Lagbanner
Holland 5 - 2 Bosnien & Herçegovina: Koemans nya lag?
Tvillingarna Quinten och Jurriën Timber i aktion för Oranje ikväll.

Holland 5 - 2 Bosnien & Herçegovina: Koemans nya lag?

Ett yngre och fräschare Oranje än EM-laget besegrade Bosnien & Herçegovina ikväll. Joshua Zirkzee gjorde avtryck och vi fick se det senaste i raden av holländska fotbollstvillingpar.

Holland gick idag in i Nations League, och med det den första landskampen sen EM-semifinalen mot England. En snöplig förlust blev det då som slut på ett ändå lyckat EM för Oranje, trots allt. Trots alla diskussioner om Ronald Koemans trupputtagning och taktik.

Diskussionerna om de avtar förstås aldrig. Till denna gång blev många positivt överraskade då Koeman utelämnade två av sina gamla favoriter, Memphis Depay och Georginio Wijnaldum. Koeman höll hårt på Memphis genom hela EM trots en svag turnering av fixstjärnan, men då han varit klubblös sen i juni (i dagarna dock klar för Corinthians vad det verkar) tyckte inte ens Koeman att det var berättigat att ta ut honom nu. Wijnaldum fick en plats i EM-truppen och till råga på allt en del speltid i mästerskapet, trots att han gått ner kraftigt i kvalitet på senare år och numera harvar runt i Saudiarabien.

Men till den här samlingen hade Koeman plötsligt bestämt sig för att spelare i Saudiarabien inte var aktuella. Det innebar ingen Wijnaldum längre, och heller ingen Steven Bergwijn. Det mesta av försnacket har handlat om Koemans petning av Bergwijn, som lämnade Ajax för Al-Ittihad på deadline day. Eller framför allt Koemans hårda ord i pressen mot Bergwijn, som han menar kastar bort sin karriär genom att gå till Saudiarabien som 26-åring. Att han tidigare haft med Wijnaldum trots dennes klubbadress där gör att många menar att Koeman är en inkonsekvent hycklare. Bergwijn själv har slagit tillbaka med att han inte vill spela för Koeman och att han önskar att förbundskaptenen pratat med honom personligen istället för genom pressen.

Så, det är inte bara Hugo Larsson och Jon Dahl Tomasson som inte drar jämnt...

Nåväl, Bosnien stod för moståndet ikväll alltså och det blev en sevärd match, rolig ur nederländsk synvinkel i alla fall. Nyblivne Manchester United-stjärnan Joshua Zirkzee tog chansen att imponera i Memphis frånvaro. Han inledde målskyttet efter en kvart och var sen inblandad i mycket framåt.

Bosnien kvitterade efter en halvtimme genom Ermedin Demirovic, men precis före halvtid spelade Zirkzee fram Tijjani Reijnders till 2-1.

Tidigt i andra halvleken var det Reijnders tur att vara framspelare, till Cody Gakpo som sköt in 3-1 och visar sig fortsätta vara guld värd för Oranje.

Gamle Edin Dzeko reducerade sedan till 3-2 för Bosnien, men istället för en dramatisk kvittering blev det i slutet istället så att Holland gick ifrån och punkterade matchen. Sin vana trogen hoppade Wout Weghorst in och gjorde det punkterande 4-2-målet i slutet, och på stopptiden fyllde Xavi Simons på till 5-2.

I andra halvlek byttes för övrigt både Jurriën och Quinten Timber in. För den förstnämnde var det hans comeback i landslaget efter sin korsbandsskada, för den sistnämnde var det hans a-landslagsdebut. Det innebar också att vi ännu en gång fick se ett par tvillingar spela tillsammans i det holländska landslaget, efter legendarerna Frank och Ronald de Boer och René och Willy van de Kerkhof.

Segern ger Holland den start de var ute efter på Nations League A. I den andra matchen i gruppen pulvriserade Tyskland stackars Ungern med hela 5-0. Det är ärkerivalerna Tyskland som väntar på tisdag för Holland.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-09-07 23:05:00
Author

Fler artiklar om Holland