2018-07-01 20:00

Kroatien - Danmark
4 - 3

Inför Kroatien – Skandinaviens Dungabrassar

Inför Kroatien – Skandinaviens Dungabrassar

Leken är över och allvaret tar fart. Allvaret förmänskligas i form av ett kroatiskt lag som utan större bekymmer spelade hem nio poäng i VM:s första fas. Nu krävs det en prestation långt bättre än gruppspelets för att Danmark ska få vara med bland de åtta bästa.

De tre inledande matcherna i VM har sett allt annat än övertygande ut. Ett tillbakapressat Danmark besegrade Peru med 1-0 men sydamerikanerna brände både straff och öppna lägen. Mötet med Australien började bra. Tio minuters hög press ledde till ett ledningsmål från Christian Eriksen, men sen föll man tillbaka. En kvittering på straff och flera fina ingripanden från Kasper Schmeichel senare kunde danskarna pusta ut och kvittera ut ett poäng.

Den sista gruppspelsmatchen, mot Frankrike, behöver inte diskuteras mer. VM:s tråkigaste match. Punkt.

Så, det ser inte särskilt hoppfullt ut inför åttondelsfinalen mot hela turneringens hittills mest övertygande nation. Nio poäng på tre matcher, 7-1 i målskillnad och 3-0 på Argentina. Luka Modric i högform. Har Danmark chansen överhuvudtaget?

Det danska herrlandslaget har inte förlorat en landskamo sedan oktober 2016. 18 raka matcher utan förlust och sedan Åge Hariede tog över har man bara släppt in femton mål på de 26 landskamper som spelats. I de sju landskamper som spelats 2018 är det bara Australien som fått hål på den danska målvakten. Det målet gjordes på straff. Summa summarum: Det danska försvaret är ramstarkt och svårt att forcera.

Det är antagligen där vi får ta utgångspunkt i dagens match. Kroatien kommer vara bollförande, danskarna försvarande. Det spel som lett till att Danmark kallats för Skandinaviens brassar är som bortblåst. Vill vi fortsätta den kopplingen får det bli "Skandinaviens Dungabrassar" från och med nu.

Christian Eriksens betydelse för offensiven blir också påtaglig idag. Det danska spelet byggs runt mittfältaren och blir han instängd och avstängd utan ytor att kreera i blir det svårare att skapa farligheter framåt. Men pisseheldigt nog är han inte det enda vapnet som finns. Med ett bollägande Kroatien finns möjligheter till omställningar och där har Danmark spelare som kan användas. Är det fortfarande öppet efter en timmes spel lär vi få se Martin Braithwaite på banan. Han visade, dock bara under några få minuter, sin snabbhet och kvickhet i mötet med Frankrike. Kasper Dolberg är också ett alternativ och Pione Sisto och Christian Eriksen lär redan vara på planen.

Matchen sparkas igång vid 20.00 och sänds på TV4 och Cmore.



 



 

Joakim Forsellforssell.joakim@gmail.com@JoakimForssell2018-07-01 10:15:08
Author

Fler artiklar om Danmark

Danskt mirakel på svensk mark!