Lagbanner
Vem blir ny förbundskapten?
Vem tar över efter Ronald Koeman?

Vem blir ny förbundskapten?

Det har knappast undgått någon att Ronald Koeman lämnat förbundskaptensjobbet för att ta över FC Barcelona. Tidigare assisterande förbundskapten Dwight Lodeweges har tagit över huvudansvaret på interimbasis, med U21-förbundskaptenen Erwin van de Looi tillfälligt bredvid sig. Men vem blir nästa förbundskapten på permanent basis? Det finns flera kandidater till jobbet.

Dwight Lodeweges, 62 år, interim-förbundskapten Holland

Det är självklart inte omöjligt att Lodeweges får fortsatt förtroende. Han kan gruppen och taktiken, kan helt enkelt försöka fortsätta på den inslagna vägen efter att först assisterat Koeman så här långt. Han fick en bra start också med en 1-0-seger mot Polen i sin första match med huvudansvaret. Det som talar emot honom är att han är ett relativt okänt namn utan mycket pondus eller någon stark personlighet. Hans spelarkarriär var icke-remarkabel, merparten av den tillbringades i lilla Go Ahead Eagles och det var även där hans tränarbana inleddes 1990 på ungdomssidan. Han har främst arbetat i olika roller som assisterande tränare och väldigt sällan haft huvudansvaret. Hans längsta huvudtränarjobb var i Zwolle från 1998 till 2001, efter det jobbade han primärt som assisterande tränare i bland annat Groningen och PSV, med några korta turer som interimtränare där också, innan han 2009 fick huvudtränarjobbet i NEC men snart fick sparken. Efter några år i Kanada (hans födelseland) och Japan var han tillbaka i holländsk fotboll 2013 som huvudtränare för Cambuur. Efter en säsong bytte han till Heerenveen men fick gå efter bara en säsong där med. Sedan jobbade han som assistent i Zwolle innan Koeman tog in honom som assisterande förbundskapten. Han är lågmäld och omtyckt hos sina spelare allt som oftast, men hans ringa erfarenhet av huvudtränarjobb och lilla profil talar emot att han ska få jobbet.

Henk ten Cate, 65 år, arbetslös

Häromdagen gick både Voetbal International och De Telegraaf ut med nyheten att landslagets spelarråd (som består av Virgil van Dijk, Kevin Strootman, Matthijs de Ligt och Ryan Babel) framfört till förbundet att spelarna vill ha ten Cate som Koemans efterträdare. De uppgifterna dementerade dock Marten de Roon senare. ten Cate är för närvarande utan jobb efter att ha tillbringat de senaste åren i Mellanöstern där han tränat Al-Jazira, Al-Wahda och Al-Ittihad. Hans senaste jobb i Europa var som interimtränare för Sparta Rotterdam 2013, där han också varit inblandad på styrelsenivå. Innan det var han i Kina och Mellanöstern med, hans senaste större jobb i Europa var när han hade Panathinaikos 2008-09 och Ajax 2006-07. I Ajax hade han då Ryan Babel i laget kan noteras. Medan de Ligt var en liten grabb. Mest känd för att ha varit Frank Rijkaards assistent i Barcelona är ten Cate minst sagt en outsider till jobbet. Han har mycket rutin men har varit mest lyckad som assistent och även det var bra längesen nu.

Louis van Gaal, 69 år, arbetslös

van Gaal gick i inofficiell pension efter Manchester-tiden, men har öppet erbjudit sina tjänster för förbundet igen. Innan hans stormiga tid i Manchester United (som han ju faktiskt ledde till en FA-Cuptitel vilket man glömmer i turbulensen) ledde han förstås Oranje till VM-brons i Brasilien 2014 och tog revansch på sig själv för fiaskot när Holland under hans ledning missade VM 2002. Hans cv i Ajax, Barcelona, AZ och Bayern München talar för sig självt, liksom hans välkända karaktär. Han blev utskälld på slutet för fotbollen United spelade under honom och hans karriär har verkligen gått upp och ner och pendlat mellan vansinnigt attraktiv fotboll till väldigt dålig. Men man får ge van Gaal att han tidigare kunnat komma in i landslaget och ordna resultat med ett pragmatiskt spelsätt och hans coachingstil är minst sagt tydlig och han är alltid väl förberedd, så han skulle kunna komma in snabbt och få resultat. Men det kan också gå helt annorlunda. Om KNVB väljer att gå den rutinerade vägen så lär van Gaal ligga nära till hands.

Frank de Boer, 50 år, arbetslös

Lämnade Atlanta United i somras och söker nu jobb igen. Efter att ha inlett sin tränarkarriär med fyra raka ligatitlar med Ajax har det sen gått helt åt fel håll, de två sista åren med Ajax blev svaga och titellösa och efter det har det blivit turbulenta misslyckade sejourer i Inter, Crystal Palace och Atlanta. Har erfarenhet av landslagsjobb sen tidigare då han var Bert van Marwijks assistent till VM 2010, när Oranje tog silver. Också mer av en profil en t.ex. Lodeweges, och yngre och mer nutida än t.ex. ten Cate och van Gaal. Men kan han någonsin hitta tillbaka till något av det som gjorde honom lyckad i Ajax en gång i tiden?

Phillip Cocu, 49 år, Derby County

Har en hel del gemensamt med sin gamla lagkamrat de Boer. Inte bara åldern (de är båda födda 1970, Cocu fyller senare på året) och delar av spelarkarriärerna. Cocu var också assistent till van Marwijk, och precis som de Boer firade han initiala framgångar som huvudtränare i sin moderklubb, i detta fall PSV, innan han sedan kom lite snett på det. Han har dock inte tappat bort sig lika mycket som de Boer alls. Han tog tre ligaguld med PSV och det senaste 2018 vilket gör honom mycket mer relevant än de Boer som inte vunnit något stort sen 2014. Tiden i Fenerbahce som följde blev kort och misslyckad. Sedan 2019 är han manager för Derby i The Championship och förde dem till en 10:e plats sin första säsong, låter blygsamt på pappret men han har tagit sig an ett stort jobb med att implementera sin holländska typ av fotboll där och jobbat mycket med ungdomsutveckling. Borde vara ett mer intressant namn än de Boer, men kanske lite svårare att få loss ifall, Cocu kanske hellre vill fortsätta med sitt projekt i Derby än att ta chansen med landslaget?

Giovanni van Bronckhorst, 45 år, Guangzhou R&F

Efter att ha fört Feyenoord till deras första ligatitel på 18 år 2016/17 så har tränarkarriären inte riktigt fortsatt som “Gio” tänkt sig. Man vann förvisso cupen följande säsong men hamnade på fjärde plats i Eredivisie, mils efter PSV som vann, och van Bronckhorst lämnade efter det. Och sedan blev nästa jobb i… Kina, i januari 2020 tog han över Guangzhou R&F, och hann alltså knappt börja innan coronapandemin stängde ner ligan. Men man har kommit igång med spel igen nu. Och van Bronckhorsts lag har förlorat sex av nio matcher och har målskillnaden 7-22. Så det ser inte jättebra ut. Ett plus för van Bronckhorst är att han ska vara en duktig “players coach”, omtyckt av spelarna och kunde hantera många personligheter i sitt Feyenoord. Han ligger också nära Koeman tränarmässigt, det Feyenoord-lag han vann titeln med ärvde han i stort sett från Koeman, som var huvudtränare med “Gio” som assistent tidigare (innan Koeman gick till Southampton. Gamle Fred Rutten var inne där en vända med innan van Bronckhorst tog över). Det som talar emot är att han är relativt oprövad fortfarande och inte fick (eller inte tog) ett jobb i Europa efter Feyenoord utan var arbetslös ett halvår innan han dök upp i Kina istället. Om han inte får sparken innan så kan det också vara dyrt att få loss honom från Guangzhou där han lär sitta på ett rätt fett kontrakt.

Mark van Bommel, 43 år, arbetslös

van Bommel tog över PSV efter Cocu och fick en flygande start då man hösten 2018 radade upp segrar i Eredivisie och även gjorde ett par bra insatser i Champions League-spelet även om det blev respass i gruppen. På våren tappade man dock förstaplatsen till det magiska Ajax-lag som samtidigt flög fram i Europa och man blev titellösa då Ajax vann dubbeln. Hösten 2019 blev tvärtemot året innan katastrof för van Bommel, PSV gick kräftgång i ligan under hans ledning och han var oförmögen att vända trenden vilket gjorde att han fick sparken i december. Efter det har han varit arbetslös. Han har viss erfarenhet av landslagsjobb då han assisterande sin svärfar Bert van Marwijk med Australien i VM 2018. Är tillgänglig direkt och att tacka nej till en utmaning går väl emot hela van Bommels image, men han känns som ett osäkert kort efter PSV-tiden och har ingen annan erfarenhet av huvudtränarjobb.

Peter Bosz, 56 år, Bayer Leverkusen

Kanske det mest populära förslaget bland allmänheten, men nog också den som är svårast att övertala. Efter att ha gjort fina resultat med Heracles, Vitesse och Maccabi Tel-Aviv fick Bosz ett bredare genombrott när han 2016-17 tog Ajax till Europa League-final med en charmig offensiv fotboll som fick Ajax-supportrar att minnas fornstora dagar. En stormig misslyckad tid i Borussia Dortmund följde men han har fått ordning på karriären i Bayer Leverkusen som han tog över i januari 2019 och förde från nionde till fjärdeplats i Bundesliga vilket innebar Champions League-spel senaste säsongen. Man slutade trea i Champions League-gruppen och gick sedan till kvartsfinal i Europa League där man föll mot finalisterna Inter. I Bundesliga blev det en femteplats. Så Bosz har presterat bra på sistone och hans frejdiga offensiva fotboll gillas av många. Han känner dessutom flera av landslagsspelarna från klubbfotbollen. Frågan är dock om han vill ta över landslaget? Han är en typisk klubblagstränare som behöver jobba med sin grupp långvarigt över tid för att få resultat, exempelvis i Ajax ville många sparka honom efter de första månaderna då det gick trögt ur blocken, men sedan vände ju allt. Kan han kliva in kort innan ett mästerskap och på bara några få korta samlingar få landslaget att spela som han vill?

Erik ten Hag, 50 år, Ajax

Med ten Hag är det ungefär som med Bosz, förmodligen inte sannolikt att han vill ta jobbet, i alla fall inte nu. Dels då han känns väldigt mycket som en klubblagstränare och inte landslagstränare, dels för att han är väldigt inne på sitt projekt i Ajax nu och förmodligen är mer intresserad av att fortsätta med det än att riskera ta över Oranje med kort varsel innan ett mästerskap där det kan gå dåligt. Han har varit väldigt medveten och smart med sina karriärval så här långt, väldigt stadigt klättrat uppåt via Go Ahead Eagles till Bayerns b-lag till Utrecht till Ajax. Hans plan är förmodligen att fortsätta göra bra saker med Ajax för att sedan kunna ta över ett topplag i en toppliga.

Frank Rijkaard, 57 år, arbetslös

Rijkaard säger sig vara pensionerad, eller det var i alla fall vad som gällde senast han gjorde framträdande i holländsk tv förra våren, men hans namn har nämnts av vissa i diskussioner om förbundskaptensjobbet nu. Förbundskapten för Oranje var Rijkaards allra första tränarjobb en gång i tiden då han ledde landet till semifinal i hemma-EM 2000. Efter det hade han Sparta Rotterdam ett tag innan han tog över Barcelona och som bekant för de flesta ledde dem till stora framgångar som toppades med Champions League-guldet 2006. Han lämnade Barcelona 2008 och var sedan i Galatasaray en säsong innan han tog över som förbundskapten för Saudiarabien från 2011 till 2013. Det var hans senaste tränarjobb, efter det har han självvalt varit glad fotbollspensionär. Det som gör Rijkaard till ett spännande namn för i alla fall vissa i sammanhanget beror kanske delvis på just detta, istället för att fortsätta enträget harva runt på sämre och sämre tränarjobb som holländska fotbollsgubbar tenderar att göra så valde coole Rijkaard att rida bort i solnedgången. Han har karisma och får automatiskt respekt. Han har också bevisligen fotbollskunnande. Frågetecknen är förstås hur han hängt med i utvecklingen på senare år (förmodligen bra, kan man tänka sig) och om han ens är intresserad. Något som kan locka honom (vilket också ska locka andra rutinerade namn som van Gaal) är att jobbet inte behöver vara långvarigt, förbundet kan söka en lösning där ett rutinerat namn tar över kortsiktigt för att leda landslaget över EM och sedan kan en ny långsiktig lösning ta över.

Dick Advocaat, 72 år, Feyenoord

Om ett förbundskaptensjobb är ledigt kan man aldrig räkna bort Big Dick, men nog ska det mycket till för att han ska vara aktuell igen efter sin tredje sejour som holländsk förbundskapten som gick katastrofalt dåligt och slutade med hans avgång i förtid 2017. Det har dessutom gått oväntat bra sen han tog över Feyenoord mitt under förra säsongen så han är förmodligen rätt nöjd med tillvaron i Rotterdam nu.

Arsene Wenger, 70 år, arbetslös

Wengers namn dök oväntat upp i pressen som ett alternativ, det efter att Jan Joost van Gangelen, en programledare i FOX Sports fotbollsstudio lite slumpmässigt slängt upp hans namn vilket gjorde att Wenger efter vissa skriverier fick gå ut och dementera att han ska varit i kontakt med KNVB om jobbet. Wenger är nog osannolik som ny förbundskapten, men han kan fungera som exempel för två andra kategorier som inte riktigt diskuterats: en rutinerad utländsk tränare med erfarenhet av toppjobb, eller helt enkelt en utländsk tränare. I stort har de som diskuterats så här långt i pressen varit rutinerade gubbar som van Gaal och Rijkaard, lite yngre namn som kan vara lättillgängliga nu (de Boer, Cocu, van Bronckhorst) samt de hetaste holländska tränarna nu som förmodligen inte vill ha jobbet (Bosz, ten Hag). Men likt van Gaal finns ju andra gamla toppnamn som inte gör något nu, som Wenger, som man kanske också borde diskutera. Och inte bara gamla gubbar utan även yngre utländska tränarförmågor borde vara intressanta. Tysk fotboll till exempel får fram intressanta unga tränare på löpande band och vi såg två av dem (Roger Schmidt i PSV och Thomas Letsch i Vitesse) komma till holländsk fotboll i sommar, kanske förbundet också sneglar åt det hållet?

Fler namn som kan vara aktuella? Vem tycker du borde ta över? Kommentarsfältet är öppet.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-09-07 18:51:57
Author

Fler artiklar om Holland