Inför Holland - Tjeckien: Fortsättning på den inslagna vägen?
Georginio Wijnaldum spelar med ny kaptensbindel mot Tjeckien, för ett ställningstagande för HBTQ-rättigheter.

Inför Holland - Tjeckien: Fortsättning på den inslagna vägen?

Under lördagen såg vi Italien, som dansade igenom gruppspelet utan problem, darra mot Österrike. Kan Holland, som också imponerade stort i gruppspelet med tre enkla segrar, fortsätta segertåget eller hamnar Frank de Boers manskap i trubbel mot Tjeckien?

Sveriges seger mot Polen var viktig även för Holland, då det innebar att istället för Portugal fick man Tjeckien i åttondelsfinalen, ett i alla fall på pappret lättare motstånd. Tjeckerna gjorde det dock bra i gruppspelet, där de tog sig vidare som trea i grupp D bakom England och Kroatien. Man besegrade Skottland med 2-0 efter två mål av Patrik Schick, det ena ett drömmål från halva plan. Efter det spelade man 1-1 mot Kroatien efter ett nytt mål av Schick, nu på straff efter att han själv fått en armbåge i ansikte och med blodet rinnandes dunkade dit straffen. Man förlorade sedan med 0-1 mot England.

Tjeckien är ett samspelt och välorganiserat lag som på så vis påminner en del om Hollands gruppmotståndare Ukraina och Österrike. Ukraina besegrade man med 3-2 och Österrike med 2-0, men som vi såg igår när Österrike tog Italien hela vägen till förlängning, är det inga lättbesegrade lag. Förhoppningsvis har segrarna i gruppspelet förberett Holland väl för Tjeckien. Det mesta runt tjeckerna har kretsat kring anfallsstjärnan Schick, andra nyckelspelare är mittfältaren Vladimir Darida och målvakten Tomas Vaclik men, likt Sverige är det sannerligen kollektivet som är viktigast för Tjeckien.

Holland och Tjeckien har mötts flera gånger genom åren, men mest minnesvärt i gruppspelet i EM 2004. En ung Arjen Robben hade lekstuga och rev upp stora hål i tjeckernas försvar med sina löpningar och spelade fram till både 1-0 och 2-0. Men vid ställningen 2-1 gjorde förbundskapten Dick Advocaat det mest bespottade bytet i holländsk fotbollshistoria då han tog ut Robben och bytte in gamle, tröge, defensive mittfältaren Paul Bosvelt för att säkra bakåt. Hollands spel rämnade och Milan Baros och Vladimir Smicer fullbordade Tjeckiens vändning till 2-3. Efteråt fick Advocaat det sannerligen hett om öronen från pressen, supportrarna, fan och hans moster. Några holländska supportrar gick så långt att de bokade flygbiljetter åt Advocaat — till Belgien. Med det tydliga budskapet: kom inte hem. Sedan gick det förstås bra ändå för Holland, man gick ändå vidare som grupptvåa, vilket, ödesdigert för Sverige, innebar en hemsk kväll i Faro där Oranje för första gången någonsin vann en straffläggning. Sedan åkte man ut i semifinalen mot Portugal.

Stämningen i det holländska lägret är god, även om man drabbats av ett avbräck. Sevilla-anfallaren Luuk de Jong skadade knäet på en träning och har lämnat truppen då han inte skulle kunna delta mer i EM. Tråkigt för de Jong, men ingen större förlust för laget då han varit begränsad till ett fåtal minuters korta inhopp så här långt ändå. Den stora diskussionen i pressen inför matchen rör vem som ska starta bredvid Memphis Depay i anfallet. Wout Weghorst startade de två första matcherna och gjorde det bra, men mot Nordmakedonien fick Donyell Malen chansen att starta efter sitt fina, assistgivande, inhopp mot Österrike. Malen imponerade då, särskilt i kombinationsspelet. Debatten är alltså långe, store Wout eller lille snabbe Donyell. I övrigt lär det bli startelvan som mötte Österrike, med Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij och Daley Blind i trebackslinjen framför Maarten Stekelenburg. Denzel Dumfries och Patrick van Aanholt som wingbacks, Marten de Roon, Georginio Wijnaldum och Frenkie de Jong på mittfältet.

Matchen spelas i Budapest, en minst sagt omdiskuterad spelplats med anledning av den senaste tidens politiska utvecklingar. Ungerns president Viktor Orbán som i absolut snällaste ordalag kan beskrivas som en väldigt nationalkonservatistisk herre, klubbade nyligen igenom anti-HBTQ-lagar. Lagar som inskränker HBTQ-personerns frihet och mänskliga rättigheter och som enligt demokratigranskande institut gör att det är tvivelaktigt om Ungern fortfarande kan ses som en demokrati. Det har lett till protester och demonstrationer, bland annat i Tyskland där Münchens borgmästare hade tänkt låta Allianz Arena lysa i regnbågens färger när Tyskland mötte Ungern. Så blev det inte efter att UEFA, denna ständigt närmast komiskt korrupta och inkompetenta organisation, motsatt sig det och hotat med böter. Det blev ändå protester mot Ungerns anti-HBTQ-hållning under matchen. I Holland gjordes också markeringar, exempelvis gick både Ajax och Ajax ultrasgrupp VAK410 ut på sociala medier med ställningstaganden för HBTQ-människors rättigheter.

Under matchen kommer Wijnaldum bära en ny kaptensbindeln med texten One Love skrivet i regnbågsfärger, i en till markering emot Ungerns HBTQ-fientliga lagar.

Förväntad startelva Holland: Stekelenburg; Dumfries, de Vrij, de Ligt, Blind, van Aanholt; de Roon, Wijnaldum, F. de Jong; Weghorst, Memphis
Förväntad startelva Tjeckien: Vaclik; Coufal, Celutska, Kalas, Boril; Holes, Soucek; Masopust, Darida, Jankto; Schick

Matchen spelas ikväll söndag kl 18:00 och sänds på TV4.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-06-27 08:26:02
Author

Fler artiklar om Holland