Holland 0 - 2 Tjeckien: Ännu ett oranget fiasko
Hollands EM är över.

Holland 0 - 2 Tjeckien: Ännu ett oranget fiasko

Efter ett lätt gruppspel var det slut på det roliga för Oranje ikväll. Man körde fast helt mot Tjeckien och en utvisning och några sedvanliga taktiska missar av Frank de Boer hade man förlorat med 0-2 och är utslagna ur EM.

Ja, var ska man börja? Som Ajax-supporter blev man bara besviken, men inte överraskad, av Frank de Boers lags kollaps. Mönster från hans tränartid i AJax 2010-2016 gick igen. Han gjorde ett dåligt val i laguttagningen, med Donyell Malen istället för Wout Weghorst på topp. Malen är duktig men vägde lätt på Tjeckiens stora starka backar, där hade Weghorst behövts för att kunna stångas och ge laget en uppspelspunkt. Nu hade man förfärligt svårt att komma fram till något som helst anfallsspel. Inte blev det lättare av att kapten Georginio Wijnaldum blev helt utraderad av duktige Tomas Holes och inte kom med i matchen överhuvudtaget. Frenkie de Jong och Memphis Depay kom inte heller loss.

Denzel Dumfries hade en del öppnande löpningar i första halvlek men det var väl i princip det. Hollands senaste avslut på mål? Det hade Jurriën Timber i 73:e minuten mot Nordmakedonien. Man kom ingen vart och de Boer var oförmögen att hitta lösningar.

Matthijs de Ligts utvisning var början på slutet men problemen hopade sig långt dess förinnan. Men utvisningen ja, som kom efter VAR-granskning, är fruktansvärt klantig av de Ligt. Han hamnar i en svår situation som siste man med farlige Patrik Schick hängandes som en klase på ryggen men att raka undan bollen med handen kan inte var bästa vägen ur det. Ärligt talat, varför inte bara ge fan i bollen och falla i backen och få frisparken försvararen nästan alltid får i det läget?

Utvisningen var inte dödsstöten för Oranje, de Boers reaktion på utvisningen var det. Av alla byten man kan göra i det läget är Malen ut och Quincy Promes in för att gå över till 4-4-1 nog det allra sämsta man kunde göra. Man gav då definitivt initiativet till Tjeckien som då bjöds in att sätta press, belägra offensiv planhalva och snart kom målen. Givetvis hamnar man i en dålig sits i och med utvisningen och förstås hade Tjeckien kunnat ta över oavsett, men den taktiska justeringen tog bort alla möjligheter för Holland att kunna hota framåt. Memphis är en fantastisk offensiv kraft men han kan inte ensam bära upp ett anfall.

När Weghorst till slut kom in var det försent. Holes hade nickat in 0-1 på en frispark. Redan då kändes det över, men den sista spiken i kistan kom sen när Schick gjorde 0-2 parodiskt enkelt. Målvakten Tomas Vacliks långa inspark nickades bort av Daley Blind — men Wijnaldum är för slö i situationen, Holes hinner lätt före honom på bollen och Dumfries kommer på mellanhand så han får frigata rakt in i straffområdet där han spelar fram Schick. Wijnaldums undermåliga agerande i den situationen var tyvärr symtomatiskt för hans insats i matchen i stort. Oförmögen att ta sig loss från plåstret Holes bidrog han inte framåt och som kapten måste han i underläge visa mer kämpaglöd och kampvilja än att lojt vandra tillbaka i hemåtjobbet.

Hollands EM är över och istället för en storstilad mästerskapscomeback efter de senaste årens kvalfiaskon så blev det ännu ett fiasko. Ingenting stämde för Holland ikväll, nyckelspelare presterade inte och nyckelsituationer i matchen gick emot dem. Men huvudansvarig för fiaskot blir otvetydligen Frank de Boer. Det fina gruppspelet gav honom andrum, men redan inför mästerskapet var han kraftigt ifrågasatt med anledning av svajiga resultat och prestationer i matcher, taktiska brister, tvivelaktigt ledarskap gällande exempelvis trupputtagningen och därtill flertalet grodor och fadäser på presskonferenser. Efter den här insatsen blir han med rätta hårt ansatt av en ny kritikstorm.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-06-27 20:28:19
Author

Fler artiklar om Holland