Inför Holland - Österrike: de Ligt tillbaka
Matthijs de Ligt är tillbaka i startelvan mot Österrike.

Inför Holland - Österrike: de Ligt tillbaka

Holland fick en fin start på EM med en 3-2-seger mot Ukraina där mycket stämde i offensiven men försvarsbrister gjorde att man tillfälligt släppte Ukraina tillbaka in i matchen. Förhoppningsvis har Frank de Boer tagit lärdom av det och kan leda Holland till en ny seger mot David Alabas Österrike. Matthijs de Ligt, som stod över fösta matchen med en ljumskkänning, kommer spela nu.

Ledda av Georginio Wijnaldums och Frenkie de Jongs mittfältsspel, och med expresståget Denzel Dumfries på högerflanken, tryckte Holland tillbaka Ukraina och gick upp i 2-0-läge. Efter att Daley Blind byttes ut efter en timems spel uppstod dock håligheter i försvaret vilket ledde till att Ukraina på några minuter kom tillbaka till 2-1 och 2-2. Holland lyckades dock ställa om och i slutet forcerade Dumfries in 3-2. En dramatisk och överlag lyckad EM-premiär. Anfallsspelet såg bra ut, men Frank de Boer fick viss kritik efteråt för sina byten. Totalt bytte han tre av fem backar, och det ledde till att blev rörigt.

Kvällens motståndare Österrike vann sin premiärmatch mot Nordmakedonien med 3-1. Efter att de tagit ledningen genom Stefan Lainer släppte de med fummel i försvaret Nordmakedonien tillbaka in i matchen då Goran Pandev fick göra 1-1. Österrike blev dock mer och mer dominanta efter att storstjärnan David Alaba flyttats fram från sin liberoposition till en mer framskjuten roll på vänstersidan. Tio minuter från slutet gjorde Michael Gregoritsch 2-1 och i slutminuterna satte inhopparen Marko Arnautovic 3-1. Eftersnacket har främst handlat om Arnautovic målfirande då han skrek "Fuck your albanian mothers" och vad som uppfattats som ett vit makt-tecken med händerna och kapten Alaba reagerade med att bokstavligen täppa igen truten på sin lagkamrat.

Matthijs de Ligt stod över Ukraina-matchen, han hade tidigare besvärats av en ljumskkänning och var tillbaka i träning redan före matchen men stod över för säkerhets skull. Mot Österrike är han dock tillgänglig och de Boer har redan aviserat att han kommer starta. Det lär innebära en bänkplats för Jurriën Timber, som dagen till ära fyller 20 år. Ajax-talangen stod för en ny solid insats i sin tredje a-landskamp och kan nog hoppas på mer speltid bänkningen till trots. I övrigt väntas inga förväntningar i startelvan. Möjligen att de Boer ändrar på vänsterwingback igen, att Patrick van Aanholt fick starta mot Ukraina före Owen Wijndal var en överraskning. van Aanholt var bra framåt men lämnade en del att önska defensivt i första halvlek. Wijndal bytte av honom efter en timmes spel.

Arnautovic är avstängd mot Holland efter sitt målfirande, bra för Holland då Arnautovic när han vill är ett svårstoppat offensivt hot. Viktigast för Holland blir att hantera Alaba som är Österrikes stora nyckelspelare. Även RB Leipzig-mittfältaren Marcel Sabitzer blir någon att hålla koll på för Holland. En möjlig svaghet att utnyttja kan vara Österikes målvakt Daniel Bachmann som gav ett svajigt intryck mot Nordmakedonien och kanske kan man hitta luckor i backlinjen.

Förmodad startelva Holland: Stekelenburg; Dumfries, de Ligt, de Vrij, Blind, van Aanholt; de Roon, Wijnaldum, F. de Jong; Weghorst, Memphis
Förmodad startelva Österrike: Bachmann; Lainer, Lienhart, Alaba, Hinteregger, Ulmer; Laimer, Schlager, Sabitzer; Kalajdzic, Baumgartner

Matchen spelas ikväll torsdag kl 21:00 och sänds på TV4.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-06-17 14:27:41
Author

Fler artiklar om Holland