Khalifa International Stadium, 2022-11-27 17:00

Kroatien - Kanada

Inför Kanada
Kroatien behöver tre poäng

Inför Kanada

Kroatien är pressat inför den andra gruppspels omgången. Seger mot Kanada efterfrågas, det finns inget annat alternativ.

Kanada
Typiskt dramasnack från kanadensarna efter premiärmatchen mot Belgien. Nämligen efter matchen blev det en snackis om Kanadas förbundskapten: ”We are gonna F Croatia!”

 



En besviken och förvirrad John Herdman efter Belgien matchen, ger ett uttalande som bara kommer ge mer bränsle till kroaterna. Kanada gjorde en bragd insats, men förlorade trots alla målchanser och en missad straffspark. Sedan skulle Kanada tilldömts minst en straffspark till, men frågan är om Alphonso Davies hade klarat av pressen.

Det är ett ungt, taggat och modigt Kanada som Kroatien möter. Ett luftslott är kanske det rätta ordet. Erfarenhet efterfrågas här och förutom Davies som spelar för Bayern, som är van att spela stormatcher, men hur är det med dom andra spelarna?

Förutom Davies, behöver jag gå in i historieböckerna för att leta fram kända fotbollsspelare från Kanada. Visst där finns en Jonathan David från franska klubben Lille och en dinosarurie gammal Atiba Hutchinson. Men...

Hur är det med målvakten Borjan, som provocerar djävulen liksom hans förbundskapten. Borjan är en annan som uppmärksammats i kroatisk media genom att blanda krig och politik med sporten.


Nämligen Borjan har serbiska rötter, men är född i Kroatien i staden Knin. Under Balkankriget utkämpade Kroatien ett blodigt krig för ett pris som heter självständighet. Samtidigt som serberna självutnämnde en liten stat mitt i Kroatien till självständiga Republik Serbiska Krajina, och Knin var huvudfästet.

Borjan och hans familj fick lämna Knin liksom många andra serber, och det är något som den hjärntvättade målvakten inte kan släppa. Politik och sport går aldrig hand i hand och respektera dina motståndare ödmjukt.

Kanada ställde upp i en offensiv formation mot Belgien med 3-4-3. Ovan nämnde målvakten vaktade buren. Miller, Vitoria och Johnston i tremanna försvar och mittfältet bestod av Davies, Eustaquio, Hutchinson och Laryea. Offensiven Hoilett, David och Buchanan.

Kroatien
I premiären kryssade man mot Marocko och spelade utan att större risker. Lite för fegt, oväntat och sedan mötte vi ett Marocko som satte Kroatien på prov med hårt och solid fightingspel. Viktigast ut av allt är att Kroatien bestämmer fortfarande själva över sitt öde i gruppspelet.

Förbundskaptenen Zlatko Dalic har fortfarande framför sig sömnlösa nätter. Startelvan är alltid lotteri inför matcher och det har det varit sedan VM 2018. Vissa positioner är mer eller mindre cementerade, förutom att vi behöver klargöra vem som spelar centerforward och vem högerytter.

Matchen mot Kanada kan ge oss alla svaren vi letade efter. Dalic föredrar kontrollerad fotboll, så vi lär se formationen 4-3-3 återigen. Skillnaden från Marocko matchen är att Vlasic missar matchen på grund av skada. I stället för Vlasic så kliver Kramaric ut som högerytter och centralt lär vi se Livaja från start. Den varianten är det en del som skrivs i kroatisk media och det kan mycket väl stämma.

Formation 4-3-3
Livakovic MV – Lovren MB, Gvardiol MB, Sosa VB, Juranovic HB – Brozovic DM, Kovacic CM, Modric CM – Perisic VY, Kramaric HY, Livaja FW

Inför matchen
Nu håller vi huvudet högt, nu är det ännu mer glasklart att Kanada måste besegras på söndag. Spelarna fick stå ut med hård kritik efter Marocko matchen och i flesta fallen, ger kritik en positiv effekt. Tack media, tack Herdman och Borjan. Vi behöver den här tepoängaren för att det skall lossna! Sedan blir det betydligt lättare att möta Belgien.

Plats: Khalifta International Stadion
Tid: 17:00
Tips: 3-0 (Perisic, Livaja, Modric)
Domare: Matonte Cabrera (Uruguay)

TV: Se säsongshöjdpunkter från Kroatiens VM-stjärnor
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-11-27 07:38:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!