Holland 2 - 0 Österrike: Mot åttondelsfinal!
Memphis Depay visade vägen med sitt tidiga straffmål.

Holland 2 - 0 Österrike: Mot åttondelsfinal!

Holland är klart för åttondelsfinal i EM efter en 2-0-seger mot Österrike. Ett tidigt straffmål av Memphis Depay gav laget trygghet och i andra halvlek säkrades segern när Memphis skickade iväg nyinbytte Donyell Malen i djupled som osjälviskt spelade fram sin PSV-kompis Denzel Dumfries vars EM-succé fortsätter.

Som väntat blev den enda ändringen i Frank de Boers startelva att Matthijs de Ligt klev tillbaka in i mittförsvaret frisk från sin ljumskskada. Just de Ligt var en gigant i försvaret idag där han tillsammans med Stefan de Vrij slog undan allt Österrike hade att komma med.

Matchen fick en pigg inledning då båda lagen gick framåt men Holland tog snart greppet och fick ett tidigt läge att ta ledningen. Först försökte de Vrij filma till sig en straff men fick helt rättmätigt inget gehör för det. I nästa moment gick dock Denzel Dumfries i backen efter en stämpling av David Alaba precis i hörnet av straffområdet. Spelet fortsatte men när bollen var ur spel pratade VAR-rummet med domaren Orel Grinfeld från Israel. Grinfeld gick ut och tittade på VAR-skärmen och bestämde sig snabbt för att det var straff och gult kort för Österrikes kapten.

Memphis Depay la upp bollen på straffpunkten, tog kort ansats och slog säkert in straffen i ena hörnet otagbart för Daniel Bachmann. Memphis första EM-mål och han vart fortsatt pigg och inblandat i mycket.

Holland fortsatte föra matchen, Frenkie de Jong spelade igen mycket fint på mittfältet och Daley Blind fortsatte vara helt central för speluppbyggnaden — han slog både flest passningar och flest "progressiva passningar" (passningar som för spelet betydligt närmare motståndarnas mål) i första halvlek. Samma tryck som man hade mot Ukraina långa stunder uppstod dock inte, förmodligen främst på grund av att Georginio Wijnaldum inte kom in i matchen riktigt då Österrike låste honom rätt bra.

Efter ett par halvchanser kom sedan ett jätteläge för 2-0 i slutet av första halvlek när Oranje byggde upp ett riktigt fint anfall. Patrick van Aanholt slog en fin krossboll in i straffområdet till Wout Weghorst satte bollen i sidled och serverade Memphis öppet mål, men Memphis blev för het och lyckades missa på uppstuds på någon meters avstånd.

Österrike inledde piggt i andra halvlek och kom fram lite mer, men Holland redde ut den stormen. En kvart in i halvleken kom sedan nästa jätteläge till 2-0. de Jong slog en bra passning till Memphis som satte bollen i djupled för van Aanholt som ordnade en hörna. Memphis slog hörnan mot borte ytan där fyrtornet Weghorst nickade ner den för de Vrij som nickade mot mål men Bachmann gjorde en reflexräddning. Returen damp ner på de Ligt som instinktivt sköt direkt men inte välriktat nog utan på en försvarare och ut till en ny resultatlös hörna.

Några minuter senare gjorde de Boer ett trippelbyte. Två av bytena var samma som han gjorde i samma minut mot Ukraina, Blind och van Aanholt ut för Nathan Aké och Owen Wijndal. Mot Ukraina gick Blind ut tårögd, han berättade efteråt om hur han tvivlat om han skulle spela matchen då han blivit djupt skakad av det som hänt hans nära vän Christian Eriksen, men att han bestämde sig för att ta sig över det mentala hindret och spela, och när han gick av vällde känslorna fram. Att Blind byttes ut tidigt då var ingen överraskning då han nyss kommit tillbaka från en långtidsskada, men då han byttes ut vid samma tidpunkt ikväll såg han själv mycket förvånad ut och verkade själv ha velat fortsätta. Det tredje bytet var att Donyell Malen kom in precis som han gjorde sent i matchen mot Ukraina, Weghorst gick ut.

Det blev ett succéinhopp för Malen som knappt kommit in på planen innan han spelade fram till 2-0-målet. Österrikes backlinje stod mycket högt vilket gjorde att Memphis vid mittlinjen kunde sätta iväg snabbe Malen i djupet och Malen som var onside rusade iväg i ett friläge. I straffområdet spelade han osjälviskt i sidled till sin klubbkamrat Dumfries som sköt in 2-0 sitt andra EM-mål. Dumfries, som förutom segermålet mot Ukraina också spelade fram till ett mål och var inblandad i uppbyggnaden av ett annat, gör stor EM-succé. Före turneringen pratades om intresse från Everton men nu får vi anta att fler och kanske större klubbar börjar bli seriöst intresserade av PSV-kaptenen.

Malen hade således en omedelbar positiv effekt, och Wijndal var som senast habil på vänsterkanten. Men bytet Blind mot Aké föll återigen inte väl ut, precis som mot Ukraina blev Holland sämre när Blind gick ut. Hans passningsfot saknades i uppspelsfasen och Österrike kom upp mer och mer. De fick två bra chanser i slutet, ett hårt distansskott av Alaba och en nick från Karim Onisiwo som Maarten Stekelenburg plockade, så Holland klarade sig men man avslutade inte matchen på i bästa slag.

6 poäng på två matcher innebär att Holland är klart för åttondelsfinal och kanske kan de Boer lufta lite fler spelare i sista gruppspelsmatchen mot Nordmakedonien. Redan ikväll fick vi dock se nyblivne 19-åringen Ryan Gravenberch göra sin EM-debut. Gravenberch som inte ens var född när hans lagkamrat Stekelenburg debuterade i Ajax, och att de båda var på planen samtidigt ikväll innebar att Holland satte rekord för störst åldersspann i ett EM-lag någonsin då Stekelenburg är 38 år och 268 dagar äldre än Gravenberch.

Spelarbetyg Holland (skala: 0-6. 0 = katastrofal, 1 = underkänd, 2 = godkänd, 3 = bra, 4 = mycket bra, 5 = kanon, 6 = van Basten-klass)

Stekelenburg 3

Stabil återigen, hade inte mycket att göra men när han behövdes var han säkerheten själv. Sprider lugn.

Dumfries 3
Inte lika utstående insats som mot Ukraina men gör en bra match igen och mål igen.

de Ligt 4
Omutlig i försvaret, plockade bort allting kändes det som.

de Vrij 4
Ännu en solid insats, men filmningen han stod för i början var direkt pinsam inte minst då han är alldels för osmidig för att dyka så!

Blind (ut '64) 4
Som sagt, hans betydelse för laget märks inte minst i hur mycket sämre spelet blir när han byts ut.

van Aanholt (ut '64) 2
Fin kross till Weghorst i första och några bra aktioner utöver det men för det mesta osynlig.

de Roon (ut '74) 2
Ådrog sig tidigt ett onödigt gult kort, men det ställde inte till det i alla fall. Sög upp en del boll.

Wijnaldum 2
Gör några bra aktioner så han klarar med näppe godkänt, men ojämn i sina prestationer i matchen och kom inte in i det, var inte tillräckligt involverad.

F. de Jong 4
Riktigt bra i början, blev lite för låst sen för att det ska bli en riktigt grym Frenkie-match men klart bäst på Hollands mittfält och den som med Blind drev upp Hollands spel.

Weghorst (ut '64) 3
Gör en bra match igen, sliter mycket och är rörlig och bra. Inga nyheter i sig men att store Weghorst är mycket mer rörlig än de flesta centertankar av hans storlek förtjänar att uppmärksammas.

Aké (in '64) 1
Inte en katastrofinsats och man släppte in mål den här gången men oj vilken skillnad det blir på försvaret med honom istället för Blind.

Wijndal (in '64) 2
Stabil, hade ingen aktion som riktigt fick honom att stå ut men stabil. Kanske får chansen från start mot Nordmakedonien?

Malen (in '64) 3
Succé direkt med fina löpningen och framspelningen till 2-0. Sprang och slet mycket sen och skapade sig något skottläge själv med.

Gravenberch (in '74) 2
Hann inte riktigt sätta sitt avtryck på matchen men gjorde inte bort sig i mästerskapsdebuten.

Luuk de Jong (in '82) spelade fört kort tid för att betygsättas.

Matchfakta


Holland 2 - 0 Österrike
Mål: 1-0 Memphis (straff) '11, 2-0 Dumfries '67
Gula kort: de Roon, Alaba, Bachmann
Holland: Stekelenburg; Dumfries, de Ligt, de Vrij, Blind (Aké '64), van Aanholt (Wijndal '64); de Roon (Gravenberch '74), Wijnaldum, F. de Jong; Weghorst (Malen '64), Memphis (L. de Jong '82)
Österrike: Bachmann; Lainer, Dragovic (Lienhart '84), Alaba, Hinteregger, Ulmer; Schlager (Onisiwo '84), Laimer (Grillitsch '61), Sabitzer; Gregoritsch (Kalajdzic '61), Baumgartner (Lazaro '70)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-06-17 23:48:29
Author

Fler artiklar om Holland