2023-09-11 18:00

Armenien - Kroatien

Inför Armenien: tre poäng står på spel

Inför Armenien: tre poäng står på spel

Kroatien kommer närmast från en kross mot Lettland med hela 5-0 på hemmaplan. Landslaget visade att samtliga lagdelarna fungerade felfritt och nästa målet är att besegra Armenien på bortaplan för lugnare höstmatcher som kommer framöver. Matchen i Yerevan startar från klockan 18:00.

Förbundskaptenen Dalic gjorde några ändringar i startelvan mot Lettland genom att starta med Borna Sosa som vänsterback och Ivan Perisic spelade naturliga positionen som ytteranfallare. Vänstraflanken fungerade utmärkt, Sosa deltog i offensiven och Perisic borrade igenom försvaret i sin egen stil och även om han inte gjorda några mål, så var han bland dom bästa spelarna på planen.

Mittfältet fick justeras om eftersom Mateo Kovacic fick känning på träningen och fick ersättas med Luka Ivanusec. Dessvärre kommer Manchester City mittfältaren inte kunna hjälpa landslaget mot Armenien heller. Det är ingen allvarlig skada men tränarstaben beslutade att det är ondöigt att ta några risker med Kovacics känning med tanke på truppbredden. Lovro Majer, Mario Pasalic och Luka Ivanusec finns som ersättnings alternativ.


Mateo Kovacic missar matchen

Det hela betyder att det kommer bli en del ändringar i startelvan igen, kanske mest på ytterbackspositionerna, kanske kommer Perisic flyttas till försvaret? Det spekuleras en hel del, men med tanke på senaste insatsen, så kan man tycka att Dalic bör inte röra om för mycket i grytan.

Däremot pratades det en del om att inte låta armenierna skapa målchanser och att man inte kommer kunna upprepa öppet spel som mot Lettland. Nu är det endast Dalic och spelarna själva som vet vilka som är helt hundra och jag chansar med följande startelva:

Formation 4-3-3
Livakovic MV – Barisic VB, Gvardiol MB, Sutalo MB, Stanisic HB – Brozovic CM, Modric CM, Ivanusec OM – Perisic VY, Kramaric HY, Petkovic CF

Inbördes match mot Armenien
Kroatien och Armenien möts för första gången i en tävlingsmatch. Men det ät inte första inbördes matchen mellan de två landslagen. Det första inbördes mötet kom under pandemi året 2021 i en träningsmatch som spelades i Gorica inför EM 2020.

Kroatien dominerade matchen fullt och skapade mängd med målchanser som gav endast ett mål framåt. Slutresultatet blev ändå oavgjort (1-1) och armenierna straffade hårt alla brända målchanser som Perisic, Kramaric och Rebic lyckades med.

På tal om hemmalaget så finns där inte längre Inter spelaren Henrikh Mkhitaryan som var deras största stjärna. Trots detta så har Armenien plockat sju poäng på fyra kvalmatcher och man har en match mer spelad än Kroatien. Målskillnaden är 8:6 och man har gjort mål i varenda kvalmatch samtidigt som man har besegrat Lettland hemma (2-1) och Wales borta (4-2).

Förväntningar
Enormt viktiga poäng står på spel i Yerevan. Intressant fakta är att Kroatien aldrig vunnit på Kaukasus området och man minns väl poängtappen i tidigare kvalmatcher mot Georgien (0-1), Azerbajdzjan (1-1 och 0-0). Armenien får inte underskattas det minsta då senaste bortamatchen mot Turkiet (1-1) slutade oavgjort först efter att turkarna kvitterade så sent som i 88:e matchminuten. Dalics trupp kommer behöva vara på vakt i försvaret och inte bjuda för mycket, en seger mot Armenien på bortaplan öppnar dörrarna mot EM 2024.

Tid: 18:00
Plats: Vazgen Sargsyan Republican stadion (Yerevan)
Domare: Turpin (Frankrike)
Tips: 1-2 (Perisic, Kramaric)
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-09-11 08:59:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!