Holland 2 - 1 Turkiet: Svängigt kvartsfinaldrama
Holland firar efter slutsignal.

Efter en gastkramande kvartsfinalseger över Turkiet är Holland vidare till EM-semifinal.

Skönt med en så lugn och trygg, kassaskåpssäker seger för Holland. Skoja.

I den första halvleken gjorde Holland de mest förutsägbara misstag man kunde göra. 1) Man hade ingen plan för att såga sig igenom ett lågt stående Turkiet som ställde upp med en kompakt försvarsmur. Vem hade kunnat ana att de skulle göra det efter att ha gjort precis så mot Österrike i åttondelsfinalen! 2) Man släppte till onödiga hörnor och var inte fokuserade på dem.

Givetvis var det den dummaste hörnan man gav bort som resulterade i baklängesmål. Denzel Dumfries missade att det var holländsk touch sist på bollen och täckte ut den över kortlinjen i tron om att han ordnade en inspark, det gjorde han inte. Den efterföljande hörnan nickades förvisso undan, men bollen hamnade hos Arda Güler som oattackerad fick gott om tid att måtta inlägg med sin magnifika vänsterfot och på bortre stolpen fick tillsynes halva Istanbul gå till väders omarkerade. Samet Akaydin nickade in 0-1 bakom Bart Verbruggen.

Tack och lov gjorde Ronald Koeman det väntade Wout Weghorst-bytet direkt i halvtid. Holland var i skriande behov av en riktig center efter ytterligare 45 tandlösa minuter av lejonet Memphis Depay.

Med Weghorst på planen hade Holland äntligen någon att spela bollar på och skapa oreda i det turkiska försvaret. Men det blev ingen omedelbar effekt även om Holland började skapa chanser.

I den 70:e minuten kom äntligen kvitteringen som man då jobbat ihop till. Och trott eller ej om den inte kom på en kort hörna, den mest unisont utdömda fasta situation-varianten av alla (förutom direkt frispark tagen av Cristiano Ronaldo). Memphis slog den kort till Jerdy Schouten, fick tillbaka bollen och med spelargröten inne i boxen något förflyttad nu svingade han in bollen och när Turkiets huvudfokus var Weghorst och Virgil van Dijk var det den senare mittbackspartner Stefan de Vrij som skallade in 1-1. Hans fjärde landslagsmål och överlägset viktigaste, det bräcker förstås hans nickmål mot Spanien i VM-premiären 2014.

Kvitteringen gav Holland ännu mer energi och snart kom också ledningsmålet. Dumfries revanscherade sig för sin kortslutning i första halvlek och slog in ett perfekt inspel mot bortre där Cody Gakpo vräkte sig fram. Frågan är om det var han eller Mert Müldür som var sist på bollen. Det tillskrevs först Gakpo, hans fjärde EM-mål då, men har sen ändrats till självmål Müldür.

Holland hade några chanser att döda matchen, bäst av alla ett friläge för Gakpo som han brände. Men istället präglades slutskedet av matchen av en desperat turkisk anstormning för kvittering. Bart Verbruggen tvingades till flera kvalificerade räddningar, bäst av alla den på stopptiden när han från nära håll står för en otrolig reflexräddning.

Efter gott om chanser och mycket palaver (domare Clement Turpin verkade dela ut gula och röda kort till halva Bosporen till slut) var holmgången till slut över. Holland 2-1 Turkiet. Holland till semifinal. Och efter detta underhållande drama väntar EM:s (i konkurrens med Frankrike) tråkigaste lag, England.