2023-10-15 20:45

Wales - Kroatien

Inför EM-kval Wales – Kroatien: pressat läge för Kroatien
Man in the mask - Josko Gvardiol

Matematiken är enkel, en seger garanterar minst andraplatsen och direktkvalificering till EM slutspelet. En förlust sätter Kroatien i en sits där man riskerar att missa mästerskapet.

Kroatien kommer närmast från en oväntad förlust på hemmaplan mot Turkiet (0-1). Första halvleken var en av de sämsta på senare tid, den påminde mycket om den där Nations League matchen när Portugal sopade golvet med schackrutorna. Turkiet kunde avgjort matchen redan i halvtid men tack vare deras oskicklighet så var Kroatien nära att kvittera i andra halvleken.

Förlusten innebär att vi skapat oss onödig dramatik och en förlust skall undvikas till varje pris eftersom Wales är fortfarande med i spelet och bör inte underskattas. Första inbördes matchen spelades i Split tidigare i år och den matchen slutade oavgjort (1-1) då Wales lyckades kvittera i 94:e minuten på sitt första försök i matchen. Precis som Turkiet i torsdags så skulle Kroatien vunnit den matchen mot Wales med 3-0 eller kanske ännu mer och på grund av krysset i Split har vi ett komplext problem.

Förbundskaptenen Dalic kommer säkert göra en del ändringar i startelvan och jag tippar på att ytterbackarna Barisic och Stanisic bör bytas ut efter deras platta insats i torsdags. Samtidigt i offensiven är det solklart att Petkovics skada bara förvärrades efter matchen i torsdags och han missar strålkastarna i Cardiff. Möjligt är också att Pasalic eller Brekalo kramar bänken ikväll, men Dalic har inte mycket att välja på med tanke på skadeläget men det är inte rotationerna som är det största bekymret utan inställningen som avspeglar kroatiska spelet ute på planen.

Vi behöver ett rakare spel mot mål även om vi saknar en klassisk nr9 i straffområdet och en ytter som Perisic som gör skillnaden. Andra halvleken mot Turkiet var ett bra exempel då plötsligt målvakten Cekir fick vakna upp och sträcka ut armarna efter en sömnig första halvlek. Brozovics passningsspel blev plötsligt mycket bättre än det han gör i Saudiarabien och hela laget fattade precis att gemensam press ger bättre effektivitet. En och annan lärdom går att ta med från Turkiet matchen och med en full pott från Cardiff kan vi återfå ett gott självförtroende.

Potentiell startelva:
Livakovic – Juranovic HB, Sosa VB, Gvardiol MB, Sutalo MB – Modric CM, Brozovic CM, Kovacic CM – Majer HY, Brekalo VY, Beljo CF

Josip Brekalo

Förväntningar
Man har följt landslaget senaste åren och man kopplas till starka minnen som är både positiva och negativa och man kan säga att inget har förändrats på Balkan. Vi älskar stora matcher mot stornationer, det är då som vi presterar som bäst, men vi är kungar på att ställa till det för oss själva. På söndag hoppas man undvika nagelbitande match med negativt slut, man drömmer om en mjuk match där landslaget kontrollerar från punkt till slut. Men Wales kommer inte lyfta en vit flagga bara för att Kroatien står på andra sidan, de lyckades ju plocka en poäng i Split. Matchens gång kommer enbart bero på hur bra Kroatien kommer vara en söndagskväll. Vi får inte låta Wales spelarna bli övermänskliga som vissa turkiska spelare såg ut efter första halvleken, extremt viktigt att Dalic förbereder laget väl psykologiskt och taktiskt vilket man misslyckades senast.

Datum: 15 oktober
Tid: 20:45
Plats: Cardiff City stadium (Cardiff)
Domare: D.Massa (Italien)