2022-09-22 20:45

Kroatien - Danmark

Inför Kroatien - Danmark

Inför Kroatien - Danmark

Kroatiska fotbollslandslaget ställs mot Danmark i den 5:e omgången av grupp 1 i Nations League.

Hoppet glöder att efter dessa 180 minuter i september ”Vatreni” i slutändan skulle kunna vinna gruppen och därmed gå vidare till Final Four i Nations League för första gången.


 
Shackrutorna har fördelen hur man än vänder, endast en förlust hemma mot danskarna skulle släcka hoppet om en gruppseger. Oavgjort är inte hela världen eftersom Danmark möter ett pressat Frankrike på hemmaplan i sista omgången. Någonstans känns det som att Dalic och hans manskap kommer dra det längsta strået. Besegrar vi danskarna på Maksimir den 22:a september, går vi upp i serieledning i gruppen och möter Österrike på bortaplan i sista omgången.

 
Danmark väcker gamla minnen
Matcherna mot Danmark väcker gamla minnen och dom är många. Ett minne som är inristat i hjärnan för hela livet är fotbolls EM 1996. Det var första gången som kroatiska landslaget någonsin spelade i ett mästerskap. Fortfarande okänt för mig, vilka spelare som spelade för landslaget, skulle jag bekanta mig under matchen mot Danmark(3-0). Där fanns en Zvonimir Boban som spelade för AC Milan, Davor Suker, Robert Prosinecki...  och så kommer ett kontringsmål under matchen, vilket gjorde att allt stannade när jag bevittnade det magiska ögonblicket. Först den eleganta mottagningen av Davor Suker och chippen mot ett av världens bästa målvakter Peter Scmeichel. 

 
VM 2018
Viktigaste segern ut av dom alla kom i åttondelsfinalen i Världsmästerskapet 2018. Efter dramatik i ordinarie tid, upplevde vi förlängningen tack vare Luka Modrics missade straffspark som Kasper Schmeichel räddade. Matchen går till straffsparksläggning, som jag aldrig kunde se på, eftersom jag tömde mig emotionellt. Om det var svårt för mig, hur fan var det då för spelarna och en Luka Modric som skulle återigen ta straffspark? Jag såg att folk pratade med mig, men inget ljud kom fram. Så man bestämde sig innan proppen gick av, att ta en promenad ut till en avlägsen skog och väl där träffade jag en till i schackrutig matchtröja som också tappade hoppet. 

 
Mot alla odds, vinner Kroatien ryska rulletten och tar sig vidare till kvartsfinal. Jag är långt ifrån stora bildskärmen och hundratals människor som vrålade i föreningens lokaler. Men jag hör vrålet och inser att vi har precis vunnit! Vilken match, vilken dag…
Man kan ställa sig frågan om Danmark
är ett av våra favoritmotståndare under stora mästerkapen? 

 
Det skulle dröja hela fyra år innan landslagen möts återigen. Den här gången var det i Uefa Nations League. Danmark kom övermodiga med en omänsklig form på Parken. Samtidigt segrade man borta mot Frankrike (2-1) och Österrike (2-1) på bortaplan. Under första halvleken på Parken, bjöds Danmark på dans när man överlåtit bollinnehavet och Kroatien satsade på att försvara, samtidigt som man vilade spelmotorn Luka Modric. 

 
När väl maestron byttes in i 2:a halvlek, var leken över för Hjulmand och hans superlag. Kroatien styrde matchen dit dom ville och schockerade hemmafansen. Pasalic gör matchens enda mål och Kroatien lämnar danskarna tomhänta och beger sig mot Paris.

 
Inbördes matcherna
EM  1996 Kroatien – Danmark = 3-0
VM-kval 1996 Kroatien – Danmark = 1-1
VM-kval 1997 Danmark – Kroatien = 3-1
Träningsmatch 1999 Kroatien – Danmark = 0-1
Träningsmatch 2004 Danmark – Kroatien = 1-2
VM  2018 Kroatien – Danmark = 1-1 (3-2)
UNL 2022 Danmark – Kroatien = 0-1

 
Inför matchen 
Jämfört med juni återvänder Ivan Perisic, som har varit en av dom dödligaste kroatiska landslagsspelaren på flera år. Han spelade inte de fyra första omgångarna på grund av skada, men nu är han redo och motiverad att hjälpa landslaget.

 
En annan som är minst lika mycket motiverad och man beundras varje gång var han hittar reserverna är kaptenen Luka Modric. På presskonferensen pratade Luka om förra matchen mot Danmark: 

 
”Den andra halvleken visade hur vi måste spela mot Danmark och jag tror att vi kan upprepa det. Vi har en tuff match mot ett fantastiskt lag och ska vi vinna måste vi spela så.”

 
Det ryktades om att Luka skulle fortsätta i landslaget fram till EM 2024:

 
“Jag kan bara säga att läkaren var väldigt känslosam i sitt tal. Jag har inte tagit något beslut, just nu tänker jag på VM och dessa matcher i Nations League eftersom vi har en chans till Final Four. Vi får se hur det går. Beslutar i samförstånd med vänner, familj och laget. Det är viktiga för mig för att ta rätt beslut. Jag tänker inte så långt fram än.”

 
Hur ställer Kroatien upp? 
Zlatko Dalic ville inte uppge startelvan. Men en sak är säker:

 
”Jag kommer inte att chansa, inte heller ändra formationen. Vi kommer att balansera våra styrkor eftersom vi har två matcher framför oss. Perisic kommer att spela till vänster, han är i bra form och det är ingen idé att ändra hans position. När det gäller anfallare, vi har bestämt allt, men det är inget jag kommer att avslöja nu.”

 
Möjlig startelva:
Livakovic - Juranovic, Sosa, Erlic, Gvardiol - Brozovic, Kovacic, Modric - Perisic, Pasalic, Kramaric

 
Tankar inför drabbningen 
Detta är ingen bagatell. Visst vi har hemmaplan och Danmark har ett helt gäng på skadelistan. Men det hade vi också i juni månad. Det är inte San Marino vi möter. Lyckas vi spela, så som vi gjorde mot Frankrike och andra halvleken i Köpenhamn, så belönas man med tre stora poäng. 

 
Plats: stadion Maksimir (Zagreb)
Tid: 20:45
Datum: 22 september 
Domare: D. Massa (Italien)

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-09-22 14:41:31
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!