Khalifa International Stadium, 2022-12-17 16:00

Kroatien - Marocko

Inför Kroatien- Marocko
Vem kommer hem med bronsen?

Inför Kroatien- Marocko

Mycket står på spel när Kroatien och Marocko möts för andra gången under VM 2022

Match om tredjeplatsen är en stor final för Kroatien. Så uttalade sig Dalic på presskonferensen igår. Och likaså är det final för marockanerna. Vi kan tycka surt om det och tro att det är en ångestladdad drabbning. Men när väl domaren Al Jassim (som jag kommer prata om lite längre ner om) blåser i pipan, kommer alla världens ögon vara fokuserade på det som händer på Khalifa stadion i Doha.
 
Bronset var början på Kroatiens lysande framgångar för 24 år sedan. I Ryssland vann vi silvret och här vill man vinna brons. Varje VM är lika viktigt.
 
Marocko
Kroatien kliver in som favorit mot Marocko, igen måste jag säga. Favoriter var vi när landslagen möttes i gruppspelet. Chansfattig match som slutade mållöst. Marocko spelade som de gör idag, med snabba och intränade omställningarg. Med trettiotusen fans på läktarna lyckades man besegra Belgien (2-0), Spanien (vann på straffar), Portugal (1-0).

Till skillnad från föregående matcher, så kommer förbundskaptenen Regragui behöva möblera om i startelvan. Mittbackarna Saiss och Aguerd kommer missa dagens match. Även Mazraoui är tveksam för spel. 

Vi ska inte skriva av detta Marocko i förväg. Fortfarande har man Ziyech och Hakimi som största hot. Ett av VM-s bästa mittfältare Amrabat. Och inte minst målvakten Bono, som gjort stått för avancemanget mot Spanien. 

Hur Marocko ställer upp, kommer förutom Regragui, läkar teamet också vara inblandade. Precis som i det kroatiska lägret. Jag gissar på 5-3-2/3-5-2 formation hos marockanerna. 
 
Kroatien
Världsmedia säger redan farväl till Modric. Man säger att detta är slutet på en fantastisk landslagskarriär. Medan de stämplar honom som pensionerad, kommer Luka att samla ytterligare en världsmedalj på lördag och om sex månader slutturneringen i Uefa Nations League och kampen om den första tävlingspokalen i kroatiska landslagets historia. Vi vet det inte än, men allt pekar mot att LM10 kommer fortsätta ytterligare två år – fram till EM 2024.

Dalic har bekräftat att Brozovic definitivt missar matchen. Då lämnar detta dörrarna öppet för Majer. Det snackas även ändringar i försvaret. Båda ytterbackarna är friska, men frågan är om Dalic vill ge chansen till Stanisic och Barisic. 

Enligt senaste information kommer Marko Livaja starta matchen. Hur som helst, i spetsen har vi flera val bland annat mellan Petkovic, Kramaric och Budimir.

Startelvan
Formation 4-2-3-1
Livakovic MV - Juranovic HB, Barisic VB, Sutalo MB, Lovren MB - Modric CM, Kovacic CM - Majer OM, Perisic VY, Orsic HY - Livaja FW

Fakta
FIFA har valt att matchen ska dömas av Al Jassim, som hittills dömt en enda match under detta VM! Och det var i gruppspelet mellan USA och Wales. Intressant är att nyheten kom strax efter att marockanerna beklagade sig till FIFA efter förlusten i semifinalen där man krävde rättvisa. Vi håller tummarna att domaren dömer rättvist och må det bästa laget vinna bronsen! 

Plats: Khalifa International stadion (Doha)
Tid: 16:00
Domare: Al Jassim (Qatar)
Tips: 2-1 (Perisic, Majer) 

TV: Kroatiens VM-spelare
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-12-17 10:30:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!