Lagbanner
Ingen fotboll i Holland innan 1 september — säsongen över
Det finns många knäckfrågor för förbundet att lösa nu.

Ingen fotboll i Holland innan 1 september — säsongen över

Igår meddelade den holländska regeringen att fotboll och andra stora publika evenemang i landet ställs in till åtminstone 1 september. Det innebär att Eredivisie-säsongen är över och frågan är nu hur förbundet löser de frågor som uppstår då.

Premiärminister Mark Rutte meddelade igår på en presskonferens att fotboll och andra publika evenemang blir fortsatt inställda fram till åtminstone 1 september i år. Det innebär att säsongen 2018-19 är över nu, eftersom man då inte kan möta UEFA:s krav att spela klart den till 3 augusti. Ett förstås tråkigt men också rimligt och väntat beslut med tanke på rådande situation med spridningen av coronaviruset.

Det holländska fotbollsförbundet KNVB har meddelat att man givetvis kommer följa regeringens beslut men att vidare information dröjer tills efter att man konsulterat med UEFA och landets fotbollsklubbar om hur man ska göra nu. I väntan på det pågår givetvis debatter lekmän emellan om vad som bör göras — ska en mästare utses, ska lag flyttas ned och upp, hur gör man med Europaplatserna?

De Telegraaf skriver att förbundets regler säger att laget som ligger etta i tabellen när säsongen avslutas är mästare och ska tilldelas titeln, vilket då blir Ajax i det här fallet som innehar förstaplatsen efter de 25 omgångar som spelades, på bättre målskillnad än AZ. Att tilldela Ajax titeln är dock förstås något som skulle röra upp känslor i andra läger. Många hävdar att det inte är rätt att utse en mästare om inte alla omgångar är spelade. Vissa AZ-supportrar går så långt som att hävda att deras lag förtjänar titeln mer för att de vann båda mötena med Ajax. Ajax-supportrar har svarat på det genom att räkna ut en tabell som bara tar hänsyn till resultaten i identiska matcher (alltså räkna bort t.ex. Ajax 3 poöng för hemmasegern mot Feyenoord för AZ hann inte spela sin hemmamatch mot Feyenoord), och även då toppar Ajax tabellen trots AZ:s övertag i inbördes möten.

Gällande europaplatserna har det tidigare ryktats om att de kommer helt enkelt delas ut som lagen ligger nu. Alltså att Ajax som etta går in i Champions League-kvalets playoff-runda, AZ som tvåa in i andra kvalrundan och trean Feyenoord i Europa League-kvalets tredje runda. Sedan går normalt sett en plats i Europa League-kvalets andra runda till vinnaren av ett playoff-spel mellan lagen på plats 4-7, men kanske tilldelas den nu direkt till fjärdeplacerade PSV. Men då återstår fortfarande att bestämma vad man ska göra med direktplatsen till Europa League-gruppspelet som skulle gå till vinnarna av den nu inställda cupfinalen mellan Utrecht och Feyenoord.

Det har också tidigare spekulerats i att man inte kommer flytta ner något lag från Eredivisie men flytta upp två lag från Keuken Kampioen Divisie för att passa på att expandera ligan till 20 lag, men det är bara ett rykte. RKC Waalwijk och ADO Den Haag innehar direktnedflyttningsplatserna när serien nu är slut, och till skillnad från målskillnadsaffären i tabelltoppen är det inte lika jämnt här, RKC hade elva poäng bara upp till kvalplats, och ADO sju poäng till det, med nio omgångar kvar. Inte matematiskt klart alltså men i alla fall RKC var i princip så borträknade man kan bli.

I Keuken Kampioen Divisie låg Cambuur och De Graafschap på de två direktuppflyttningsplatserna när serien avslutades. En drös lag fanns sedan på platser som skulle innebära kvalspel mot varandra och Fortuna Sittard som låg på kvalplatsen i Eredivisie. Cambuur och De Graafschap flyttas upp eller inte är alltså också osäkert.

Mer rapporter om hur man löser säsongen kommer när det finns nytt att rapportera om. I övriga kan nämnas att det ännu inte sagts så mycket om hur holländska klubbar påverkas ekonomiskt av rådande omständigheter, men det fortsätter ryktas om att Ajax är beredda att ge behövande klubbar nödbidrag.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-04-22 15:19:17
Author

Fler artiklar om Holland