Lagbanner
Inför VM: Klassisk holländsk fotboll
Startelvan inför träningsmatchen mot Sverige.

Inför VM: Klassisk holländsk fotboll

Medan herrlandslaget fått utstå kritik från hemmaplan för en defensiv och ineffektiv fotboll, så har damlandslaget charmat publiken med klassisk offensiv holländsk fotboll. När landslaget nu gör sin första VM-turnering siktar man på att gå så långt man kan.

Hollands damfotboll har fram tills nyligen en ganska oanmärkningsvärd historia. Man spelade sin första landskamp 1971, en 4-0-förlust mot Frankrike. Men man ska komma ihåg att det var först decenniet innan som herrfotbollen i Holland började bli något att tala om, trots att herrklubbarna bildats runt sekelskiftet. Det skulle ta decennier för damfotbollen att bli något i Holland med, när man kvalificerade sig för EM 2009 i Finland var det den första EM- eller VM-turnering man nått. Med den bakgrunden blev det en succéturnering. Man gick vidare från gruppen tillsammans med värdnationen, före Danmark som var betydligt mer etablerade inom damfotbollen. I kvartsfinalen mot Frankrike visade kvinnorna att man hade en starkare nerver än de flesta manliga holländska fotbollsspelare då man vann straffläggningen med 5-4. I semifinalen mot England föll man i förlängningen. I Sverige-EM 2013 fick man en tuffare grupp, stormakten Tyskland, topplaget Norge och oberäkneliga Island, en grupp man inte lyckades ta sig vidare från. 2017 ska man själva stå värd för EM vilket förhoppningsvis ska ge damfotbollen i landet ytterligare ett lyft.
 
Nu gör man sin första VM-turnering och det ska bli spännande att följa dem. De kan spela utan större press då man verkligen inte tillhör medaljfavoriterna utan kan istället fokusera på att visa att den vackra holländska fotbollen, som på herrlandslagssidan kanske försvunnit något på senare år efter Bert van Marwijks styre och Louis van Gaals kontringsspel, består på damsidan. Man har lottats i grupp A med värdnationen Kanada, Kina och Nya Zeeland. En ganska rolig grupp på förhand, jämn men man har en bra chans att gå vidare. Kanada är favoriter till gruppsegern, men där bakom borde holländskorna kunna knipa andraplatsen. Nya Zeeland gör sin fjärde VM-turnering, på grund av sin lätta kvalgrupp, men har aldrig gått vidare från gruppen, men de nådde kvartsfinal i London-OS. Kina tog silver både i OS 1996 och VM 1999 men har efter det kvartsfinal- eller gruppspelsframträdanden och missade både senaste VM och OS:
 
För att återgå till spelstilen, så spelar man klassiskt holländskt 4-3-3 vilket öppnat ögonen på publiken på hemmaplan. Manon Melis uttrycker det i senaste Offside som: ”Herrlandslaget har kämpat mycket med publiken på senare tid, i VM spelade de defensivt och gick på kontring. Det är inte särskilt populärt. Vi spelar mer som vi blivit uppfostrade i Holland, 4-3-3 med kantspelare och passningsspel. Jag tror att folk tänker – wow detta är ju riktig holländsk fotboll.”
 
Just Melis är Hollands stora stjärna och bör vara bekant för den svenska publiken efter nu åtta år i Damallsvenskan länge i LdB Malmö (numera FC Rosengård), en sväng i Linköping och numera i Kopparberg/Göteborg. I vilken klubb hon än tillhört har hon höst in mål. Hon har vunnit skytteligan tre gånger (2008, 2010 och 2011) och kom tvåa i den 2014. 2010 fick hon priset som allsvenskans bästa spelare på Fotbollsgalan. På 123 landskamper har hon stänk in 54 mål. I Kopparberg/Göteborg utgör hon hälften av ett tvåmannaanfall men i landslaget spelar hon till höger i anfallstrion där oerhörda snabbhet också kan utnyttjas.
 
För som center går stortalangen Vivianne Miedema. Född 1996 så vräkte hon in mål för Heerenveen i den ojämna BeNe League, 78 på 69 matcher, ett rent Gerd Mülerskt facit. Det medförde att hon 2014 kunde välja och vraka bland erbjudandena och tillslut gick till Bayern München där det blivit 7 mål på 17 matcher. 18-åringen är redan uppe i 19 mål på 23 landskamper och vann skytteligan i kvalet, något som vittnar både om hennes talang och hur Holland har blivit bättre de senaste åren.
 
BeNe League ja. Då damfotbollen varit liten i Holland och Belgien gjorde man 2012 gemensam affär av det hela och grundade en gemensam liga, vilket fick storlag som Ajax att starta upp damlag för att delta. De två första säsongerna vann FC Twente medan Standard Liége tog silvret. PSV/FC Eindhoven kom trea första säsongen och Ajax den andra. Den gångna säsongen vann Standard före Twente medan Ajax igen slutade trea. Ett tydligt toppskikt har alltså bildats och kvalitén på ligan har varit varierad. Den gångna säsongen gick två lag bankrutt (något som hände Hollands nästhögsta herrdivision för några år sen med). Manon Melis sade i samma Offside-intervju att det bara finns ett bra belgiskt lag (Standard) och nivåskillnaderna har gjort att man lagt ner ligan nu och Holland kommer istället ha en egen nästa år med sju lag i.
 
Till vänster i anfallskedjan med Melis och Miedema spelar Melis klubbkamrat Lieke Martens. Medan centern och högeryttern är kliniska avslutare är Martens mer en framspelare. Även om han har ett bra skott med både vänstern och högern lägger hon hellre en bra passning till någon av de andra.
 
Mycket offensiv kraft kommer också från mittfältet, som är klart anfallsmässigt inriktat. Kirsten van de Ven visade sin målfarlighet i Tyresö innan hon efter den ekonomiska kollapsen gick till FC Rosengård. Lillestrøms Sherida Spitse är en duktig tvåvägsspelare med en bra frisparksfot. Den sista mittfältsplatsen lär stå mellan Eindhovens Daniëlle van de Donk och Ajaxs Tessel Middag. van de Donk är ett år äldre och har spelat ett tiotal fler landskamper men dragits med skadeproblem. Hon är passningsskicklig arketypisk holländsk mittfältare. Middag är en spännande spelare som växt fram till en av Ajax och BeNe Leagues bästa. Avig, kreativ och teknisk har hon sin svaghet i defensiven. van de Donk kan ses som det lite säkrare valet men det ska utfärdas en jokervarning på Middag, hon känns som den typen av spelaren som kan komma in och få sitt stora genombrott i ett mästerskap som detta. Twentes Anouk Dekker blandar sig också i mittfältsstriden.
 
Defensiven är, som alltid, Hollands svaghet. Kopparberg/Göteborgs Loes Goerts vaktar målet och är en stabil sista utpost men inte lika bra som turneringens bästa målvakter. Mandy van den Berg har ärvt kaptensbindeln efter Ajaxs Daphne Koster, som inte varit aktuell då hon missade säsongen då hon var gravid. van den Berg kommer ta ena platsen i mittlåset. Den andra finns det flera som strider om. Unga Stefanie van der Gragt spelade där ofta i kvalet, men i genrepet mot Sverige för några dagar sen spelade Ajaxs Anouk Hoogendijk där. Hoogendijk spelar egentligen helst på mittfältet men höll till i försvaret i senaste EM med. Hon är affischnamnet för Ajaxs damlag då hon utöver sin allmänna skicklighet skapat rubriker med drömmål som detta. Hon har även gjort en sväng i Arsenals damlag men återvände till Ajax. Hoogendijk skulle kunna ta ett defensivt ansvar på mittfältet men kanske troligare att hon tar plats i försvaret igen?
 
Mittlåset flankeras till vänster av rutinerade Dyanne Bito som redan vid 23 års ålder samlat ihop 145 landskamper, och till höger av en till Ajax-spelare, Desiree van Lunteren. van Lunteren är en offensivt lagd högerback då hon från början är en omskolad mittfältare, hon kan ibland vara svajig i defensiven. Bito på sin kant är desto mer säker. van Lunterens rutinerad klubbkamrat Petra Hogewoning är också ett alternativ.
 
Hela truppen:
 

1. Loes Geurts, målvakt, Kopparberg/Göteborg, 103/0
2. Desiree van Lunteren, back/mittfältare, Ajax, 21/0
3. Stefanie van der Gragt, back, Telstar, 22/1
4. Mandy van den Berg, back, Lillestrøm, 57/3
5. Petra Hogewoning, back, Ajax, 96/0
6. Anouk Dekker, mittfältare/anfallare, Twente, 38/5
7. Manon Melis, anfallare, Kopparberg/Göteborg, 123/54
8. Sherida Spitse, mittfältare, Lillestrøm, 104/15
9. Vivianne Miedema, anfallare, Bayern München, 23/19
10. Daniëlle van de Donk, mittfältare, PSV/FC Eindhoven 35/6
11. Lieke Martens, mittfältare/anfallare, Kopparberg/Göteborg, 49/20
12. Dyanne Bito, back, Telstar, 146/6
13. Dominique Janssen, back, Essen, 6/0
14. Anouk Hoogendijk, back/mittfältare, Ajax, 101/9
15. Merel van Dongen, back, Ajax, 4/1
16. Sari van Veenendaal, målvakt, Twente, 13/0
17. Tessel Middag, mittfältare/anfallare, Ajax, 24/3
18. Maran van Erp, back, PSV/FC Eindhoven, 1/0
19. Kirsten van de Ven, mittfältare/anfallare, FC Rosengård, 82/16
20. Jill Roord, mittfältare, Twente, 5/1
21. Vanity Lewerissa, mittfältare/anfallare, Standard Liége, 4/0
22. Shanice van de Sanden, anfallare, Twente, 15/3
23. Angela Christ, målvakt, PSV/FC Eindhoven, 13/0
 
Förbundskapten är 51-årige Roger Reijners som styrt laget sen 2010. Han lämnade tränaruppdraget i Fortuna Sittard, sin moderklubb som spelare, för jobbet. Förutom för Fortuna spelade han för MVV och det var där han inledde sin ledarkarriär efter att ha lagt skorna på hyllan. Han var först ungdomstränare och sedan chef över klubbens ungdomssektion i fyra år innan han tog över som huvudtränare 2000 och ledde dem till tre mittenplaceringar i den nästhögsta divisionen. Sedan lämnade han för Fortuna, först som ungdomstränare, sedan assisterande och från 2007 till 2010 som huvudtränare där han återigen bara nådde mittenplaceringar.
 
Holland vill gå vidare från gruppen. Gör man det som tvåa lär man få stöta på giganterna Tyskland i åttondelsfinalen, vilket blir tufft. Vinner man gruppen kan man få lättare motstånd dock.
 
Spelprogram:
 
7 juni 02.50: Nya Zeeland – Holland
11 juni 23.50: Kina – Holland
16 juni 01.20: Holland – Kanada
 
Alla matcher sänds på TV4.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2015-06-05 15:11:00
Author

Fler artiklar om Holland