Hollands bruttotrupp: Koeman har sina favoriter
Wout Weghorst och Matthijs de Ligt är två som kan vara säkra på sina platser.

Hollands bruttotrupp: Koeman har sina favoriter

Förbundskapten Ronald Koeman tog nyligen ut 30 spelare i sin preliminära EM-trupp. Igår berättade han en del om uttagningen i holländsk tv. Spekulationerna är i full gång om vilka som får och inte får komma med till EM.

Ronald Koeman presenterade nyligen bruttotruppen till EM. 30 namn finns med på listan som ska sovras ner till 26. Igår gästade Koeman fotbollsstudioprogrammet Veronica Inside och bjöd på en del insikt i hur den slutgiltiga truppen kommer se ut. Något han inte sa rakt ut, men som är tydligt underliggande, är att senioritet är viktig för Koeman, ingen nyhet det.

Ett namn många saknar i truppen är Joshua Zirkzee, den unge anfallaren som efter att i flera år talats om som en stor talang nu äntligen fått sitt genombrott, och det med besked i Bologna där han gjort 11 mål och 5 assist i Serie A. Han klev av skadad mot Napoli nyligen och spelade inte senast, men det har inte sagts något om att skadan är så allvarlig att han definitivt skulle missa EM, men han har ändå inte tagits ut i bruttotruppen. Koeman motiverar det med: “Han är inte fullt frisk, och jag har Brobbey, Weghorst och Memphis.” Vidare sa han att Zirkzees spelstil inte riktigt passar in i Koemans taktiska idé, han är mer en anfallare som vill ha mycket boll på fötterna och inte lika mycket uppspelspunkt.

Feyenoords spelmotor Mats Wieffer som haft efterhängsna skadeproblem under våren och Arsenal-backen Jurriën Timber, som nyss gjorde comeback efter sin korsbandsskada, har inte heller tagits ut på grund av sina skadeproblem. Undantag görs dock, såklart för nyckelspelarna Frenkie de Jong och Memphis Depay, men också för mindre självklare Marten de Roon, som båda är uttagna i bruttotruppen. Det visar på hur Koeman gör skillnad på spelare som han haft med länge och de yngre som varit på väg in i laget.

Men mest noterbart gällande Koemans favorisering av “sina gubbar” är att Georginio Wijnaldum är med. Frågetecken har höjts för Wijnaldums form sen han drog till saudiska Al Ettifaq, och 33-åringens inkludering i bruttotruppen har en del kritiserat. Han kommer även vara med i den slutgiltiga truppen, bekräftade Koeman i Veronica Inside.

Hollands bruttotrupp i sin helhet, och lite spekulation om vilka som hänger löst:

Målvakter:

Bart Verbruggen, 21 år, Brighton, 5 landskamper
Mark Flekken, 30 år, Brentford, 7 landskamper
Nick Olij, 28 år, Sparta Rotterdam, 0 landskamper
Justin Bijlow, 26 år, Feyenoord, 8 landskamper

De båda Premier League-målvakterna kan vara säkra på sina platser, men det är öppet om vem som blir förstavalet. Flekken och Verbruggen stod varsin match nu senast. Feyenoord-målvakten Bijlow har haft (ännu en) skadedrabbad säsong, han har spelat de senaste veckorna men hans genom karriären återkommande skadeproblem öppnar kanske upp för att Olij kan knipa platsen som tredjemålvakt. Olij är något av en latebloomer, lite liknande VM-målvakten Andries Noppert (som noterbart lyser med sin frånvaro här efter att varit in och ut ur Heerenveens startelva under säsongen), som utvecklats till en av Eredivisies bästa målvakter och kopplats ihop med Ajax tidigare.

Försvarare:

Lutsharel Geertruida, 23 år, Feyenoord, 7 landskamper/0 mål
Matthijs de Ligt, 24 år, Bayern München, 44/2
Virgil van Dijk, 32 år, Liverpool, 66/7
Nathan Aké, 29 år, Manchester City, 44/5
Daley Blind, 34 år, Girona, 106/3
Jeremie Frimpong, 23 år, Bayer Leverkusen, 3/0
Denzel Dumfries, 28 år, Inter, 52/6
Ian Maatsen, 22 år, Borussia Dortmund, 0/0
Micky van de Ven, 23 år, Tottenham, 2/0
Stefan de Vrij, 32 år, Inter, 62/3

Truppens starkaste lagdel. Kapten van Dijk, de Ligt och Aké är givna som mittbackar. Aké kan även spela till vänster. Dumfries given som högerback. Multifunktionelle, kloke, Blind har haft en fin säsong i Girona och kan nog räkna med en plats då han kan vara en del av både trebackslinjen och spela wingback till vänster. Frimpong, som det dröjde alldeles för länge innan Koeman äntligen tog ut, borde nog ligga före Geertruida i kampen om att vara backup till Dumfries. Dock kan det ligga till Geertruidas fördel att han också kan spela mittback. Maatsen har ännu inte fått a-landslagsdebutera men hans succévår i Dortmund har gjort att många vill ha med honom till EM. Han är den enda renodlade vänsterbacken här, vilket kan vara till hans fördel. Unge van de Ven borde vara ett gångbart alternativ också både centralt och till vänster med sin fart. Gamle de Vrij kan man inte räkna bort, Koeman gillar sin rutin. Inte otänkbart att nästan alla här kommer med, men känns som att åtminstone en av Geertruida/Maatsen/van de Ven får stryka på foten.

Mittfältare:

Jerdy Schouten, 27 år, PSV, 3/0
Xavi Simons, 21 år, RB Leipzig, 13/0
Georginio Wijnaldum, 33 år, Al Ettifaq, 91/28
Quinten Timber, 22 år, Feyenoord, 1/0
Tijjani Reijnders, 25 år, Milan, 8/1
Marten de Roon, 33 år, Atalanta, 42/1
Joey Veerman, 25 år, PSV, 8/1
Teun Koopmeiners, 26 år, Atalanta, 21/2
Ryan Gravenberch, 22 år, Liverpool, 11/1
Frenkie de Jong, 27 år, Barcelona, 54/2

Här är den självklare nyckelspelaren förstås Frenkie de Jong. Är han frisk så är han given. Koeman har som sagt gjort tydligt att Wijnaldum också är med om han är frisk. Samma sak lär gälla de Roon. Reijnders som haft en sin första säsong i Milan kan också räkna med en plats, liksom spelfördelande Koopmeiners. Xavi Simons också given med sin x-faktor. Minst en av PSV-spelarna Schouten och Veerman kan nog få rum också, båda duktiga mittfälsmotorer, mot Tyskland senast fick båda starta. Jurriën Timbers tvillingbror Quinten har haft en bra säsong i Feyenoord och är multifunktionell, en möjlig joker i truppen men PSV-duon lär ligga bättre till. Gravenberch som haft det kämpigt i Liverpool lär vara längst ifrån en plats.

Anfallare:

Wout Weghorst, 31 år, Hoffenheim, 31/9
Memphis Depay, 30 år, Atletico Madrid, 90/44
Cody Gakpo, 25 år, Liverpool, 23/9
Donyell Malen, 25 år, Borussia Dortmund, 30/6
Steven Bergwijn, 26 år, Ajax, 32/8
Brian Brobbey, 22 år, Ajax, 1/0

Memphis, som bara är sex mål bakom Robin van Persies målrekord för Oranje, är given om han är frisk. Samma gäller för Weghorst, inte det mest inspirerande valet kanske men Koeman litar på vissa i landslaget. Det kommer vara en kamp om den andra platsen bredvid Memphis i startelvan i 3-5-2 / 5-3-2-uppställningen där Weghorst erbjuder längd, Malen kvickhet, Gakpo finess, Brobbey explosivitet och Bergwijn finess och kvickhet (i teorin åtminstone). Gakpo, som också är ett alternativ som tia på mittfältet, kan räkna med en plats liksom Malen. Så återstår Ajax-duon, truppens två enda Ajax-spelare, signifikativt för Ajax usla säsong. Brobbey har varit en av få Ajax-spelare som presterat och utvecklats fint under säsongen med 18 mål i ligan. Hans näsa för mål och hans speciella kombination av styrka och snabbhet borde vara till hans fördel, han kan vara användbar som uppspelspunkt. Bergwijn fick ändå in 12 bollar i Eredivisie till slut men det avspeglar inte riktigt hans säsong då han ofta varit en frustrerande figur för Ajax-supportrar, han gjorde fler dåliga matcher än bra och inte steppat upp som kapten. Många, både Ajax-supportrar och övriga, verkar vilja att han inte tas ut i den slutgiltiga truppen. Samtidigt har Koeman haft med honom länge.

Så, 30 namn, 4 ska bort. 1 målvakt (någon av Olij och Bijlow) + 3 utespelare ska bort. Om vi räknar med att de med skadeproblem är friska nog att vara med tror undertecknad att följande kvartett sovras bort: Justin Bijlow, Micky van de Ven, Ryan Gravenberch, Quinten Timber.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-05-21 14:54:41
Author

Fler artiklar om Holland