2021-06-23 18:00

Slovakien - Spanien
0 - 5

Fullständigt debacle i Sevilla - EM över för Slovakien

Fullständigt debacle i Sevilla - EM över för Slovakien

Det blev inget tredje raka mästerskapsslutspel för de slovakiska fotbollsherrarna. På onsdagskvällen föll Štefan Tarkovics mannar fullständigt platta av Spanien, som till slut fick sin efterlängtade islossning och mosade Slovakien.

Inför den avslutande gruppspelsomgången stod Slovakien mot förhandsfavoriten Spanien. En utmaning av en art man hade ställts inför bägge de tidigare mästerskapen man figurerat i som självständig nation, där många av spelarna i årets trupp också närvarade. En poäng hade räckt och en förlust med uddamålet hade även det kunnat ha lett till avancemang. Men istället bjöd man på ett debacle av sällan skådat art.

Efter två raka kryss var Spanien rejält laddade och sugna på att äntligen få bärga hem en seger. Kritiserade och ifrågasatta inför turneringen innebar också att pressen samtidigt var enorm på den flerfaldiga europamästaren, men någon sådan märktes knappast av när man ställdes mot, vad som skulle komma att bli, ett fullständigt urtvättat Slovakien.
Spanjorerna satte fart direkt och blev, förvisso som väntat, bollförande per omgående. Man hotade ständigt i sina anfall och fick i ett tidigt skede också en straff när bollförande Jakub Hromada i ett försök att rensa bort bollen istället rev ner en motspelare. Från elvameterspunkten lät sig dock Martin Dúbravka inte överlistas av Alvaro Morata - och slovakerna såg ut att kunna bygga vidare från energiboosten, med framförallt en sylvass "Heco" mellan stolparna. Men Newcastle-målvakten skulle få en afton som han gärna vill glömma.

De vitklädda fortsatte att mata på framåt och fick även ett mål efter halvtimmens spel. Ett mål som fick det att vända sig i magen på de allra flesta. Efter en kritisk felpassning av Lubomír Šatka gick bollen ut till kanten varpå den dunkades upp i ribban och gick rakt upp i luften. Väl där såg den slovakiska målvakten ut att enkelt bara kunna peta den över överliggaren, men istället lyckades han med något alldeles spektakulärt. Den annars så trygge och stabile burväktaren slog på något sätt bollen i eget nät och gav Luis Enriques en gratisbiljett in i matchen.

Självmålet av Dúbravka blev starten på en mycket mörk afton. Någon vidare offensiv var det inte att tala om hos slovakerna som, trots att man på förhand var tydliga med att så inte var fallet, tydligt gick för att backa hem för att få med sig krysset. Innan halvleken var över nickade Aymeric Laporte in 2-0, ytterligare en kalldusch för slovakerna som stod inför en makalös uppförsbacke till den andra halvleken.

I den andra tycktes tempot skruvas upp i den slovakiska offensiven - men utan att egentligen komma någonstans. Istället öppnades fler ytor för spanjorerna som dryga tio minuter in i den andra akten utökade till 3-0 via Pablo Sarabia. Därefter var uppgivenheten stor och tydlig hos de blåklädda, som efter en anonym andra halvlek, match och dessvärre även turnering till slut föll med hela 5-0 - siffror man i tävlingssammanhang inte förlorat med sedan kvalet till EM 1996. 

Insatsen i sommarens fotbollsfest är inte bara sorglig ur ett resultatperspektiv. Flera stora namn, så som Marek Hamšík, Peter Pekarík, Tomáš Hubocan och Juraj Kucka kan ha gjort sina sista framträdanden i den slovakiska landslagsdressen. Sämsta tänkbara avslutning för spelare som har satt djupa avtryck i den slovakiska fotbollen och som varit högst delaktiga i dess framgång. Nu lämnar de med en bitter eftersmak, där laget stod för en historiskt usel insats och där ett avancemang till slutspel till slut inte ens var nära. Nu väntar en rejäl reflektion och ett VM-kvalspel, som även det har inletts på ett icke godkänt vis. Frågan man nu ställer sig är hur den slovakiska fotbollen egentligen står sig och om den återigen är i den svacka som man var i efter VM 2010. 
Det är dessvärre en gigantisk risk.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2021-06-23 23:05:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM