2018-06-26 16:00

Danmark - Frankrike
0 - 0

Inför Frankrike – Nu ska det avgöras

Inför Frankrike – Nu ska det avgöras

Fyra poäng på två matcher men den tuffaste kvar. I eftermiddag ställs ett pressat danskt landslag mot Griezmann, Pogba och Mbappe. Vad talar egentligen för rödvit poäng?

Förutsättningarna är enkla. Ett poäng räcker för danskt avancemang. Den stora fördelen: en poäng räcker för att Frankrike ska vinna gruppen. Vill man vara konspiratorisk ligger krysset och en tempofattig match på fatet, redo att serveras kall och tråkig från Moskva klockan 16.00.

Men det finns givetvis möjligheter för spänning. Inför den sista omgången har Frankrike vunnit två och säkrat en plats i åttondelsfinal. Danmark har efter två inte helt exemplariska insatser samlat på sig fyra poäng. Australien tog en livsviktig poäng i mötet med dansken och Peru är, trots två fina insatser, poänglösa och utslagna.

Om Australien vinner sitt möte med Peru samtidigt som Danmark förlorar mot Frankrike hamnar man således på samma poäng. Vid 1-0 till Frankrike och 1-0 till Australien är det Australien som går vidare på fler gjorda mål. Så för dansk del är en uddamålsförlust där man själva gör mål i sådant fall att föredra. Skulle Danmark förlora med 2-1 samtidigt som Australien vinner med 1-0 hamnar man på samma målskillnad och samma poäng. Då träder Fair Play-regeln in och avgör vem som går vidare.

– Vi har det i egna händer. Om vi går vidare skulle det vara jättestort för mig personligt och för hela landet. Danmark har gjort det förr och det vill vi föra vidare, säger Christian Eriksen på en presskonferens innan matchen.

Kasper Schmeichel, som bidragit med ett stabilt målvaktsspel i två matcher, ser också framemot avgörandet.

– Vi hoppades på att vara i en porition där vi kan avgöra själva och det är vi. Hade någon erbjudit oss fyra poäng efter två matcher hade vi tagit dem.

– Det hade varit härligt om vi vunnit den senaste matchen, men så länge vi har avgörandet i egna händer är vi mycket nöjda, säger Kasper Schmeichel.

–––––

I mötet med Australien klev Lasse Schöne in i William Kvists skadefrånvaro. FCK-mittfältaren har återvänt från läkarbesöket i Köpenhamn och ska, enligt egen utsago, vara redo för spel. Hur Åge Hareide väljer att ställa upp är i skrivande stund oklart.

–––––

För 20 år sedan var läget precis detsamma. Två matcher spelade, fyra poäng och möte med Frankrike. Den gången vann fransmännen med 2-1, men Danmark gick vidare ändå. Därefter fullständigt krossade man Nigeria i åttondelsfinalen och höll på att chocka Brasilien i kvartsfinalen. Det blev till slut förlust med 3-2 och hemresa.

–––––

Innan turneringen diskuterades det flitigt om vilka anfallsspelare som skulle med till Ryssland. På grund av en ljumskskada ströks Nicklas Bendtner i sista stund. I förrgår stod han för ett nytt mål när Rosenborg besegrade Vålerenga med 3-0. Diskussionen om Bendtners vara eller icke vara i det danska landslaget lär således fortsätta.

–––––

Förbundskapten Åge Hareide tror att det viktigaste i mötet med Frankrike blir sammanhållningen och arbetsmoralen.

– Jag litar på spelarna. Det har arbetat jättehårt i de två första matcherna. Spelmässigt har det inte fungerat perfekt, men spelarna har arbetat för poängen och gjort det på ett fint sätt, säger Hareide.

Efter mötet med Australien pratade han om trötta och slitna spelare. Några matchfria dagar verkar ha gjort susen.

–  Vi är fullt återhämtade nu. Spelarna tränar med GPS så vi kan se hur mycket de löper på träning. Det är ingenting jag är bekymrad över, säger han.

–––––

Danmarks match mot Frankrike spelas inför 80 000 åskådare på Lushniki-stadion och sparkar igång klockan 16.00.



 

Joakim Forsellforssell.joakim@gmail.com@JoakimForssell2018-06-26 09:56:31
Author

Fler artiklar om Danmark

Danskt mirakel på svensk mark!