Lagbanner
Flera klubbar vill lägga ner Eredivisie-säsongen
Ajax sportchef Marc Overmars tar strid med förbundet.

Flera klubbar vill lägga ner Eredivisie-säsongen

Coronaepidemin fortsätter härja i Holland och efter ett lamt pressmeddelande från holländska förbundet efter UEFA:s nya direktiv sätter nu flera stora klubbar press på förbundet att lägga ner säsongen permanent.

Coronaviruset (Covid-19) har lamslagit Nederländerna. Idag torsdag meddelade RIVM (Nederländernas motsvarighet till Folkhälsomyndigheten) att dödsantalet i landet stigit med 166 det senaste dygnet, till totalt 1339 döda. Antalet smittade har stigit med 1083 till totalt 14697. Många samhälleliga institutioner har tvingats stänga de senaste veckorna, allt från restauranger till coffee shops till idrottsföreningar.

Helgen 7-9 mars var senaste gången det spelades fotboll i Holland. Efter det beslöt fotbollsförbundet KNVB att först ställa in alla matcher i regionen Nordbrabant som var den första att hårt drabbas, ett beslut som snart ändrades till att ställa in alla matcher i hela landet. Först för resten av mars, ett beslut som sedan förlängts först till 6 april och sedan till juni. Det är inte bara att inga matcher spelas, överhuvudtaget all aktivitet ligger nere bland landets idrottsföreningar på alla nivåer, lag kan inte träna ihop på grund av smittorisken. Beslut har redan tagits om att ungdomsfotbollssäsongen läggs ner.

Igår kom UEFA med beskedet att säsongerna måste spelas klart innan 3 augusti, och då återupptas i andra halvan av juni. Efter det kom KNVB med ett pressmeddelande där man uttryckte att man undersöker möjligheten att spela klart säsongen på det viset i samverkan med rådande coronahantering i landet; och att man även överväger att lägga ner säsongen helt istället.

Redan samma kväll kom Ajax sportchef Marc Overmars ut med hård kritik mot förbundet i en telefonintervju med De Telegraaf: "Varför handlar det om pengar och inte folkhälsan nu? Jag hade hoppats att KNVB skulle komma med ett förståndigt beslut men istället gömmer man sig bakom UEFA. Jag har svårt för hur detta sköts. Vi i Holland är inte lika beroende av tv-pengar som i ligorna i Spanien, England, Italien och Tyskland. Jag tror att de större nationerna har satt press på UEFA att fortsätta fotbollssäsongen till varje pris. Och UEFA tjänar också på det, för att spela eller inte spela Champions League innebär en skillnad på hundratals miljoner euro. Just nu känner jag att UEFA och KNVB är jämförbara med USA:s president Donald Trump förra veckan: ekonomin är viktigare än coronaviruset. Hallå! Fler än hundra människor dör i Holland varje dag på grund av viruset."

I ett senare uttalande fortsatte Overmars: "Jag vet att flera andra klubbar känner likadant som vi, man vill ha klarhet och att Eredivisie inte ska fortsätta spelas. Eredivisie är död, livet är borta ur ligan, säg som det är." Han säger också att Ajax är beredda att hjälpa mindre klubbar i landet med nödpaket om det skulle behövas för att klubbar ska klara sig genom krisen.

Idag får Overmars och Ajax stöd av flera Eredivisie-klubbar, inklusive alla övriga toppklubbar. AZ, PSV, Feyenoord, Willem II, ADO Den Haag, PEC Zwolle, Fortuna Sittard och RKC Waalwijk har alla redan kommit uttalat sig att man delar ståndpunkten att säsongen bör läggas ner. 8 av ligans 18 lag vill alltså att säsongen ska läggas ned, och det inkluderar både topp 5-lagen och bottenlagen. Vitesse är en av få klubbar som uttalat sig utan att sälla sig till denna sida, de håller sig neutrala och säger att man avvaktar mötet som KNVB kallat på tisdag.

Tisdagens möte ja, KNVB har meddelat att man då kommer prata med alla klubbar för att diskutera hur man ska göra med säsongen. Men som synes talar det mesta för att man gör som Belgien gjorde idag och lägger ner säsongen, när så många klubbar har uttalat den önskan blir det svårt för förbundet att göra något annat. Om det dock kommer bli som i Belgien, där serieledande Club Brügge tilldelade ligatiteln, är oklart. En lösning som De Telegraaf tidigare menat att förbundet övervägt är att inte utse någon mästare och inte flytta ner några lag men låta Europaplatserna gå till lagen som innehar dem just nu.

UPPDATERING 19:37: Feyenoord har nu via sina officiella kanaler dementerat uppgifter Mike Verweij på De Telegraaf gick ut med, att även de vill lägga ner säsongen. VD Mark Koevermans uppger att man avvaktar tills vidare.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-04-02 19:15:00
Author

Fler artiklar om Holland