Inför Holland - Ukraina: Fågel eller fisk för ifrågasatte de Boer?
Jurriën Timber ersätter skadade Matthijs de Ligt i startelvan.

Inför Holland - Ukraina: Fågel eller fisk för ifrågasatte de Boer?

Ikväll träder Holland in i EM med en match mot Ukraina hemma i Amsterdam på Johan Cruijff Arena. Det mesta av förhandssnacket har kretsat kring förbundskapten Frank de Boer och alla hans val, från petningar till taktik, som ifrågasatts. Blir det fågel eller fisk, himmel eller helvete för de Boers Oranje?

Som tidigare rapporterat har det mesta av snacket runt Holland gällt förbundskapten Frank de Boer och hans beslut. Hans truppresentation blev en pinsam fadäs då han ertappades med att ljuga om att han ringt och pratat med alla spelare han petat från bruttotruppen, och dessutom såg han dum ut när han i en utläggning om Donny van de Beek blandade ihop hans statistik med Davy Klaassens.  Sedan valde de Boer att peta förstemålvakten Jasper Cillessen ur truppen efter att Cillessen missat början av landslagslägret efter att ha testat positivt för covid-19, trots att Cillessen skulle kunnat ansluta senare i god tid till EM. När Donny van de Beek sedan blev skadad valde de Boer att inte kalla in någon ersättare, vilket också ifrågasatts. de Boers förklaring då var att han inte trodde det skulle vara bra för gruppdynamiken att någon till kom in mot slutet av uppladdningen.

Utöver dessa fadäser har också de Boers spelsystem fått många kritiker. Trots att spelet inte såg särskilt bra ut mot varken Skottland (2-2) eller Georgien (3-0) har de Boer hållit fast vid en 5-3-2-formation. Hans egen kapten Georginio Wijnaldum har till pressen erkänt att han föredrar 4-3-3 och många fotbollsexperter och tyckare menar att de Boer borde gå tillbaka till 4-3-3. Under lagets träning i lördags hade några till och med hyrt ett flygplan som flög över träningsanläggningen med en banderoll som uppmanade de Boer att byta formation.

Utan Cillessen stod målvaktsplatsen mellan Tim Krul och Maarten Stekelenburg spm fick chansen i varsin träningsmatch. Det är pånyttfödde Stekelenburg, som fyller 39 i september, som gått segrande ur den striden. de Boer bekräftade igår på en presskonferens att Stekelenburg kommer stå mot Ukraina. Vilken resa för Stekelenburg, som förra sommaren, efter flera år som reservmålvakt i olika Premier League-klubbar, vände hem till Ajax för att vara reserv även där, men i februari kastades in i hetluften när André Onana blev dopningsavstängd. Under våren spelade Stekelenburg felfritt när Ajax vann den inhemska dubbeln och gick till kvartsfinalen i Europa League (där Stekelenburgs skadefrånvaro i den första matchen mot Roma blev avgörande för att det inte blev vidare avancemang).

Matthijs de Ligt har haft problem med en ljumskkänning och tränade tidigare för sig vid sidan av gruppen. De senaste träningarna har han gjort med gruppen, men de Boer sa igår att Ukraina-matchen kommer för tidigt för de Ligt som kommer stå över den. Inte optimalt att man saknar en nyckelspelare i försvaret. 19-årige Jurriën Timber lär ersätta de Ligt, Ajax-talangen har gjort en kometresa under säsongen, från kapten i Jong Ajax till försvarsklippa i Ajax och nu EM-spelare. Han debuterade i a-landslaget mot Skottland för några veckor sen och spelade även mot Georgien. Utöver honom lär Stefan de Vrij och Daley Blind finnas i mittförsvaret. Blind missade säsongsavslutningen efter att ha skadat fotleden mot Gibraltar i mars men gjorde comeback mot Georgien och ska kunna spela. På wingbacksplatserna lär PSV:s kapten Denzel Dumfries spela till höger och AZ:s Owen Wijndal till vänster.

Mittfältet ser ganska givet ut med kapten Georginio Wijnaldum, spelmotorn Frenkie de Jong och bollvinnaren Marten de Roon. Atalanta-mittfältaren de Roon fick kritik för sitt spel i träningsmatcherna inför EM men han verkar ha de Boers förtroende och lär åtminstone starta matchen. För ett mer offensivt alternativ, som kanske är mer aktuellt med byten, finns bland annat Ajax-mittfältarna Davy Klaassen och Ryan Gravenberch.

Anfallet utgörs av Memphis Depay och Wout Weghorst. Memphis, som till skillnad från Wijnaldum verkar hamna i Barcelona till slut, är en stor nyckelspelare i offensiven och inblandad i det mesta framåt. Fyrtornet Weghorst förbisågs kontroversiellt till tidigare landslagssamlingar men togs ut till EM och startade båda träningsmatcherna inför och gjorde mål mot Georgien. Sevilla-centern Luuk de Jong är alternativet till Weghorst sett till spelartyp, men även PSV:s rappe center Donyell Malen är ett spännande alternativ.

Motståndarna Ukraina imponerade i EM-kvalet då de vann sin kvalgrupp före Portugal och gick förlustfria genom kvalspelet. Senare har det gått lite tyngre dock då de kom sist i sin grupp i Nations League, där de vann två matcher, mot Schweiz och Spanien men förlorade övriga fyra (Tyskland sista laget i deras grupp). VM-kvalet har de inlett med 3 raka 1-1-matcher, mot Frankrike, Finland och Kazakhstan. De följde upp det med ytterligare ett 1-1-resultat, i en träningsmatch mot Bahrain i maj. I sina träningsmatcher inför EM i början av juni tog de äntligen sina första segrar för året, 1-0 mot Nordirland och 4-0 mot Cypern.

Mest namnkunnig i Ukraina är ingen spelare utan förbundskapten Andrij Sjevtjenko. På planen är dock Manchester Citys Oleksandr Zintjenko den mest iögonfallande spelaren. Oftast vänsterback i klubblaget spelar han på mittfältet i landslaget. Han är bekant med holländsk fotboll sen ett lån hos PSV 2016/17, då han fick knapert med speltid av Phillip Cocu. West Hams Andrij Jarmolenko och Atalantas Ruslan Malinovskij är andra mittfältsstjärnor för Ukraina. Heorhij Busjtsjan fick chansen i målet mot Nordirland men mot Cypern var gamle Andrij Pjatov tillbaka i målet. Kanske väljer Shevchenko rutin i målet till EM med.

Ukraina ställer oftast upp i en 4-3-3, eller 4-2-3-1. I sista träningsmatchen inför EM utgjordes backlinjen från höger av Ilija Zabarnyj, Serhiy Kryvtsov, Mykola Matvijenko och Eduard Sobol. Sobol i Club Brügge, Zabarnyj i Shakhtar Donetsk, övriga två i Dynamo Kiev. Zintjenko och Malinovskij är givna på två mittfältsplatser, och Kortrijks Jevhen Makarenko startade senast. Jarmolenko startar till höger, Ferencvaros Oleksandr Zubkov till vänster och som center går Roman Jaremtjuk.

Matchen spelas ikväll kl 21:00 och sänds på SVT1.

Förmodad startelva Holland: Stekelenburg; Dumfries, Timber, de Vrij, Blind, Wijndal; de Roon, Wijnaldum, F. de Jong; Weghorst, Memphis
Förmodad startelva Ukraiana: Pjatov; Zabarnyj, Kryvtsov, Matvijenko, Sobol; Malinovskij, Makarenko, Zintjenko; Jarmolenko, Jaremtjuk, Zubkov

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-06-13 16:15:01
Author

Fler artiklar om Holland