas mot Israel på hemmaplan - en match där en seger är ett måste. Framförallt för att behålla någon som helst heder i turneringen.

Veríme.
Slovensko do toho!


Samlingssida för Slovakiens grupp i UEFA Nations League finner du här.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2020-10-11 23:00:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM