2018-10-13 15:00

Slovakien - Tjeckien
1 - 2

Ineffektivt Slovakien föll i derbyt

Ineffektivt Slovakien föll i derbyt

Ett till en början blekt och sedan ineffektivt Slovakien föll i derbyt mot Tjeckien på lördagseftermiddagen. Efter en tafatt, temposvag och mållös förstaakt växlade slovakerna upp i den andra, men föll trots det i den viktiga fighten mot storebror med 1-2.

Inför de över 17 000 åskådarna i den stekande oktobersolen skulle Slovakien på lördagseftermiddagen åka på sin andra raka förlust i UEFA Nations League. Ján Kozáks manskap gjorde en rent av urblek insats i de första 45, för att sedan rycka upp sig i den andra.

Även om slovakerna förde spelet var det Tjeckien som fick de vassate målchanser i den första halvleken. Närmast var det efter en hörna när Matej Vydra dunkade in en boll som Martin Dúbravka, med en vass räddning, styrde in i stolpen. På efterföljande retur hade gästerna öppet mål men på något vis var det fortsatt 0-0 då bollen sköts högt över. För slovakernas del var Marek Hamšíks skarv - även det efter en hörna - hemmalagets farligaste möjlighet. Inte heller då blev det något måljubel och den första halvleken slutade som den statade. Sokoli klev in i omklädningsrummet med en av sina blekare insatser på senare tid i ryggen och fick sig säkerligen en avhyvling från förbundskaptenen Kozák.

I den andra växlades tempot nämligen upp - framförallt från det blåklädda hemmalaget. Man började bli mer aktiva och snabba i sin offensiv och det tyckte sig bara vara en tidsfråga innan ledningsmålet skulle falla in bakom Tomáš Vaclík. De flesta förväntade sig nog ett sådant från Ondrej Duda när slovakerna kom i en kontring genom inbytte Erik Sabo, som serverade en perfekt boll till den formstarke Hertha Berlin-mittfältaren. Skottet, som han länge fick sikta in, gick dock tätt utanför Vaclíks vänstra stolpe. Inästkommande anfall skulle det istället jublas från tjeckiskt håll.
   Borek Dockal, lagkaptenen som var i fin form under matchen, hittade en djupledsboll som på något sätt fann sin väg mellan Milan Škriniar och Martin Škrtel, fram till Michal Krmencik. Viktoria Plzen-anfallaren slet sig ifrån, blev fri och kunde enkelt raka in matchens första mål bakom en chanslös Martin Dúbravka.



Baklängesmålet kom som en käftsmäll för Ján Kozáks manskap. Laget hade börjat ta över matchbilden mer och mer och efter tjeckernas mål skapades dessutom än mer chanser. Róbert Mak blev helt ren från nära håll efter ett fint förarbete av Vladimír Weiss - en av de bästa slovakerna på planen - samt Ondrej Duda, men trots det klara läget sköt Zenit-mittfältaren högt över. Avslutet var något han senare i media bad om ursäkt för - något 27-åringen allt oftare fått göra, framförallt efter den omtalade utvisningen som med största sannolikhet kostade Slovakien en VM-plats i kvalet förra hösten.
   Tio minuter efter gästernas ledningsmål skulle äntligen också en utdelning komma. Efter en hörna tog Marek Hamšík vara på en retur från nära håll och gjorde inga misstag när han fick helt ren kasse och dunkade in den välförtjänta kvitteringen. Ett förlösande mål för Hamšík som i sin 108:e landslagsmatch därmed blev rekordman med flest matcher i det slovakiska landslaget. Att få fira med en seger skulle varken Napolikaptenen samt Škrtel, som gjorde landskamp nummer 100, dock inte få göra.

Slovakien var det mer spelförande och chansskapande laget i den andra halvleken. Men ineffektiviteten och en stundtals rejält blek insats på flera av de betänkta nyckelspelarna, gjorde att laget skulle kamma noll mot ett pånyttfött och hungrigt Tjeckien. Inbytte Patrik Schick nickade elegant in ett inlägg från Dockal i den 76:e minuten, vilket blev den matchavgörande fullträffen.

För andra drabbningen i följd i UEFA Nations League föll därmed Ján Kozáks manskap som nu måste vinna de två återstående matcherna - samtidigt som Ukraina förlorar mot Tjeckien - för att chans att kamma hem gruppen. Resultatet under lördagen var en onödig förlust som kan vara förödande för framtiden - och frågan är nu om Slovakien har hamnat i en formsvacka eller om laget kan revanschera sig av lightkaraktär mot Blågult på Friends Arena på tisdag.

Veríme.
Slovensko do toho!


– Samlingssida för Nations League hittar du här.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2018-10-14 14:30:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM