Holland 3 - 2 Ukraina: Vilken match!
Owen Wijndal och Denzel Dumfries jublar ikapp över den senares segermål.

Holland 3 - 2 Ukraina: Vilken match!

Holland trädde in i EM och bjöd direkt på turneringens bästa match hittills. Flödande offensiv gav skönspel och tre mål, men svajig defensiv gjorde att man gav bort ledningen innan Denzel Dumfries frälste landet med sitt första landslagsmål.

Frank de Boer bjöd på en överraskning i startelvan då Crystal Palace-vänsterback Patrick van Aanholt startade som wingback på vänstersidan istället för Owen Wijndal som spelat där på slutet. I övrigt var det den förväntade startelvan, med Ajax-stjärnskottet Jurriën Timber i skadade Matthijs de Ligts ställe.

På Johan Cruijff Arenas läktare syntes flera holländska supportrar med banderoller och annat med stöttande budskap till Christian Eriksen, för evigt älskad i Amsterdam för all briljans han stod för under sina år i Ajax.

Holland flög ut ur startgroparna och satte fart på tillställningen direkt. Bara någon minut in i matchen dribblade Memphis Depay sig igenom Ukrainas försvar helt själv och fick iväg ett vänsterskott som Heorhij Busjtjan i målet räddade. Några minuter senare belägrade Holland Ukrainas straffområde och det mynnade ut i att Georginio Wijnaldum spelade ut till Denzel Dumfries vars skott Busjtjan räddade ut till en hörna. Några minuter efter det var det ombytta roller då Dumfries spelade snett inåt bakåt till Wijnaldum vars avslut flög strax över ribban. Dumfries missade senare en jättechans med en dålig nick i öppet läge på Memphis inlägg.

Efter rivstarten av Holland lugnades spelet ner lite och Ukraina kom in i det hela lite mer. De tvingades till ett tidigt byte då Oleksandr Zubkov tvingades gå ut skadad och den importerade brassen Marlos kom in, men bytet var inte till någon nackdel för Ukraina snarare tvärtom. Marlos visade sig svårfångad för holländarna då han rörde sig över stora ytor och bytte kant flera gånger så ingen hade riktig koll på honom. Det kombinerat med van Aanholts slarviga hemjobb vilket gjorde att Daley Blind fick ta hand om mycket själv på vänstersidan gjorde att Ukraina kunde hota på sin högerkant där de också hade farlige Andriy Yarmolenko.

Memphis och Wout Weghorst kom till några nya lägen för Holland, och Yarmolenko prövade Maarten Stekelenburg med ett skott som åldersmannen i mål limmade. Den första halvlekens sista bra chans hade sedan Wijnaldum med ett hårt skott ur kanonläge som Busjtjan gjorde en grym reflexräddning på.

Holland kom ut till den andra halvleken som man gjort till den första, behöll övertaget och fortsatte trycka på framåt. Nu dröjde det heller inte länge förrän man också hittade rätt. Marten de Roon satte iväg Dumfries längs högerkanten med en passning och Dumfries hittade in med ett inspel mot Memphis, men målvakten Busjtjan kom ut och lyckades styra ut bollen precis innan den nådde Memphis. Men då hamnade den bara hos Wijnaldum som kom i andravågen och lagkaptenen sköt distinkt in 1-0.

2-0 dröjde inte länge. Frenkie de Jong slog en fin passning ut till höger på Dumfries som igen hittade in med inspelet nu till Weghorst som lyckades trycka dit bollen vid första stolpen.

Ledning 2-0, perfekt, bara att spela på resultatet, locka upp Ukraina som måste gå framåt och sen straffa dem på ytorna som då bjuds på? Nja, inte om man är Holland, särskilt inte under Frank de Boers ledning. Nonchalans kröp sig in och Frank de Boer började rumstera om i försvaret, till hans försvar (ursäkta) kanske delvis framtvingat. Efter en timmes spel gick Blind och van Aanholt ut i ett dubbelbyte, in kom Nathan Aké och Owen Wijndal. Blind spelade 60 minuter också i genrepet mot Georgien vilket var hans första match sen han fick en fotledsfraktur mot Gibraltar i mars, så han orkar förmodligen inte mer än 60 minuter just nu. van Aanholt å sin sida hade inte direkt varit den bästa spelaren och att petade Wijndal fick chansen var inte oväntat.

Men tyvärr var både Aké och Wijndal olyckliga vid reduceringsmålet, även om det förstås först och främst var ett kanonmål av Yarmolenko när han curlade upp bollen i krysset, otagbart för Stekelenburg. Men den kroppsfint han gör för att skapa sig ytan, går både Aké och Wijndal på väldigt lätt.

Kort efter reduceringen kom också 2-2. Ruslan Malinovskij slog en inläggsfrispark som centern Roman Jaremtjuk nickade in då Hollands offsidefälla på frisparken fallerade. Det var mycket gastande på varandra i backlinjen häromkring, helt samspelt såg det inte ut.

Holland hade tappat 2-0 till 2-2, men matchen kom att få en sista vändning. Och nu fick Wijndal och Aké sina revanscher. Wijndal, som gjorde ett bra inhopp på det stora hela, tog sig fram högt på vänsterkanten, spelade bakåt till Aké som följt med och Aké måttade in ett fint inlägg mot bortre ytan där Dumfries kom som en kanonkula, kastade sig fram och nickade in 3-2, hans första landslagsmål.

EM:s bästa match så långt innehöll mycket, både positivt och negativt för Holland. Offensiv såg bra ut men att tappa en tvåmålsledning är förstås inte bra. de Boers matchcoachning kan ifrågasättas en del, som sagt kanske han var tvungen att byta ut Blind, men att mixtra med försvaret så mycket verkade ställa till det. I slutet mixtrade han ännu mer med det då han i 88:e minuten bytte ut Timber mot Joël Veltman. Det gick vägen den här gången, men att byta ut 2/3 mittbackar, och att göra ett mittbacksbyte i slutet med uddamålsledning, efter att man redan tappat en tvåmålsledning efter att tidigare bytt en annan mittback, kändes inte tryggt. de Boers belackare som ifrågasatt hans 5-3-2-uppställning fick dock kanske lite på truten dock i och med wingbacken Dumfries nyckelroll ikväll då han var inblandad i alla målen framåt.

När Blind byttes ut gick han av planen med tårar i ögonen. Efter matchen i en intervju med NOS var han öppen med sina känslor kring det som hänt hans nära vän Christian Eriksen: "Gårdagen tog hårt på mig. Utöver att Christian är en nära vän till mig. Situationen med honom är hemsk, och jag har förstås viss erfarenhet på den fronten så jag behövde ta mig över en mental tröskel idag. Jag fick kämpa, men är stolt över att jag klarade det. Sen kom alla känslorna ut. Jag övervägde definitivt att inte spela. Ögonblicket och bilderna påverkade mig starkt och jag hade svårt att sova på grund av dem. Det var verkligen ett stort hinder jag behövde ta mig över."

Blind fick i december 2019 en ICD-defibrillator inopererad efter att ha fått hjärtklappning under en Champions League-match med Ajax mot Valencia, var efter en inflammerad hjärtmuskel upptäcktes. Blind var borta från fotbollen i flera månader men har sedan återvänt och det är vi djupt tacksamma för precis som att han spelade ikväll.

Spelarbetyg Holland (skala: 0-6. 0 = katastrofal, 1 = underkänd, 2 = godkänd, 3 = bra, 4 = mycket bra, 5 = kanon, 6 = van Basten-klass)

Stekelenburg: 3

Kan inte lastas för något av målen och spelade stabilt och tryggt i övirgt.

Dumfries: 5
Ägde högerflanken hela matchen, löpte konstant och smart. Brände ett jätteläge tidigt men sen inblandad i alla tre målen.

Timber: 3
Solid i sin mästerskapsdebut och 3:e a-landskamp. Lär sitta på bänken när de Ligt är frisk men visade att han hör hemma på den här nivån.

de Vrij: 4
Försvarsgeneral som stod för flera viktiga brytningar.

Blind (ut '64): 3
Klev framåt som han gillar, hade mycket att göra på vänstersidan då han fick bristande hjälp i första halvlek. Hans lugn saknades efter att han gick ut. Otrolig insats under omständigheterna.

van Aanhokt (ut '64): 2
Rätt bra framåt men dåligt hemjobb i första vållade problem på hans kant.

de Roon: 2
Spelade upp sig, låg i början ofta fel i position. Gjorde inte bort sig men känslan är att han kanske inte behövs egentligen, med tre mittbackar bakom sig och Gini och Frenkie som båda är bra närkampsspelare själva behövs kanske inte en utpräglad bollvinnare som de Roon som inte bidrar med mycket framåt. Hockeyassist på första målet i alla fall.

Wijnaldum: 5
Klev verkligen fram som kapten, inte bara med att göra första målet utan med sitt dominanta mittfältsspel, alltid involverad.

F. de Jong: 5
Det är så härligt att se Frenkie spela fotboll. Gör en jättefin match och har ändå mycket mer att ge, håll i er. Trött på slutet men krigade vidare. Hans sätt att transportera boll och driva anfall är oerhört viktigt för laget.

Weghorst: 4
Ett mål och kom verkligen in i ett flow i en period i andra halvlek då han sprang överallt och fick mycket med sig. Tröttnade sen och föll ur det lite mot slutet men gör en mycket bra match.

Memphis: 4
Som alltid ständigt involverad och skapar mycket. Dribblar mycket, det ska han göra för det skapar lägen men hade gärna fått passa lite oftare ikväll.

Aké (in '64): 2
Spelade upp sig till godkänt inte minst med inlägget till segermålet, men känns inte lika trygg som Blind.

Wijndal (in '64): 3
Spelade upp sig mer och mer, bra på att hålla boll på offensiv planhalva i slutet när man spelade av matchen. Borde starta nästa match före van Aanholt.

Luuk de Jong, Joël Veltman och Donyell Malen spelade för kort tid för att betygsättas.

Matchfakta

Holland 3 - 2 Ukraina
Mål: 1-0 Wijnaldum '52, 2-0 Weghorst '58, 2-1 Jarmolenko '75, 2-2 Jaremtjuk '79, 3-2 Dumfries '85
Gula kort: Sydortjuk
Holland: Stekelenburg; Dumfries, Timber (Veltman '88), de Vrij, Blind (Aké '64), van Aanholt (Wijndal '64); de Roon, Wijnaldum, F. de Jong; Weghorst (L. de Jong '88), Memphis (Malen '90+1)
Ukraina: Busjtjan; Karavajev, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko; Malinovskij, Sydortjuk, Zintjenko; Jarmolenko, Jaremtjuk, Zubkov (Marlos '13, Sjaparenko '65)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-06-13 23:51:00
Author

Fler artiklar om Holland