Lagbanner
Officiellt: Ingen mästare utses och inga lag flyttas ned från Eredivisie
Ajax fortsatt regerande mästare.

Officiellt: Ingen mästare utses och inga lag flyttas ned från Eredivisie

Holländska förbundet har just meddelat besluten man tagit gällande Eredivisie-säsongen. Ingen mästare utses och inga lag flyttas ned, och man följer UEFA:s rekommendation gällande europaplatserna.

Under fredagen har holländska fotbollsförbundet KNVB hållit möte på sitt högkvarter i Zeist. Innan vi kommer till själva besluten kan det konstateras att dagen i sig varit farsartad och pinsam för KNVB. Först läckte interna brev med detaljer om beslut ut till pressen i förtid. Sedan sades det först att besked skulle komma 14:30, men det försenades sedan flera timmar och förbundet framstod först ha handlingsförlamhet. Klubbarna i Eredivisie och Keuken Kampioen Divisie ombads till slut rösta om huruvida lagen på direkt nedflyttningsplats i Eredivisie (ADO Den Haag och RKC Waalwijk) skulle flyttas ned och lagen på direkt uppflyttningsplats i Keuken Kampioen Divisie (Cambuur och De Graafschap) skulle flyttas upp. 16 lag röstade för ned- och uppflyttning, 9 röstade emot och 9 lade ner sina röster. Bland de som la ner sina röster fanns Heerenveen som i ett uttalande starkt kritserade KNVB och sa att de inte ville bestämma andra klubbars öde.

Den farsartade tillställningen fortsatte sedan med att KNVB gick emot resultatet av klubbarnas omröstning och beslutade att inte flytta ned ADO och RKC och ha kvar Cambuur och De Graafschap i Keuken Kampioen Divisie. Noterbart för övrigt att bara 2 av de 16 som röstade för ned- och uppflyttning var klubbar i Eredivisie.

Sedan kom man med besked om resten av lösningen. Ingen mästare utses, vilket gör att 2019-20 är den första säsongen någonsin av Eredivisie (som etablerades 1946 när fotbollen omorganiserades efter andra världskriget) inte har någon mästare. Fjolårssegrarna Ajax är regerande mästare ett tag till. Ajax, som innehade förstaplatsen när ligaspelet avbröts, får också Champions League-platsen som den placeringen innebär. Det gör att Ajax antingen kommer gå in direkt i gruppspelet nästa säsong — om 2019-20 års Champions League-säsong på något sätt avslutas, och därmed uppdatrar UEFA:s koefficient-rankning. Om det nuvarande Champions League-spelet inte slutförs får Ajax istället gå in i playoffrundan av kvalet på grund av koefficienten.

KNVB följer UEFA:s riktlinjer om att dela ut europaplatserna på "sportsliga meriter för 2019-20", vilket innebär att andraplacerade AZ får gå in i Champions League-kvalet. Trean Feyenoord, fyran PSV och femman Willem II går in i Europa League-kvalet.

Den stora förloraren, förutom Cambuur (som redan uttryckt ilska mot förbundet) och De Graafschap är sjätteplacerade cupfinalisten Utrecht som hade hoppats på en biljett till Europa på något sätt. Hur KNVB tänkt göra med cupfinalen är ännu okänt.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-04-24 17:52:48
Author

Fler artiklar om Holland