Ryssland - Slovakien
1 - 2

Hamšík glänste när Ryssland besegrades
Marek Hamšík med ett mål och en assist

LILLE. Två drömmål i den första halvleken bäddade för en slovakisk seger mot Ryssland. Huvudaktör bakom den livsviktiga trean i Lille, var ingen mindre än den store Napoli-stjärnan, Marek Hamšík.

Det slovakiska laget hade kniven mot strupen när man tog sig an Ryssland på Stade Pierre Mauroy i Lille på onsdagen. Efter den bittra förlusten mot Wales i premiären, var man tvunget att plocka en seger i den andra omgången, för att överhuvudtaget ha en chans att avancera till ett slutspel.

I den, för dagen "stängda", arenan i Lille fick vi syna ett slovakiskt lag som öppnade piggt. Under matchens första minuter var det de vitklädda som förde spelet och hade ett mer kontrollerat bollinnehav, samtidigt som man verkade vara mer intresserade av att skapa offensiva farligheter. Första riktiga chansen kom från Marek Hamšík, som i ett anfall blev framspelad av Juraj Kucka, men sköt över. Efter en smärre press från slovakerna, började det ryska motståndet sakta men säkert att ta över spelmässigt. Då dök också chanserna upp - och närmast av alla var Fyodor Smolov. Krasnodar-anfallaren bröt sig in och skickade iväg ett skott, som bara gick någon milimeter bredvid Matúš Kozáciks högra stolpe.

Slovakerna var klart piggare och stabilare över hela planen, i jämförelse med premiärmatchen i lördags. Längst fram startade, något överraskande, Ondrej Duda och skötte sig mer än väl - men målet som inföll i matchens 32:a minut var signerat Vladimír Weiss. Marek Hamšík lade en perfekt boll över det ryska försvaret och efter ett par klassiska Weiss-snurrar bröt han sig fri och placerade in 1-0 till kolossalt slovakiskt jubel. Hamšíks passning från egen planhalva höll absoluta världsklass - likväl som den "qatarske shejkens" avslut.

Vladimír Weiss var vass även han - ett mål och en assist

Ján Kozáks manskap svävade på moln för en aning och Hamšík var redan på anfallet efter nära att sätta tvåan. Efter missen i inledningen i lördags var han sugen på att öppna sitt målskytte - och några minuter senare, var precis så fallet. Ombytta roller, när Vladimír Weiss i den 32:a minuten tog hand om en kort hörna som han levererade till Napoli-kaptenen. En snabb vändning senare måttade han skott - ett skott som hur elegant som helst tog högt upp på Igor Akinfeevs vänstra stolpe och in i mål. Slovakerna gick därmed in i halvleken med en skön tvåmålsledning, som i den andra inte skulle bli alltför svår att försvara.

Det ryska laget gjorde två byten i inledningen av den andra halvleken. Trots det hade man stora problem med att ta sig förbi det slovakiska laget till en början, då man ständigt fick se sina försök jobbas bort på ett distinkt manér. Istället var det slovakerna som var nära att flera gånger kontra in en 3-0-boll, via bland annat Hamšík, Duda, Róbert Mak m.fl.

Ryssarna blev frustrerade snabbt. Det var fler fina lägen som hamnade utanför mål än på och något vidare kreativt spel från de vinröda fick man inte syna. Slovakerna spelade uppoffrande i försvarsspelet och lät inte sitt motstånd till några onödiga jättelägen - men även det starkaste av försvar läcker till slut. Efter ett motlägg på egen planhalva snappade Oleg Shatov upp bollen på vänsterkanten och efter ett klockrent inlägg till Denis Glushakov var det reducerat på nick. Leonid Slutskys lag fick en rejält energiboost av målet och det var inte långt ifrån en kvittering när de forcerade i slutminuterna. Det slovakiska försvaret höll dock emot och kunde efter en strålande insats plocka de där livsviktiga tre poängen.

Det innebär att man nu helt klart är med i racet om en plats i slutspelet. Under morgondagen drabbar England och Wales samman i grupp B, där en walesisk seger kan sätta rejäla käppar i hjulen för de bägge favoriterna; England och Ryssland. På måndag ställs Slovakien mot England i gruppens sista omgång - där det förhoppningsvis inte blir det sista vi ser av Slovakien i detta mästerskap.