Hollands EM-trupp släppt: Ian Maatsen petad
Ronald Koeman har gjort sina val.

Hollands EM-trupp släppt: Ian Maatsen petad

Hollands förbundskapten Ronald Koeman presenterade sin EM-trupp i eftermiddags. Petningen av Borussia Dortmunds vänsterback Ian Maatsen är det mest uppseendeväckande valet.

Idag presenterade Ronald Koeman sin slutgiltiga trupp till EM. Från bruttotruppen på 30 namn behövde 4 sållas bort. Ett namn försvann för ett par dagar sen, slitvargen Marten de Roon lämnade återbud till EM på grund av skada. Idag petades de sista tre namnen. Det blev Sparta Rotterdams målvakt Nick Olij (0 landskamper), Borussia Dortmunds vänsterback Ian Maatsen (0 landskamper) och Feyenoords mittfältare Quinten Timber (1 landskamp). Det var alltså de tre med minst landslagsrutin i bruttotruppen som petades, föga förvånande då Koeman sen tidigare visat att han föredrar rutin och "sina gubbar". Olij stred med Feyenoords Justin Bijlow om platsen som tredjemålvakt, att han petades var ingen chock. Det snackas om att Timber haft en skadekänning vilket gör hans bortfall förståeligt.

Men att Maatsen petas har gett upphov till mycket frustration bland supportrar. Chelsea-lånet har glänst som vänsterback i Dortmund som ju snart spelar Champions League-final. Han var också den ende renodlade vänsterbacken i bruttotruppen. Koeman förklarar sitt val med att han föredrar Daley Blind, Nathan Aké och Micky van de Ven på platsen som vänsterback ("wingback") i sin 5-3-2/3-5-2-formation. Aké och van de Ven är ju dock i grunden mittbackar, och även Blind vill egentligen helst spela centralt.

Hollands EM-trupp i sin helhet:

Målvakter:

Bart Verbruggen, 21 år, Brighton, 5 landskamper
Mark Flekken, 30 år, Brentford, 7 landskamper
Justin Bijlow, 26 år, Feyenoord, 8 landskamper

Brightons unge keeper Bart Verbruggen lär bli förstavalet, med Mark Flekken som backup. Justin Bijlow har en skadedrabbad säsong bakom sig (en av flera) men är duktig målvakt, lär dock vara tydligt tredjeval här.

Försvarare:

Lutsharel Geertruida, 23 år, Feyenoord, 7 landskamper/0 mål
Matthijs de Ligt, 24 år, Bayern München, 44/2
Virgil van Dijk, 32 år, Liverpool, 66/7
Nathan Aké, 29 år, Manchester City, 44/5
Daley Blind, 34 år, Girona, 106/3
Jeremie Frimpong, 23 år, Bayer Leverkusen, 3/0
Denzel Dumfries, 28 år, Inter, 52/6
Micky van de Ven, 23 år, Tottenham, 2/0
Stefan de Vrij, 32 år, Inter, 62/3

Denzel Dumfries och Jeremie Frimpong är två stark alternativ som högerback/wingback. Som sagt står det nu mellan Blind/Aké/van de Ven om motsvarande position på vänsterflanken. Blind lär bli förstavalet där, han har spelat mycket där i landslaget genom åren och har en stark säsong i Girona bakom sig där han varit viktig i speluppbyggnaden. Han har faktiskt varit en av de absolut bästa i Europas högstaligor vad gäller flest passningar in i sista tredjedelen, han är alltså väldigt bra på att föra bollen framåt och flytta upp spelet. Aké lär istället vara högaktuell för en av tre mittbacksplatserna, de andra två vigda åt Virgil van Dijk och Matthijs de Ligt, med rutinerade Stefan de Vrij, van de Ven och Lutsharel Geertruida som alternativ. Geertruida kan också spela högerback.

Mittfältare:

Jerdy Schouten, 27 år, PSV, 3/0
Xavi Simons, 21 år, RB Leipzig, 13/0
Georginio Wijnaldum, 33 år, Al Ettifaq, 91/28
Tijjani Reijnders, 25 år, Milan, 8/1
Joey Veerman, 25 år, PSV, 8/1
Teun Koopmeiners, 26 år, Atalanta, 21/2
Ryan Gravenberch, 22 år, Liverpool, 11/1
Frenkie de Jong, 27 år, Barcelona, 54/2

Frenkie de Jong är navet på mittfältet, han försöker kämpa sig tillbaka från en skada, väldigt viktigt för Oranje att han finns tillgänglig i gott skick till EM. Koeman sa idag att det ser ut som att de Jong kommer kunna vara tillgänglig till första gruppspelsmatchen. Det är relativt öppet om de andra två platserna på mittfältet, vem ska vara sittande bredvid Frenkie och vem ligger framför dem? Tijjani Reijnders som haft en fin debutsäsong i Milan som han lämnade AZ för ligger bra till för en startplats, han kan vara både sittande bredvid Frenkie eller ligga i hålet framför. Atalantas Teun Koopmeiners är nog högaktuell för platsen bredvid Frenkie. Liksom Koemans gamla favorit Georginio Wijnaldum som kom med trots att han nu lallar runt i Saudiarabien. PSV-duon Jerdy Schouten och Joey Veerman kan också tänkas spela bredvid Frenkie. Ryan Gravenberch har en rätt svag säsong i Liverpool bakom sig och var lite av en överraskning i truppen, många hade hellre sett Maatsen. Förmodligen kommer Koeman justera mittfältet ut efter motstånd, offensivt vinklat kan det bli Frenkie och Reijnders sittande med Xavi Simons (eller någon av nedanstående) framför sig. Mer säkerhetsbalanserat kan det bli Reijnders som spets framåt och Koopmeiners bredvid de Jong.

Anfallare:

Wout Weghorst, 31 år, Hoffenheim, 31/9
Memphis Depay, 30 år, Atletico Madrid, 90/44
Cody Gakpo, 25 år, Liverpool, 23/9
Donyell Malen, 25 år, Borussia Dortmund, 30/6
Steven Bergwijn, 26 år, Ajax, 32/8
Brian Brobbey, 22 år, Ajax, 1/0

Två anfallsplatser med många om budet på de. Memphis har alltid varit viktig för Koeman, han har varit skadedrabbad men Koeman litar mycket till honom. Han och Cody Gakpo är högaktuella för platser i kedjan eller slöpande bakom. Fyrtornet Wout Weghorst, explosive Brian Brobbey och snabbe Donyell Malen är tre bra och olika renodlade anfallsalternativ. Där lär mycket bero på form och motstånd, vem som väljs. Steven Bergwijn har haft en tuff säsong i Ajax men är en annan som Koeman haft med länge och litar på som djupledsalternativ.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-05-29 17:24:00
Author

Fler artiklar om Holland