De Kuip, 2023-06-18 20:45

Kroatien - Spanien

Inför finalen

Inför finalen

Finalen stundar på söndag klockan 20:45 på De Kuip stadion i Rotterdam. La Roja mot Vatreni, Modric mot unge Gavi, Dalic mot De La Fuente Castillo.

Kroatiens väg mot finaler är aldrig enkel. Ännu mindre att se på när man tappar ledning i matchens sista sekunder eller när landslaget jagar underläge. Men nu är vi här och det är ingen slump heller den här gången.

Kroatien är en fotbollsmakt liksom Spanien och kanske en smula bättre i den här stunden. Men La Roja är alltid en arg tjur som du får passa dig för.
 



Vad planerar Zlatko Dalic?
Spelet i onsdags hade ett bra flöde, vi växlade upp tempot när det krävdes samtidigt som  anfallen var intränade. För första gången kunde vi se Ivan Perisic starta på vänsterbackspositionen. Att Tottenham spelaren inte är van att spela som försvarare var bevis vid Nederländernas ledningsmål. Men trots detta misstag, fick Kroatien en helt annan dimension i sitt spel. Två moderna löpstarka ytterbackar som stöttade i offensiven, Juranovic och Perisic.

Plus är Luka Ivanusec som slappnade av i andra halvleken och hittade Pasalic i straffområdet som gav Kroatien ledningsmålet. Vågar Dalic lämna Dinamo spelaren i förstaelvan eller kommer vi få se Perisic återvända i offensiven? Allt kommer att handla hur fräscha spelarna är, men nu med flera alternativ så har jag en känsla att Dalic startar med samma startelva som mot Nederländerna.

Formation 4-3-3
Livakovic MV – Perisic VB, Juranovic HB, Sutalo MB, Vida MB – Brozovic CM, Kovacic CM, Modric CM – Ivanusec VY, Pasalic HY, Kramaric CF

Alternativ:  starta med Borna Sosa på vänsterbackpositionen och flytta upp Perisic.

Spanien
Helt ärligt så har jag lite koll på det spanska landslaget med nye tränare som har det häftiga spanska maffia namnet De La Fuente Castillo. Fortfarande grön och fräsch som förbundskapten och till skillnad från Kroatien, så väljer han att spela 4-2-3-1 formationen.

Under EM kvalet testades 4-3-3 formation mot Norge (3-0) och Skottland (0-2). Gjorde bortaförlusten mot skottarna att han tog beslutet att ändra formationen som gick hem den torsdagen mot ett försvarande Italien. En okänd man fick kliva fram vid namnet Joselu för att rädda sitt Spanien. Bara 33-år gammal och spelar i Espanyol.

Joselu är långt ifrån den kändaste spelaren i spanska truppen, men jag är väldigt förvånad över att Dani Olmo inte ens fick hoppa in mot Italien.

Hur startar Spanien?
Simon MV – Navas HB, Le Normand MB, Laporte MB, Alba VB – Rodri CM, Merino CM – Rodrigo OHM, Gavi OM, Pino OVM – Morata CF

Matchbild
Fördel Spanien är att man är uppväxta med bollinnehav och mest troligt kommer man kräva possession. Men samtidigt finner man flera svaga punkter och det är att man har en dag mindre vila och en ny förbundskapten. Behöver inte betyda negativt med ny tränare, men det tar tid att bygga upp relationerna med spelarna. Något som Dalic har gjort redan under VM 2018, EM 2020, VM 2022 och fram tills nu. Om Kroatiens mittfält med Modric i spetsen kommer att dominera matchen, är ett val som Dalic kommer behöva göra tidigt under matchen. Ett slag utöver det vanliga att vänta centralt på planen. Må det bästa landslaget vinna finalen.

Datum: 18 juni
Tid: 20:45
Plats: De Kuip (Rotterdam) 

TV: Kroatien vidare till final – slog Nederländerna 
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-06-18 08:20:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!