Holland 4 - 0 Kanada: Flexibelt lag Oranjes styrka i EM?
Ronald Koeman har många alternativ att växla mellan i EM.

Holland 4 - 0 Kanada: Flexibelt lag Oranjes styrka i EM?

Holland träningsspelade ikväll mot Kanada och efter en stark andra halvlek vann man med 4-0. Flera spelare gjorde anspråk på en startplats till EM, men framför allt var det flexibiliteten i lagets formation som visades upp.

Som en del av uppladdning inför EM spelade Holland ikväll den första av två landskamper inplanerade före mästerskapets premiär nästa vecka. Kanada stod för motståndet och Ronald Koeman tog chansen att experimentera och testa både spelare och spelupplägg.

För till skillnad från förr i tiden, när 4-3-3 var givet för Oranje, är det inte skrivet i sten vilken formation Koeman kommer använda sig av. På vägen till EM har det spelats 5-3-2, 3-4-3, 4-2-3-1 och 4-3-3. Ikväll blev det den klassiska 4-3-3-uppställningen. Men det tyder inte nödvändigtvis på att det blir enbart det i EM, förmodligen kommer Koeman välja och anpassa formation ut efter motstånd.

Inte heller startelvan ger nödvändigtvis så klara besked, det var varken en tydligt vald förstaelva eller ett b-betonat manskap ikväll, utan en mix däremellan. Målet vaktades i alla fall av den bestämda förstemålvakten Bart Verbruggen. Koeman klargjorde på en presskonferens i veckan att den unge Brighton-keepern är förstavalet.

Backlinjen, från höger, bestod av Feyenoords Lutsharel Geertruida, Bayern Münchens Matthijs de Ligt, Tottenhams Micky van de Ven och Gironas Daley Blind. Av dessa är det nog de Ligt som kan vara säkrast på en startplats, de övriga fick chansen att visa upp sig, van de Ven och Blind har möjligheten att få spela antingen vänsterback, mittback eller wingback sen. Kaptenen Virgil van DIjk började på bänken.

Mittfältet bestod av PSV:s spelmotor Jerdy Schouten, Al Ettifaqs Georginio Wijnaldum och Liverpools Ryan Gravenberch. Ingen av dessa kan vara säkra på en ordinarie plats. Schouten är i spelstil något av Frenkie de Jong-typ, och han hoppas ta chansen till mer speltid om Frenkies skada hämmar honom, det är ännu osäkert om de Jong kan spela i första EM-matchen. Gravenberch lär varit en av de sista att få en plats i truppen (och hjälptes av skadeåterbud på konkurrenter) så han ligger långt ifrån en startplats. Wijnaldum då, att Koeman tog ut sin gamle favorit fick mycket kritik, det finns farhågor också att han kommer ge Wijnaldum en startplats men det återstår att se. De flesta hoppas nog få se Teun Koopmeiners, Tijjani Reijnders och en frisk Frenkie de Jong spela.

Kedjan bestod av Bayer Leverkusens högerback Jeremie Frimpong i en framskjuten roll som ytter, Ajax Brian Brobbey som center och Memphis Depay, snart klubblös då han lämnar Atletico Madrid i sommar, till vänster. Memphis är säker på en plats i startelvan om han är frisk, de andra har goda chanser till speltid.

Holland dominerade som väntat matchbilden men hade i den första halvleken svårt att skapa och nyttja chanser. I den andra halvleken blev det dock islossning.

Först spelade Frimpong fram Memphis till 1-0 fem minuter in i halvleken. Någta minuter senare utökade Frimpong själv till 2-0. Frimpong imponerade stort och gör skäl på en startplats, om inte som ytter som högerback före Denzel Dumfries

Efter en timmes spel gjorde Koeman ett trippelbyte. Frimpong utgick för Ajax Steven Bergwijn, som det sägs fick en plats i truppen efter skadeåterbud på andra. Memphis ersattes av Borussia Dortmunds Donyell Malen och Brobbey av fyrtornet Wout Weghorst som tillhör Burnley men varit på lån i Hoffenheim. Hela kedjan byttes ut alltså.

Weghorst, som visat sin näsa för mål gånga gånger i landslaget, hann knappt komma in på planen innan han gjorde 3-0.

Med tjugo minuter kvar gjorde Koeman ett dubbelbyte i backlinjen. Ajax-människorna Blind och de Ligt gick ut, in kom kaptenen Virgil van Dijk och Inters Stefan de Vrij.

Även van Dijk blev en målgörande inhoppare efter sjabbel i Kanadas försvar, 4-0.

Med fem minuter kvar fick också PSV-mittfältaren Joey Veerman komma in och ersätta Gravenberch.

Så det blev en bekväm seger för Holland som väntat. Frimpong var det stora utropstecknet av spelarna. Men det vi kanske främst får ta med oss från matchen är att lagets förmåga att anpassas till olika formationer kan vara en styrka i EM. Det borde göra laget mer svårläst och svårscoutat för motståndarna.

I denna match bar för övrigt Daley Blind kaptensbindeln då van Dijk inte startade. Koeman meddelade dock också ikväll att hans kaptener i EM blir i tur och ordning Virgil van Dijk, Nathan Aké och Frenkie de Jong. Efter dessa herrar lär då Blind vara nästa alternativ.

På måndag 10 juni genrepar Holland mot Island, startelvan då kanske ger mer ledtrådar till hur Koeman tänkt sig starta i EM. Som för Oranjes del börjar med Polen söndag 16 juni kl 15:00.

Matchfakta

Holland 4 - 0 Kanada
Mål: 1-0 Memphis '50, 2-0 Frimpong '57, 3-0 Weghorst '63, 4-0 van Dijk '83
Gula kort: Bombito
Holland: Verbruggen; Geertruida, de Ligt (de Vrij '71), van de Ven, Blind (van Dijk '71); Schouten, Wijnaldum, Gravenberch (Veerman '86); Frimpong (Bergwijn '62), Brobbey (Weghorst '62), Memphis (Malen '62)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-06-06 23:09:00
Author

Fler artiklar om Holland