Lagbanner
Holland 1 - 2 England: Det är över
Holland deppar efter förlusten.

Holland 1 - 2 England: Det är över

Hollands EM-resa är över. England blev till slut övermäktiga i en match med olika skepnader.

110 000 holländare intog Dortmund idag och färgade staden orange. Lite bråk mellan holländare och engelsmän blev det också, men de flesta var bara där för att ha kul verkar det som.

Ronald Koeman gjorde en ändring i startelvan från senast. Donyell Malen fick starta i Steven Bergwijns ställe. Hos England också rätt oförändrat, Marc Guéhi tillbaka in på Ezri Konsas bekostnad bara.

Efter lite mittfältskrig från båda håll initialt sparkade Xavi Simons upp matchen på vid gavel. Han vann bollen på mittplan av Declan Rice, drev framåt och skickade iväg ett riktigt kanonskott i krysset till 1-0 Holland.

En drömstart för Oranje och känslan av att det kunde bli ett riktigt klassiskt holländskt landslagsmål.

Sen hände något chockerande, något vi inte sett tidigare i sommar. England började spela fotboll på riktigt! De började gå till anfall, spela runt, springa i djupet, hitta öppningar, passa sig fram till målchanser och skjuta! Även efter att den initiala chocken av att bevittna England slå två passningar framåt i planen i rad hade lagt sig fortsatte holländarna vara djupt tagna av situationen som uppstått. England tryckte tillbaka Holland rejält och skapa chanser.

Bukayo Saka tog sig fram till en chans, drev inåt i straffområdet men hans skott blockerades av holländare. Bollen hamnade hos Harry Kane som sköt över. På genomsvingen, när han fått iväg skottet, krockade hans fot med Denzel Dumfries. Ingen straff tyckte domaren Felix Zwayer initialt, för sånt har ju domare typ aldrig dömt straff för innan. Innan VAR. Som påkallade Zwayers uppmärksamhet och tysken sprang ut för att titta på skärmen och då slutar det ju alltid med att det blir straff. Så även denna gång. Kane tog hand om den själv och även om Bart Verbruggen gick åt rätt håll kunde han inte nå bollen som var otagbart slagen så långt utåt burgaveln som möjligt. 1-1.

England överraskade igen genom att även efter att de fått in 1-1-målet — vilket ju skulle räcka för dem för att ta det hela till en straffläggning de säkert skulle vinna — fortsatte anfalla. Hollannd hamnade väldigt djupt ner, oförmögna att hålla i bollen eller ta sig framåt.

Kobbie Mainoo spelade snart igenom Phil Foden till ett jätteläge och Foden la bollen mellan benen på Verbruggen — men på mållinjen räddade Dumfries och revanscherade sig för straffen.

Några minuter senare lyckades Holland äntligen flytta upp tillfälligt och skapa en hörna som Dumfries nickade i ribban. Tänk om den gått in...

Virket skulle stå i vägen även för England. Foden sköt kort därefter ett snyggt skott i stolpen.

Memphis Depay tvingades sedan gå av på grund av skada. Koeman överraskade genom att inte byta in Wout Weghorst då utan istället erbarmlige mittfältaren Joey Veerman. Antagligen för att försöka staga upp mittfältet där Holland blev överkörda. Men det kunde ju knappast Veerman, som inte kunde hantera tempot ens mot Polen, hjälpa med direkt.

Men man lyckades hålla ut till halvtid. Båda lagen bytte direkt till andra halvlek. Då kom Weghorst in, för Malen. Bra att Weghorst äntligen kom in då, men det tidigare bytet innebar att Simons flyttades ut mer åt höger istället för centralt där han är som mest farlig, och balansen blev ju mer defensiv då man hade en anfallare mindre.

Gareth Southgate måste tagit sina spelare i örat i halvtid och sagt app app app, så här roligt ska vi inte ha det. För i andra halvlek gick England att känna igen, nu var det tråkspel igen, spela runt utan framåtrörelse, bara på säkerhet.

Tyvärr var ju Holland, mer defensivt vinklat efter bytena som sagt, inakapabla att utnyttja det. Den bästa chansen man skapade var återigen på en fast situation, Virgil van Dijk vinklade en frispark mot mål men Jordan Pickford räddade.

Ju längre halvleken led desto mer start och stopp blev det med många avblåsningar, tillsynes alla i engelsk favör. Tio minuter från slutet brände det till när England ur ingenting fick in bollen i mål, men det vinkades direkt bort för en tajt offside. 1-1 bestod. I samma veva bytte Southgate ut både Foden och Kane, in kom Cole Palmer och Ollie Watkins.

Den senare kom, ur en situation lika plötsligt som offsidemålet, bli utslagsgivande på stopptid. Medan de flesta, framför allt engelsmännen, verkade vänta in en förlängning, fick Watkins bollen i straffområdet och ett välplacerat skott senare var det över, 1-2.

Riktigt över var det ju inte, lite tid kvar fanns, men Koemans depserata dubbelbyte (plötsligt fick Brian Brobbey sin första minut i EM!) men Holland var ett knäckt lag. Inte en tillstymmelse till anstorming fanns och snart blåste Zwayer av.

Äventyret är över för Holland. Man tog det nog så långt man kunde med detta lag, utan Frenkie de Jong och Teun Koopmeiners, och med Ronald Koeman på tränarbänken. Det är lätt att undra hur långt det hade kunnat gå om inte skadorna på de Jong och Koopmeiners kommit.

Matchfakta

Holland 1 - 2 England
Mål: 1-0 Simons '7, 1-1 Kane (straff) '18, 1-2 Watkins '90
Gula kort: Dumfries, Bellingham, Saka, van Dijk, Simons
Holland: Verbruggen; Dumfries (Zirkzee '90+3), de Vrij, van Dijk, Aké; Schouten, Simons (Brobbey '90+3), Reijnders; Malen (Weghorst '46), Memphis (Veerman '35), Gakpo
England: Pickford; Walker, Stones, Guéhi; Saka (Konsa '90+3), Mainoo, Rice, Trippier (Shaw '46); Foden (Palmer '81), Bellingham; Kane (Watkins '81)
 

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-07-10 23:28:00
Author

Fler artiklar om Holland