Lagbanner
Förbundet har tagit snedsteg bakåt
Är Guus Hiddink rätt man att leda Holland?

Förbundet har tagit snedsteg bakåt

Guus Hiddink har lovat att han avgår som förbundskapten vid en förlust mot Lettland på söndag. Vill man då ens att Holland ska segra? William Edström anser att man med utnämningen av Hiddink till förbundskapten tog ett snedsteg bakåt i ett försök att kliva framåt.

Holland är ett på många sätt unikt land, med en alldeles säregen fotbollskultur. Fotbollsklimatet är fullt av ideologer, elitister, eklektiker, och strider mellan idealister och pragmatiker, cruijffianer och gaalianer.
 
I konsthistorien rasade en debatt under slutet av 1600-talet mellan Poussinister och Rubenister. Det handlade om vilket som var viktigast inom måleri – linjer, som var det viktiga i Nicolas Poussins måleri, eller färg som Peter Paul Rubens. Två olika sätt att framställa motiv på. Striden mellan cruijffianer och gaalianer är den samma, två olika (men väldigt snarlika) sätt att spela fotboll på, driva en fotbollsklubb på och i förlängningen se livet igenom.
 
Johan Cruijff och Louis van Gaal står som dominanta figurer över holländsk fotboll. En tredje, mindre figur står vid sidan av från samma generation. Det är Guus Hiddink. Sex ligatitlar och fyra cuptitlar i två sejourer med PSV och en Europacupvinst med dem 1988, kvartsfinal i EM 1996, semifinal i VM 1998 med Holland. Han har alltid stått lite utanför medan Cruijff och van Gaal blivit monumentala figurer. Detta av flera anledningar, dels är han inte samma stora karaktär som både Crujff och van Gaal är, dels är han inte fotbollsideolog som de. Han är en strateg och en smart taktiker, men medan Cruijff kunde ha skrivit ett manifest, och van Gaal kunde gjort performance art av att bränna upp det manifestet, hade Hiddink bara kört på sitt eget race. För honom är det viktiga att lyckas med sitt uppdrag för stunden, inte att lämna ett stort eftermäle som framför allt Cruijff gjorde.
 
Holland producerar en otrolig mängd fotbollsspelare för ett land av sin storlek. Det leder också till att man producerar otroligt många tränare, då det tillsammans med tv-expert eller agent är den vanligaste sysselsättningen efter spelarkarriären. Framkomsten av spelare och tränare går i cykler. Engelsmannen Vic Buckingham sådde de första små fröna till vad som kom att bli Totalfotbollen när han tränade Ajax på tidigt 1960-tal. Rinus Michels spelade under honom och blev Totalfotbollens Fader som tränare för Ajax i skiftet 1960- 70-tal. Johan Cruijff blev förstås hans stora adept och Cruijff blev tränare för Ajax i nästa decennium. Adepter i hans lag blev Marco van Basten, Frank Rijkaard och Ronald Koeman. Han plockade även upp en ung Frank de Boer i a-laget. de Boer blev en stjärna under Cruijffs nemesis Louis van Gaal, och i det Champions League-vinnande laget från 1995 fanns förutom de Boer och Rijkaard ytterligare fyra framtida tränarämnen, Clarence Seedorf, Edgar Davids, Danny Blind och Patrick Kluivert, som nu försöker bli huvudtränare efter assisterande roller i FC Twente och under van Gaal i VM. Bakom de Boer finns Jaap Stam som tränare för Jong Ajax (och tilltänkt efterträdare ifall de Boer skulle lämna i framtiden).
 
Vi är nu inne i tiden då Cruijffs och van Gaals adepter själva börjat bli tränare, även om den senare fortfarande är verksam som tränare givetvis. Ajax tränas av Frank de Boer, som diplomatiskt sagt att han influerats av båda (och Michels, som varenda holländsk tränare från 70-talet och framåt gjorts), men i realiteten är han en cruijffian och inte gaalian. PSV tränas av Phillip Cocu som spelade under van Gaal i Barcelona och Oranje, och under Hiddink i PSV och Oranje. Giovanni van Bronckhorst groomas till att ta över Feyenoord en dag, Danny Blind groomas till att bli nästa förbundskapten och Patrick Kluivert letar jobb. Dessutom finns mellangenerationen av Cruijffs 80-talister, van Basten, Rijkaard och Koeman. Den förstnämnde som efter en tuff start på sin tränarkarriär i Ajax och Oranje fick en liten renässans i Heerenveen men nu hindrats av hälsoproblem i AZ. Rijkaard firade stora framgångar i Barcelona (ett jobb han berömt fick efter Cruijffs rekommendation) men verkar nu mest jobba ihop pengar i Saudiarabien inför pensionen. Koeman hade tidig succé med två raka ligatitlar och framgångar i Europa med Ajax i början av milleniet och efter flera mindre lyckade år har han kommit tillbaka stort i först Feyenoord och nu Southampton.
 
Det finns alltså gott om tränarnamn i Holland. Ändå hamnade man i ett konstigt mellanläge när van Gaals efterträdare som förbundskapten skulle utses. Man bestämde sig för att Hiddink skulle ta över för sin andra sejour och leda laget till EM 2016. Danny Blind, assisterande under van Gaal, fick fortsätta i den rollen under Hiddink och är planerad att ta över huvudansvaret 2016. Det är ett märkligt beslut, inte bara för att det ser ut som att förbundet helt enkelt återvinner förbundskaptener numera, efter van Gaals andra tur kom nu Hiddink in igen. van Gaal för att revanschera sig för sitt största fiasko, när man missade VM 2002. Hiddink har inget behov av revansch direkt, han ledde laget fram till semifinal 1998 där man sedvanligt hjärtskärande föll på straffar. Hur motiverad är han att leda laget under en omställningsperiod?
 
Det är märkligt även av samma anledning som Feyenoords agerande efter att Koeman flyttat till Southampton är det. Giovanni van Bronckhorst tränarbakgrund består i ett år som assisterande för Hollands U21-landslag och hans anställning som assisterande tränare i Feyenoord sen 2011, där man var klara och tydliga med att han lärde under Koeman för att en dag själv kunna ta över huvudansvaret. När nu Koeman lämnade gav man inte Gio huvudansvaret, utan istället installerades mer rutinerade Fred Rutten under en likadan omställningsperiod som Hiddinks i landslaget. Under Rutten har man inlett ligan lite knackigt, 6 vinster, 3 oavgjorda och 3 förluster efter 12 omgångar. Man ligger fyra, men fem poäng upp till Ajax på andra plats och nio poäng upp till PSV i täten. Har man redan halkat efter? I Europa League ligger man tvåa i gruppen efter Sevilla, men med -1 i målskillnad och långt ifrån säkra med bara två poäng mer än Standard Liége och Rijeka, två på pappret mycket sämre lag. Fred Rutten har tränat FC Twente i två perioder, Schalke 04, PSV och Vitesse innan, sammanlagt ungefär ett decennium som tränare i toppklubbar i Holland och Tyskland. Han har aldrig vunnit någonting.
 
Varför är man både i förbundet och Feyenoord så måna om att försiktigt installera tränare under en långvarig process? Frank de Boer fick oförberett ta klivet direkt från U19-laget till att ta över huvudansvaret i ett krisande Ajax och har lett klubben till historiska fyra raka ligatitlar. Varför vågar man inte ta samma chans? Kanske avskräcks man av vad som hände med Cocu när han första gången, på interimbasis fick ta över PSV när just Rutten sparkades på våren 2012. Resultaten fluktuerade starkt, toppar som cuptiteln och dalar med ojämna resultat i ligan. Han fick återgå till att bli assisterande ett år till medan Dick Advocaat, en annan rutinerad pjäs, tog över klubben. Advocaat lämnade som utlovat när han inte lyckades vinna ligan, och Cocu fick på nytt ta över huvudansvaret, permanent denna gång. Cocu är fortfarande relativt grön som tränare, och med upp och ner-perioder, men efter att ha återhämtat sig från ryggtumören som höll honom borta en längre tid och spolierade PSV:s vår, går resultaten nu från klarhet till klarhet. Som skrivet leder man ligan fyra poäng före Ajax och man har en god möjlighet att stoppa Ajaxs trofésvit i Eredivisie.
 
Jag inledde texten med svamlet om fotbollsideologi då utnämningen av van Gaal till förbundskapten och Blind till framtida efterträdare är beslut baserade i den fotbollsideologiska striden. När Cruijff genomförde sin Sammetsrevolution i Ajax utestängdes van Gaal från klubben. Med sig fick han Danny Blind. Den ideologiska striden delade 1995-laget i två läger. Frank och Ronald de Boer, Edwin van der Sar, Marc Overmars och Frank Rijkaard följde Cruijff, tillsammans med Wim Jonk, Bryan Roy, Dennis Bergkamp och Richard och Rob Witschge som lämnade efter UEFA Cup-vinsten 1992. Danny Blind, Patric Kluivert och Edgar Davids följde van Gaal. Clarence Seedorf försöker karva ut sin egen väg. Att van Gaal och Blind hamnade hos förbundet när de fått lämna Ajax talar sitt tydliga språk. Förbundsordförande är Michael van Praag. van Praag var ordförande i Ajax från 1989 till 2003, hans far Jaap var legendarisk ordförande innan det mellan 1964 och 1978. Jaap hade ett stormigt förhållande med Johan Cruijff (som en gång sa att han aldrig ertappat van Praag med att tala sanning). Michael blev ordförande året efter att Cruijff lämnat för att bygga upp Barcelonas Dream Team. Han anställde van Gaal som tränare och har uppenbarligen haft ett gott öga för honom sedan dess. Han är en gaalian.
 
Jag är en cruijffian. Det är jag. Men ingen fullblodsideolog, och jag ser värdet i ett gaalianskt synsätt. För en stund under VM trodde jag verkligen att van Gaal skulle lyckas med det omöjliga, det ouppnåeliga – att föra Holland till VM-guld. Problemet med det pragmatiska gaalianska synsättet i den här situationen är att det inte finns en bra pragmatisk lösning till hands. Jag tror inte Danny Blind har vad som krävs för att leda Holland till framgångar. Hans enda säsong som huvudtränare slutade med fiasko för Ajax. Sen dess har han hållit olika assisterande roller i både Ajax och landslaget, och fungerat väl i dem. Visst kan man argumentera för att han har lärt sig mycket under de nio åren som gått sen han fick kicken efter att bara lett Ajax till en fjärdeplats i ligan. Visst kan man argumentera för att han nu lärt under både van Gaal och Hiddink för att göras redo för rollen. Men jag tror inte det räcker. Jag tror helt enkelt inte att Blind är rätt typ för att vara huvudtränare. Han har inte den auran av auktoritet och karisma som de stora holländska tränarna hade redan som spelare. Missförstå mig inte, han var en utmärkt kapten under många år för Ajax. Men han känns inte som den store strategen som behövs. Cruijff, van Gaal, van Basten, Rijkaard, Koeman, de Boer och Cocu hade alla den tydliga tränarauran som spelare. Jag tycker inte Blind har det, och, för protokollet, inte Kluivert heller, var nu han hittar jobb.
 
Problemet är också att det inte verkar finnas ett alternativ till Hiddink/Blind. Med de Boer och Cocu upptagna i sina respektive klubblag och Gio fortfarande i startblocken hos Feyenoord är det tunnsått med lediga bland den generationen tränare. Kommer någon finnas redo som alternativ i framtiden? Kommer Blind vara redo nu om Hiddink förlorar på söndag? Har KNVB en reservplan? Eller har de bara tagit snedsteg bakåt?

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2014-11-11 17:05:00
Author

Fler artiklar om Holland