2020-09-07 20:45

Israel - Slovakien

Inför Israel - Slovakien: Nya bekymmer för Hapal

Inför Israel - Slovakien: Nya bekymmer för Hapal

Med redan en rad ordinarie namn borta har förbundskapten Pavel Hapal fått nya bekymmer efter derbyt mot Tjeckien. Till den israeliska kuststaden Netanya reser de slovakiska falkarna med ett än mer tilltygat manskap, som står inför en stor press när fredagens förlust ska repareras.

Det var ingen fager fotboll de slovakiska fotbollsherrarna visade upp i derbyt under fredagen. Tafatt, uddlöst och egentligen utan någon vidare spelidé. Pavel Hapal fick motta hård kritik i såväl den taktiska bortdribblingen som valet av startande spelare. Majoriteten av dem hade inte framträtt på månader och andra hade bara precis kommit tillbaka från skada - medan det på bänken fanns de som var betydligt mer matchredo. Målvaktsvalet var det som chockade mest, även om Dominik Greif i sig inte kan lastas för förlusten på Tehelné Pole under fredagen. På bänken satt Marek Rodák som hade burit sitt Fulham till Premier League, men i buren ställdes istället Greif som bara precis kommit tillbaka från skada och sedan dess endast spelat en match.

Inte nog med att det blev ett, som slovakisk press kallade det, förnedrande nederlag mot grannlandet tillika storebror Tjeckien - efter mötet skrevs det upp än fler spelare på skade-/ och frånvarolistan. I ett redan rejält sargat lag där Marek Hamšík, Martin Dúbravka, Albert Rusnák, Róbert Mak m.fl. saknas, var det nu ytterligare fem (!) spelare som inte flög med när slovakerna ska gå in i den andra Nations League-omgången. Israel, som spelade 1-1 i sin premiär mot Skottland, står som motstånd i Netanya - ett Israel som överraskande nog nu mer eller mindre står som favoriter.

Peter Pekarík, Ondrej Duda och Adam Zrelák var redan tidigare endast berättigade att spela mötet mot Tjeckien. Duon hade varit tvungna att försättas i karantän då de båda spelar i Tyskland där myndigheterna rödlistat Israel på grund av den omfattande smittspridningen.
  Branislav Ninaj har en känning - och utöver Ondrej Duda utgick även Lukáš Štetina redan under den första halvleken på fredagskvällen. Slavia Prag-backens skada är så pass allvarlig att den stoppar honom från spel i minst ett halvår.

Slovakerna med Pavel Hapal i spetsen har en svår nöt att knäcka till mötet vid Medelhavet. Nations League är viktigt ur den aspekten att det kan agera livboj i ett kval till VM 2022, men det vilar också i skuggan av något betydligt mer överkomligt och aktuellt. Om drygt en månad ställs nämligen Slovakien inför ett playoff till EM 2021, där två segrar behövs för att säkra en efterlängtad plats. Därför har heller inte flera av de ordinarie spelarna plockats in till septembersamlingen, då all kraft för att göra de fria från coronarestriktioner istället kommer att läggas på nästkommande landslagsperiod i oktober.

Måndagsaftonens drabbning är dock fortsatt av stor vikt. Slovakerna kan, vid ytterligare en förlust, halka efter tidigt och sedermera behöva kravla sig upp att undvika ett nytt UNL-fiasko. I vanliga fall ska en match mot Israel sluta med en seger, men de nuvarande förutsättningar sätter käppar i hjulen för de slovakiska falkarna. Mötet är också ett stort test i dubbel bemärkelse för förbundskapten Hapal, som ur denna röra ska ställa upp med ett slagkraftigt lag och dessutom se till att inte åka på ännu en förnedrande förlust.

Klarar Slovakien pressen?

Veríme.
Slovensko do toho!


ISRAEL – SLOVAKIEN
Nations League, liga B, Grupp 2
Datum: 7 september 2020, 20:45
Plats: Netanya Stadium, Netanya
Domare: Nikola Dabanovic, MNE
TV - Sverige: C More, start 20:40
TV - Slovakien: RTVS 1, start 20:20


Samlingssida för Slovakiens grupp i UEFA Nations League finner du här.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2020-09-07 10:00:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM