Education City Stadium, 2022-12-09 16:00

Kroatien - Brasilien

Inför Kroatien - Brasilien
Vatreni mot Selecao

Inför Kroatien - Brasilien

“Things are easy when you’re big in Japan…” något i den stilen avslutade Livakovic matchen mot Japan och fick priset Man of the match. Men nu förbereder vi oss för ett laddat stormöte mot Brasilien.

Enligt oddsbolagen är allt solklart. Hela 74% chans att Brasilien kommer att segra, vilket säger oss att brassarna är större favoriter än vad England var mot Senegal.

Brasilien
Neymar, Vinicius, Raphinha och Richarlison dansade hela kvällen mot Sydkorea. Brassarna var som ett stort vintertåg som plöjde igenom den vita snön. Det såg för enkelt ut och vi hann inte ens säga farväl till sydkoreanerna, när Brasilien tryckte in fyra mål i första halvlek.

Senast jag blev så här imponerad av Brasilien måste ha varit långt tillbaka, så långt så vi måste rulla bandet tillbaka till VM 2002. Då var det original samba med gamle Luiz Nazario da Lima ”Ronaldo” och många andra legendarer.

Hela tjugo år har gått sedan VM guldet kammades hem. Och först idag kan man NÄSTAN börja jämföra dagens Brasilien med landslaget från 2002.

Selecao är ett landslag med flertal klassanfallare i truppen. På bänken sitter Real Madrids påg Rodrygo, tillsammans med Martinelli från Arsenal och Antony från Man United. Fabinho hittar vi också nöta bänken med Manchester City målvakten Ederson.
Nej det kommer inte vara pinsamt att åka ut mot det här stjärnspäckade laget.

Handen på hjärtat så har man inte riktigt än mött ett tuffare motstånd än Kroatien. I åttondelen mötte man Sydkorea och innan dess i gruppspelet mot Kamerun (0–1), Schweiz (1–0) och Serbien (2–0). Mot Kamerun roterade man ut hela startelvan och mot Serbien dröjde det över en timmes spel innan man gjorde hål på ett av VM:s sämsta försvar.

Dock mot Schweiz började man se sprickor i lagdelarna. Här ställdes man mot ett kompakt Schweiz som visste hur man skulle stoppa den gula ubåten. Det var en tidig gruppfinal och det hade inte varit fel om schweizarna hade tagit ledningen. Men Casemiro räddade kamraterna med ett snyggt volleymål i 83:e minuten.

En repris på Schweiz matchen är att förvänta sig. Stor ära står på spelet även för detta starka Brasilien, som kommer tänka om och efter flera gånger innan man bestämmer sig för att rivstarta.

Kroatien
Hur ska man stoppa Brasilien och är det ens möjligt? Hinner spelarna samla krafterna inför ett laddat stormöte? Många frågorna väcktes inför uppladdningen och det är så lätt att glömma att brassarna är också gjorda av kött och ben.

Kroatien har kanske inte imponerat lika mycket, men vi vet att man behöver justera snabbheten i omställningarna och jag är minst tveksam om att förbundskaptenen redan förberett taktiken.

Schackrutorna hade extremt fysiskt svår match i åttondelsfinalen där många spelare blev utmattade. Särskilt ledarna, varav sex av dem som Dalic tvingades byta ut, inklusive Modric, Kovacic och Perisic. Enligt statistiken har Kroatien på fyra matcher sprungit strax över 480 kilometer. Jämfört med Brasiliens 418 kilometer, vilket kan betyda att "vi" är mer uttåliga.


 




Nyckelspelare
Marcelo Brozovic, Mateo Kovacic och Luka Modric. För tre musketörerna kommer det vara betydligt lättare match ikväll, än mot Japan. Jag tippar att trion kommer få flera öppna ytor på grund av Brasiliens offensiva spelstil. Den pressen som Japan och Marocko utförde på Modric var sinnesjuk. Jag kan inte se den bilden framför mig att Casemiro eller Paqueta ligger i hälarna på Modric.

Försvarsministrarna Gvardiol och Lovren. Hittills har mittbacksparet spelat lysande. Mot Brasiliens fruktansvärda attack, som ser mördande ut, kommer dessa två herrar garanterat göra det smutsiga arbetet. Värt att notera är att Lovren är revanschsugen för förlusten 2014.

Matchplanen
Zlatko Dalic är en taktiker och sällan kommer ni se honom rusa i väg för snabbt. Bevis på hur bra han är när det blir ställningskrig på planen, så rekommenderar jag att ni ser premiärmatchen mot Marocko, och nu senast åttondelsfinalen mot Japan. Det är inte så ofta en tränare lyckas ändra matchbilden efter ett 15 minuters snack i paus. Men Dalic överträffade båda motståndarna Regragui och Moriyasu.

Spelet är inte lika vackert som för fyra år sedan. Men det behöver det inte heller vara. Grekland spelade inte sambafotboll under EM 2004, och det gjorde inte heller Portugal 2016. Frankrike tog VM guldet 2018 utan att vinna våra hjärtan. Kroatien har hittat spelstilen och det är att kontrollera matchtempot, ligga lågt och gör inga undantag.

Hittills har det gått bra för Brasilien. Raka motorvägen mot medelstarka landslag. Vi får se om Tite åker in i fällan, eller har han en räv bakom örat.

Plats: Education City stadion (Al Rayyan)
Tid: 16:00 (fredag)
Domare: Michael Oliver (England)
Tips: 1-1 (Perisic) Matchen går till förlängning? Varför inte.

TV: Höjdpunkter från Kovacic höst i Chelsea

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-12-09 08:03:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!