Stora EM-guiden: Slovakien

Stora EM-guiden: Slovakien

Ur två år av mörker kliver vi nu sakteligen ut mot ljusare tider där bland annat ett fotbollsmästerskap får agera flaggskepp. Slovakien har kvalificerat sig för andra sejouren i följd och har rest till St Petersburg för att ta sig en en tuff utmaning. Såväl utrops- som frågetecken finns att utreda och man står återigen som klara underdogs men med allt att vinna. Här går vi igenom resan, förutsättningarna och hur läget ser i laget som gör sitt tredje mästerskap sen självständigheten.

Stora EM-guiden om Slovakien

--- Vägen till EM
--- Tiden efter kvalet
--- Frågetecken
--- Utropstecken
--- Laget
--- Motståndet
--- Truppen & betyg


Nu är det äntligen dags, EM-festen är här. Och som vi har längtat. Efter år fyllda av osäkerhet och oro kan vi nu, förhoppningsvis, blicka mot en vardag som vi tidigare tog förgivet. Sommarens fotbollsfest står som flaggskepp mot de ljusare tiderna och medverkar gör även det lilla landet från hjärtat av Europa för andra gången i landets självständiga historia.

--- Vägen till EM

Resan till årets Europamästerskap har varit lång i flera bemärkelser. Utöver det faktum att det blev uppskjutet har det för framförallt playoff-lagens del varit en plågsam väg och väntan på att äntligen få slåss om de sista platserna. Slovakiens avancemang till Europamästerskapet var just av sådan art.
   Efter att ha hamnat trea i kvalgrupp E, bakom gruppvinnande Kroatien samt Wales, började en klassisk slutspelskamp där Pavel Hapals mannar hamnade i en tuff kvartett. Bosnien & Hercegovina, Nordirland och Irland skulle tillsammans med Slovakien göra upp om en plats i sommarens EM-fest - och det blev som väntat fullständig dramatik på samtliga håll.

Håller vi oss till den slovakiska resan inleddes den med en hemmafight i semifinalen mot Irland. Mäktiga och annars välfyllda Tehelné Pole ekade dock tom på läktarplats och det där extra stödet och tunga boosten fanns inte där. I spelet var det också jämt över 90 minuter och att mötet inte avgjordes efter ordinarie tid var på så vis logiskt. Gummiben och nervositet gjorde att förlängningen inte bjöd på några alltför stora möjligheter och istället gick det hela till den sista ångestladdade utposten - straffläggning. Väl där visade dock det slovakiska laget en exceptionell kyla och gick segrande ur striden efter bland annat en Panenka-straff av Greguš som gav ett helt land ett tillfälligt hjärtstopp.

Mitt i glädjen över finalavancemanget spelades dock ett Nations League-gruppspel. Med Pavel Hapal vid rodret föll laget fullkomligt platt, men för de allra flesta entusiaster var gruppspelet i den nya nationsturneringen inget att fälla alltför många tårar över. Annat tyckte dock den slovakiska ledningen. Ryktena började florera och knappt en månad innan finalspelet stod det klart att tjecken fick lämna sin post. Reaktionerna var som väntat spridda, framförallt då beslutet kom inför en av de viktigaste matcherna på flera år.
   Rodret fick sedermera en tidigare ikon ta över. Efter att ha varit succétränaren Ján Kozáks högra hand var det dags för Štefan Tarkovic att ta över huvudansvaret. En omtyckt figur som jobbat länge inom förbundet och som många, såväl spelare som ledare, hade en stor tilltro till under hans år i framförallt herrlandslaget.

Finaldagen kom och förväntningarna var enorma. Belfast slog upp portarna för en riktig holmgång, där dessutom hemmalaget fick ta del av ett antal tusen supportrar som hördes väl på Windsor Park i den nordirländska huvudstaden. Men dessa tystnades när Juraj Kucka löpte ifrån och elegant placerade in 1-0 i matchens 17:e minut - ett mål som länge såg ut att vara det som skulle skicka Slovakien till Europamästerskapet. Så blev dock inte fallet.
  Efter en smärre nordirländsk press i slutminuterna styrde Milan Škriniar in bollen i eget mål och mötet gick till en förlängning där hemmalaget tordes ha fått en rejäl dos med energi, medan slovakerna hade kunnat kliva in den samma med desto mer förtvivlan. 

Men den slovakiska falken skulle resa sig över Belfast. 110 minuter in i mötet var det Michal Duriš tur att komma loss, när han tog sig förbi Johnny Evans och lade in 1-2-målet som tog Štefan Tarkovics gäng till Europas ädlaste turnering. För tredje gången sedan självständigheten från Tjeckien 1993 hade det lilla landet Slovakien kvalificerat sig för ett mästerskap, varav det andra raka EM-slutspelet.

--- Tiden efter kvalet

Coronavirusets intåg i samhället gjorde att det inte dröjde alltför länge innan det återigen var dags för tävling. Först skulle det ångestfyllda Nations League-spelet avslutas, där slovakerna först tog tre tunga poäng mot Skottland för att sedan se uttåget från B-ligan bli ett faktum mot antagonisten Tjeckien, som i Plzen vann med 2-0.
   På vårkanten av år 2021 gick kvalet till VM 2022 av stapeln, ett kval där slovakerna hade hamnat i en tuff, men klart överkomlig - och slavisk - grupp. Tarkovics mannar hamnade nämligen med Kroatien (igen), Ryssland och Slovenien - samt önationerna Cypern och Malta. På förhand en tuff utmaning, men slovakerna skulle få en - på pappret - mjukstart då de sistnämnda nationerna var först ut. Någon vidare pangstart med sex givna poäng blev det dock inte, utan laget fick endast med sig två innan man skulle ställas mot jätten Ryssland som hade gjort jobbet mot såväl Malta som Slovenien. 

Efter den katastrofala starten var hoppet om att slå ryssen litet. Slovakerna inledde dock starkt, fortsatte sedan på den inslagna vägen och tog tre blytugna och välförtjänta poäng efter att ha vunnit med 2-1. En klart stark insats som ingjöt mer självförtroende i laget i vad som var den sista tävlingsmatchen innan sommarens fotbollsgalej skulle gå av stapeln.
   Träningsmatcherna inför turneringen lämnade dock blandade känslor. Mot Bulgarien förra veckan delade man på poängen efter att bland annat László Bénes gjort lagets enda mål, medan man mot Österrike i genrepet växlade upp och gjorde en stabil insats - men även den drabbningen slutade utan någon segrare.

Jämför man genrepen inför EM i Frankrike 2016, där laget bland annat slog Tyskland med 3-1, framstår årets uppladdning som klart svagare. Med med en ny förbundskapten och många nya ansikten som fått chansen att visa upp sig känns det trots allt som att ett relativt tryggt manskap har landat i St Petersburg för att ta sig an utmaningen. Frågetecknen kring ett par namn finns dock, bland annat en mittfältare vars karriär tycks ha åkt berg-och-dal-bana.

--- Frågetecken

När Tarkovic presenterade sin bruttotrupp var det vissa som höjde på ögonbrynen kring en del namn - men än fler gjorde detsamma när den väl skalades av. Det allra största frågetecknet i truppen är Napoli-mittfältaren Stanislav Lobotka. Den en gång så skicklige, spelförande och tekniske motorn har hamnat i frysboxen i Napoli och med det också haft sämre prestationer i landslagsspelet. Förbundskaptenens förklaring till Lobotkas uttagning var kort och gott spelarens potential och högstanivå som - all bänknötning åsido - är av klass. Förberedelserna inför mästerskapet, i form av matchspel, har dock varit torftig och frågan är om han är redo att axla den roll han säkerligen förväntas göra av Tarkovic när mästerskapet drar igång.

I övrigt är truppen till mästerskapet väntad. Trion Jakub Holúbek, Erik Jirka och Matúš Bero var de som inte fick en plats i nettouttagningen, där framförallt den sistnämndes frånvaro är något som har kritiserats. Bero har haft sin livs säsong i holländska Vitesse, men ska inte ha fått en plats av konkurrensskäl. Inte heller den ständigt återkommande landslagsmittfältaren Albert Rusnák finns med i Tarkovics lista.

--- Utropstecken

Trots att truppen är av väntad art finns det en handfull namn som sticker ut. Det allra största är FC Groningen-mittfältarens Tomáš Suslov. Den nyss fyllde 19-åringen har gått från klarhet till klarhet i den holländska ligan och fick också göra debut i landslaget under det gångna året. Potentialen hos mittfältaren är stor och han får nu chansen att verkligen visa upp sig för fotbollsvärlden i ett än större spektra. En bollstark och kvick pjäs, som kan användas på olika delar av mittfältet och som också agerat centerforward i den holländska klubben. Ett namn att definitivt hålla koll på under mästerskapet.

Två andra namn som äntligen fått rättvisa i trupputtagningssammanhang är mittförsvararen Martin Valjent samt nämnde László Bénes. Den förstnämnde har varit en grundbult och nyckelfigur i RCD Mallorca och lagets återkomst till La Liga, men har av oklara skäl aldrig fått chansen i A-landslaget förrän i fjol. Viss oro rådde kring 25-åringens vara eller icke vara i Tarkovics trupp, trots att han tillsammans med Milan Škriniar hade bildat ett backpar som påminde om duon Martin Škrtel och Ján Durica. Nu har han dock en välförjänt plats och kan mycket väl bli den stadige kompanjonen till Inter-stjärnan redan från start.

László Bénes karriär har kantats av skador. Den tidigare omhuldade mittfältaren spåddes bli den nye Marek Hamšík, men ett flertal skavanker satte ständigt stopp för hans utveckling under tonåren och tidiga 20-årsåldern. Nu verkar han äntligen ha landat och hållit sig hel - och hör då till en av de mest intressanta namnen i hela truppen. Under året lånades han ut från Borussia Mönchengladbach till FC Augsburg där det till en början gick knackigt, innan han till slut återfann sin form. Även där finns fortsatt mycket att hämta och förhoppningsvis kan Europamästerskapet ge nyttig rutin även för honom.

--- Laget

Genom åren har det slovakiska landslaget tagit sig till mästerskap genom framförallt en tydlig faktor. Ett fåtal stjärnor och en del intressanta framtidsnamn har funnits genomgående, om än inte i den stora utsträckning som hos de mer namnkunniga lagen i turneringen, men det som varit nyckeln är kollektivet som, likt tidigare år, fixat platsen även i årets mästerskap. Slovakerna trivs sällan i den mer spelförande rollen och har därför tidvis haft problem med lag som man på pappret ska slå - medan man i möten där man haft underdogstämpeln har kunnat briljera och jobba ner sina motstånd. Samtidigt besitter manskapet en relativt hög högstanivå och har genom åren blivit bättre på att föra spelet och även vågat utmana de stora giganterna. Ett sådant exempel är insatsen mot Ryssland i VM-kvalet under våren, där man inte bara vann, utan också var det klart bättre laget matchen igenom.
   Till årets mästerskap är det som tidigare nämnt inte några alltför stora överraskningar i truppen. Erfarenhet från tidigare mästerskap har en hel drös spelare, varför också slovakerna har en av de äldsta trupperna i turneringen. Detta i kombination med en handfull nya ansikten som säkerligen vill visa upp sig i såväl landslag som för potentiella nya klubbar framöver.

Målvakterna: Målvakter har varit något Slovakien ständigt haft på en hyfsad jämn nivå. Till årets mästerskap är dock trion starkare än på många år. I Martin Dúbravka finner man en toppklassmålvakt med hög lägstanivå, medan han som backup dels har rutin i form av Dušan Kuciak, dels en Marek Rodák som man vet kan leverera när det gäller som mest. Målvakterna lär med största sannolikhet inte vara akilleshälen i slovakernas väg genom turneringen.

Backarna: Försvaret har även det genomgående varit stabilt utan att sticka ut. I 2016 var det en ytterst rutinerad backlinje som tog sig an motståndet, i år är det endast Tomáš Hubocan och Peter Pekarík som finns kvar från den eran. Försvaret har dock kompletterats med intressanta namn, förutom givne Milan Škriniar också Martin Valjent, Lubomir Šatka och Dávid Hancko. Att veteranerna Hubocan och Pekarík inte längre är på samma nivå som tidigare är dock något oroväckande, varför man i framtiden hoppas på att få fram nya namn som ska kunna axla rollerna. Där har framförallt Dávid Hancko just ett sådant namn.

Mittfältare: Mittfältet har varit sig likt under många år, med Marek Hamšík och Juraj Kucka som fanbärare. Intill sig har de spelare vars prestationskurva har gått upp och ner genom åren, framförallt i spelare som Róbert Mak, Ondrej Duda och Vladimír Weiss. Presterar dessa, inklusive Stanislav Lobotka, på topp har slovakerna en chans att på riktigt slåss om ett avancemang från gruppspelet.

Anfallare: Landslagets svarta får under en mycket lång tid. Målen har oftast mittfältarna gjort, antingen från sina positioner eller som placerade i formationens topp. En som fått agera forward, under bland annat Frankrike-EM, var Ondrej Duda. Han gjorde det förvisso galant, men till årets mästerskap har det förhoppningsvis ingjutits lite mer kraft i lagets offensiv. Róbert Boženík är ett framtidsnamn och Ivan Schranz är en så kallad late-bloomer som i landslaget verkligen har visat framfötterna i chanserna han har fått.
   Men överlag är forwardssidan den klart svagaste delen i det slovakiska lagbygget.

--- Motståndet

Grupperna i årets mästerskap är på förhand samtliga relativt jämna - främst sett till de första-, andra- respektive tredjeseedade lagen. Grupp E bör ses som en av de jämnaste inkluderat även gruppens "sämsta" lag, Slovakien.

Av de fyra nationerna Spanien, Polen, Sverige och Slovakien är det slovakerna som på förhand är svagast. Ser man till truppens värde talar siffrorna sitt klara språk, men att Štefan Tarkovics lag ska bli en slagpåse som man enkelt städar av är en inställning som kan kosta motståndarna i gruppen dyrt. Slovakien har kapacitet att slå vilket lag som helst, framförallt Sverige men till viss del även Polen, som man historiskt sett haft mycket jämna kamper emot.

Slovakerna ställs i en nyckelkamp redan i det första mötet mot Polen. En match där man måste ta poäng för att inte behöva slåss för sina liv i det sista mötet mot storfavoriten Spanien. Andra-, men främst tredjeplatsen, i gruppen är siktet inställt på där fyra poäng kan och bör räcka för avancemang till ett slutspel. Tufft blir det, men ingen omöjlighet, framförallt då man tidigare har visat att man kan ta sig vidare genom liknande svårighetsgrad på grupper som i VM 2010 och EM 2016.

--- Truppen - analys och betyg

+++++ – Europatoppklass
++++ – Mycket bra
+++ – Bra
++ – Stabil
+ – Medioker/Ej förväntad startspelare

Betygen är främst grundade i spelarnas tidigare insatser i landslaget.

MÅLVAKTER 

Martin Dúbravka
+++++
Ålder:
32
Klubb: Newcastle United (England)
Förväntad plats: Startande målvakt

Dúbravka är ofta ansedd som en av Premier Leagues bästa målvakter. Har rankats högre än David De Gea, haft flest räddningar i hela ligan och är en stor anledning till varför Newcastle ständigt lyckats hålla sig kvar i det engelska finrummet. En toppmålvakt som ständigt håller en jämn och hög nivå. Given etta i det slovakiska landslaget.


Dušan Kuciak
+++
Ålder:
36
Klubb: Lechia Gdansk (Polen)
Förväntad plats: Backupmålvakt

Veteranen Kuciak har poppat upp lite till och från i det slovakiska landslaget. Är en solid pjäs som aldrig riktigt gjort så mycket väsen av sig. Dock hyllad i den polska ligan och är en trygg herre att ta in ifall Dúbravka inte är tillgänglig.


Marek Rodák
+++
Ålder: 24
Klubb: Fulham FC (England)
Förväntad plats: Backupmålvakt

Marek Rodák klev in landslaget och tog över förstamålvaktsrollen i Dúbravkas frånvaro - och som han gjorde det. Var också en nyckelfigur till Fulhams avancemang till Premier League, men hamnade totalt i frysboxen vid uppflytten. Dumt och märkligt val av Fulham, som trillade ut med dunder och bong direkt. Välförjänt att inneha en förstamålvaktsroll i ett annat lag och är helt klart även han någon man kan ersätta Dúbravka med vid behov.


BACKAR

Peter Pekarík
+++
Ålder: 34
Klubb: Hertha Berlin (Tyskland)
Förväntad plats: Startande högerback


En lojal och oerhört stabil back som sällan bjuder på några misstag. Läser spelet väl och bidrar både offensivt och defensivt. Har genom åren blivit långsammare, men är fortsatt en lugn och säker ytterförsvarare som är given från start.

Lubomír Šatka
++
Ålder: 25
Klubb: Lech Poznan (Polen)
Förväntad plats: Alternativ startande mittback

Återkommande mittförsvarare i landslaget som även han funkat väl med Škriniar. Kan ta startplatsen före Valjent, mer rutinerad i landslagssammanhang och en god ersättare vid behov. Regelbunden speltid i Lech Poznan, som dock haft en skral säsong i den polska högstaserien.


Denis Vavro
+
Ålder: 25
Klubb: Lazio (Italien) - Utlånad till Huesca (Spanien)
Förväntad plats: Bänk (mittback)

Fick inte alls det intåg i landslag som man förväntade sig. Varit blek i majoriteten av sina framträdanden, vilket också synts inte minns i hans klubblagskarriär. Efter att ha slagit igenom i FC Köpenhamn föll det platt i Lazio och blev istället utlånad till i Huesca som sedermera åkte ur La Liga under säsongen. Potential finns dock där, men ingen given startspelare bredvid
Škriniar.

Milan Škriniar
+++++
Ålder: 26
Klubb: Inter (Italien)
Förväntad plats: Startande mittback

Har nosat på att vara topp 10-bästa mittbackarna. Defintivt en av de bästa i turneringen. En oxe som läser spelet och har en tajming i sina ingripanden som är häpnandsväckande god. Med en kompanjon i liknande klass kan Slovakien återigen ha det där starka mittbacksparet som man hade i EM 2016.


Tomáš Hubocan
+++
Ålder: 35
Klubb: Omonia Nicosia (Cypern)
Förväntad plats: Startande vänsterback

Veteranen hade hunnit lämna landslaget men gjorde comeback under förra året. En comeback som var mycket uppskattad. Likt Pekarík är inte nivån på den samma som tex under hans tid i Zenit, men håller fortfarande en bra klass. Stark back som har en mer defensiv roll än sin arvinge.


Dávid Hancko
+++
Ålder: 23
Klubb: Sparta Prag (Tjeckien)
Förväntad plats: Alternativ startande vänsterback

Hanckos karriär har kantats av skador men 23-åringen verkar nu äntligen ha hittat tillbaka. Blixtrar till även med mål för sitt Sparta Prag och är defenitivt en potentiell ersättare till Hubocan/Pekarík. Snabb, god fysik och smart i defensiven. Kan även användas centralt i backlinjen.


Martin Koscelník
++
Ålder: 26
Klubb: Slovan Liberec (Tjeckien)
Förväntad plats: Bänk (högerback)

Har fått chansen en handfull gånger i landslaget och har flera fina insatser bakom sig. Dock står han inte ut bland övriga på hans postion, men kan samtidigt användas på olika delar i försvaret och även som ytter.


Martin Valjent
++++
Ålder: 25
Klubb: Mallorca (Spanien)
Förväntad plats: Startande mittback

Äntligen fått chansen på riktigt efter sin mycket lovande tid i RCD Mallorca. Blivit omtyckt i den spanska kuststaden och är en stor och viktig del till deras uppflyttning till högstadivisionen. Bra i det fysiska spelet och i luften - och en perfekt partner till
Škriniar.

MITTFÄLTARE

Marek Hamšík (C)
++++
Ålder: 34
Klubb: Trabzonspor (Turkiet)
Förväntad plats: Startande innermittfältare

Hamšíks storhet är över säger de flesta och till stor del stämmer det. Men i landslaget har han ständigt hållit hög nivå och är fortsatt den fanbärare laget är i stort behov av. Hans blick för spelet är inget som försvunnit och fortfarande bjuder han på smarta lösningar som öppnar upp ytor för sina medspelare. Gör förmodligen sitt sista mästerskap och har förberett sig på egen hand under en väldigt lång tid - ytterligare ett tecken på hans professionalism och att han är fullt redo för sin uppgift.


Stanislav Lobotka
++
Ålder: 26
Klubb: Napoli (Italien)
Förväntad plats: Startande defensiv mittfältare

Sorgebarnet Lobotka delar den slovakiska supporterskaran. Ska han spela eller inte? Kommer han upp i den nivån vi har varit vana att se honom är han en fruktansvärt skicklig speluppbyggare. Förlorar aldrig bollen och kan ta sig ur de mest prekära situationerna på ett elegant sätt. Har som nämnt haft det tufft i Napoli och frågan är därför hur mycket av sin skicklighet han har tappat. Återstår att se, men pressen är enormt hög.


Patrik Hrošovský
++
Ålder: 29
Klubb: Genk (Belgien)
Förväntade plats: Inhoppande defensiv mittfältare

Hrošovský har genom åren varit anonym men stundtals upplevts lite som av en joker. Gör jobbet i det tysta och sticker inte ut, men är egentligen en "komplett" spelare som kan användas på flera delar av banan. Både defensivt och i speluppbyggandet. Ett tryggt alternativ som lär ta Lobotkas plats om Napoli-mittfältaren inte lever upp till förväntningarna.


Juraj Kucka
++++
Ålder:
34
Klubb: Parma (Italien)
Förväntad plats: Startande defensiv mittfältare

Tanken Juraj Kucka har en märklig säsong bakom sig. Individuellt har han gjort det bra, men han har också spelat i ett lag som förfallit fullständigt. Kucka är ett stort och starkt mittfältsmonster som har ett tungt skott och som ibland också kan driva ut på chockartade soloräder. Ligger han på sin höga nivå genom gruppspelet kommer motståndet att ha det tufft i det delen av banan. Hans svaghet är främst ojämnheten, där han många gånger kan upplevas som loj och nonchalant. Låt oss hoppas på att vi slipper det under mästerskapet.


Ondrej Duda
++++
Ålder: 26
Klubb: Köln (Tyskland)
Förväntad plats: Startande offensiv mittfältare

Duda har gått från klarhet till klarhet sedan han bytte Hertha mot Köln. Sju mål och sex assist under den gångna Bundesligasäsongen visar att han kliver in i mästerskapet med en ypperlig form. Har ett bra skott, men är framförallt trygg med bollen och bjuder ofta på fina lösningar för sina medspelare.


Róbert Mak
+++
Ålder: 30
Klubb: Ferencváros (Ungern)
Förväntad plats: Startande ytter

"Pendeltåget" Róbert Mak är en spelare som alltid är svår att veta var man har honom. Kan ofta vara planens bästa spelare, där han på sin kant tar sig förbi allt och alla innan han levererar ett perfekt inlägg eller skickar in bollen i nätmaskorna. Men han kan också vara totalt osynlig. I sina klubblag har det gått trögt på senare år, men i landslaget har han under det senaste kvalspelet varit jämn. 


Vladimír Weiss
++
Ålder:
31
Klubb: Slovan Bratislava (Slovakien)
Förväntad plats: Inhoppande ytter

Påtal om spelare med pendlande form är Vladimír Weiss ett stort frågetecken. Var ansedd som en supertalang under sin tidiga karriär och var framförallt känd för sin fart och sin briljanta teknik. Flyttade tidigt till den arabiska halvön, men är nu hemma i Slovan Bratislava där han efter en trög start varit en ledande figur. Ett "klassiskt" slovakiskt namn som dock tycks ha tappat mycket av den där blixtrande tekniken, men kommer säkerligen snurra upp en och annan motspelare även nu. Funkar bäst som inhoppare för att röra om på kanten och har nog fortfarande lite spex inom sig som vi förhoppningsvis får bevittna.


Lászlo Bénes 
++
Ålder: 23
Klubb: Borussia Mönchengladbach (Tyskland) - Utlånad till Augsburg (Tyskland)
Förväntad plats: Inhoppande central mittfältare

Bénes spåddes även han en fin framtid som dock ständigt bromsats av tunga skador. Utvecklingen stannade av, men han verkar nu ha fått den plats han verkligen förtjänar i landslaget. Lik Hamšík i sin spelstil, där framförallt bollkontrollen och passningsspelet är hans stora plus. Har även ett bra skott.


Jakub Hromada
+
Ålder: 25
Klubb: Slavia Prag
Förväntad plats: Bänk (defensiv mittfältare)

Anonym i landslaget och har inte riktigt slagit sig in i sitt Slavia Prag, där han dock fått regelbunden speltid i olika utsträckning. Hans främsta egenskaper är hans fart, men har även styrkor i defensiven som helt klart kommer att vara nyttiga. Ingen given startspelare, men absolut ett kort att slänga in vid behov.


Lukáš Haraslín
++
Ålder:
25
Klubb: Sassuolo (Italien)
Förväntad plats: Inhoppande ytter

Vindsnabbe Lukáš Haraslín är ofta en fröjd att titta på ute på ytterkanten. Lik Weiss i sin spelstil - ofta jagad och nedriven och var nog under det förra året den spelare som fixade flest frisparkar för Slovakien. Har haft det tufft i Italien, men i landslaget är det ett perfekt namn att slänga in från bänken under den andra halvleken.


Tomáš Suslov
++
Ålder:
19
Klubb: Groningen (Holland)
Förväntad plats: Inhoppande mittfältare

Suslov har fått chansen och om han tar den tittar vi på Slovakiens nästa stora stjärna. 19-åringen har gjort det bra för sitt Groningen och kommer säkerligen att växa än mer under den kommande säsongen, där hans stora genombrott kan tänkas komma. Sticker egentligen inte ut i någon särskild egenskap, utan en mer jämn, stark mittfältare med en god blick för spelet.


Ján Greguš
+++
Ålder: 30
Klubb: Minnesota United (USA)
Förväntad plats: Alternativ startande central mittfältare

En klassisk "städa av"-mittfältare som sällan gör några större väsen av sig, men som desto mer sällan gör några misstag. Ingen given startspelare, men en perfekt inhoppare för att bidra såväl offensivt som defensivt. Har ett bra skott och en bra passningsfot.


ANFALLARE

Michal Duriš
+
Ålder: 33
Klubb: Omonia Nicosia (Cypern)
Förväntad plats: Startande anfallare

Han sköt förvisso Slovakien till EM och har gjort starka insatser i landslagströjan - men Michal Duriš är inte anfallaren som du vill ha om du vill göra målen. Hyfsad högstanivå, som man dock får se alltför sällan, kombinerat med en - tyvärr - alldeles för låg lägstanivå. Någon vidare press behöver han dock inte känna, varför han kanske kan leverera en godkänt insats i det kommande mästerskapet.


Róbert Boženík
++
/+++
Ålder: 21
Klubb: Feyenoord (Holland)
Förväntad plats: Alternativ startande anfallare

Inledde landslagssejouren med dunder och brak och jobbade därefter till sig en plats i holländska Feyenoord. Jobbat med Robin van Persie som sin mentor och ses som den efterlängtade slovakiska "målskytts"-anfallaren. Duktig på att hålla i bollen och gillar att gå in i dem tuffa situationerna i boxen, kombinerat med en god fart och ett bra skott. Fortsätter utvecklingen åt rätt håll kommer Bo
ženík vara den där målskytten som Slovakien längtat efter i åratal.

Ivan Schranz
++/+++
Ålder: 27
Klubb: Slavia Prag (Tjeckien)
Förväntad plats: Alternativ startande anfallare

Latebloomer som verkligen har tagit chansen när han fått den. Inledde landslagskarriären vid 26 års ålder och har förvisso bara gjort ett mål, men är ständigt aktiv i byggandet av offensiven samt i att skapa goda chanser. Kommer från en stark säsong i Jablonec (13 mål) och tog nyligen klivet över till konkurrenten Slavia Prag. Drog på sig en skada under genrepet, som förhoppningsvis inte är så pass allvarlig att han måste avstå spel. Ett hett alternativ till anfallsposten.

 

Redaktörens startelva: 4-2-3-1

-------------------Dúbravka------------------
Pekarík---Škriniar---Valjent---Hubocan
---------------Kucka---Bénes-------------
Mak---------------Duda-------Hamšík (C)
-------------------Schranz-------------------
 

--- Spelschema

14 juni, 18:00
Polen – Slovakien

Krestovsky Stadium, St Petersburg (Ryssland)
TV: SVT 2

18 juni, 15:00
Sverige – Slovakien
Krestovsky Stadium, St Petersburg (Ryssland)
TV: SVT 1

23 juni, 18:00
Slovakien – Spanien
La Cartuja, Sevilla (Spanien)
TV: Sportkanalen

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2021-06-11 16:00:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM