Opus Arena, 2023-10-12 20:45

Kroatien - Turkiet

Inför Kroatien - Turkiet
Luka Modric leder landslaget mot Turkiet

Inför Kroatien - Turkiet

Gruppfinal mellan två ut av de starkaste landslagen i EM-kvalgrupp D. Kroatien är förhandstippad favorit som får klara sig utan en handfull offensiv.

Bättre utgångsläge än detta gick inte att önska med hemmaplan och en gruppfinal mot Turkiet som Kroatien besegrade med 2-0 på bortaplan tidigare i år. Landslaget spelar för första gången på nybyggda Pampas arenan i Osijek där biljetterna blev slutsålda rekordsnabbt. En stor fest förväntas på torsdag kväll då Modric och co kan säkra EM biljetten.

Turkiet-Kroatien <------------ Höjdpunkter från matchen på Timsah arenan

Kroatiska landslaget leder grupp D med tio poäng med en match mindre spelad än huvudkonkurrenterna Turkiet, Armenien och Wales. Totalt återstår det att spela fyra matcher och den första är ikväll mot Turkiet, andra på söndag på bortaplan mot Wales och två matcher återstår i november mot Lettland och Armenien.
 



Utgångsläget kunde ha varit något bättre om vi tar en blick på skadelistan och spelarna som missar den här turen. Det handlar om Tottenham anfallaren Ivan Perisic som är svår att ersätta trots 34 år på ryggen. Landslaget får klara sig utan Perisic resten av året men förbundskaptenen tror stenhårt att Ivan kommer ansluta till landslaget under förberedelserna inför EM nästa sommar. Luka Modric berättade under presskonferensen att han har tätt kontakt med Ivan och att man kommer vänta in honom in i det sista.

Skadelistan fortsätter med Luka Ivanusec, Bruno Petkovic och Andrej Kramaric där samtliga gick sönder i september! Nu har jag rabblat upp offensiven som stod för starka prestationerna i senaste kvalmatcher. Zlatko Dalic har en del bekymmer, en trubbig offensiv med en mix av ungt och gammalt mot Turkiet och Wales. Tillbaka är Fiorentina anfallaren Josip Brekalo som inte varit med landslaget sedan sommar 2022 och han förväntas ta plats i startelvan.

Förutom Brekalo så har man anfallarna från Benfica och Augsburg redo för strid. Musa och Beljo har aldrig tidigare startat en match för schackrutigt och Musa står närmast en startplats. Man kan tycka att detta var ett läge att kalla in Roko Simic som börjat leverera för RB Salzburg, men känner man pulsen hos våra förbundskaptener så skall det mycket till för att ge en chans till en 19-åring. Förhoppningsvis är järnet fortfarande varmt sedan september och man kan tycka att det bör räcka med att förlita sig på försvaret med Gvradiol och centrala mittfältet med trion Modric-Broz-Kova.
 

Livakovic MV – Sosa VB, Stanisic HB, Sutalo MB, Gvardiol MB – Brozovic CM, Kovacic CM, Modric CM – Brekalo VY, Pasalic HY, Musa CF

Turkiet
Våra rivaler kommer med ny förbundskapten inför de sista tre matcher som man har kvar att spela. Det nya namnet är italienaren Vincenzo Montella som är f.d. Roma spelare och tidigare tränare för klubbar som Roma, Fiorentina, Sampdoria, Milan, Sevilla och Adana Demirspor med genomsnittlig tid 1,08 år per klubb.

Droppen för tidigare förbundskaptenen Stefan Kuntz blev förlusten mot Japan (2-4) i en träningsmatch i september där man blev helt utspelade och enligt uppgifterna från media skällde tysken ut spelarna efter matchen, vilket turkiska fotbollsförbundet inte kunde förbise utan fick nog av Kuntz.

Hur Turkiet kommer spela under Montella har jag svårt att gissa men hans favoritformation är 4-2-3-1. Det är bortaplan där italienaren slängs direkt in i elden och jag gissar att man kommer välja det säkra före det osäkra genom att försvara och satsa på kontringar. Turkiet har tidigare besökt Kroatien utan att förlora en enda match och då har kvalmatcherna slutat oavgjort (0-0 och 1-1) och några spelare från den tiden spelar fortfarande för landslagen: Modric, Brozovic, Kovacic, Vida och Calhanoglu.

Kroatien är inte ensama om att ha skadebekymmer, gästerna har också en del spelare som är indisponibla och det gäller Real Madrid mittfältaren Arda Guler, mittbacken Söyuncu från Atletico Madrid och Cengiz Under från Fenerbahce. Tre tunga namn som lätt hade spelat från start i Osijek. Tittar vi på forwardspositionerna så känns Turkiet för tunna framåt och det bästa man kan erbjuda är 32-årige Tosun.

Förväntad startelva:
Cakir –  Demiral, Bardakci, Celik, Kadioglu – Özcan, Yuksek – Calhanoglu, Akturkoglu, Kahveci – Tosun

Förväntningar
Drar vi en summering så är Kroatien en stark favorit på hemmaplan utan Perisic, Kramaric, Ivanusec och Petkovic, och det hela säger en del om hemmalagets kompetens som också är 6:a i FIFA:s konstiggjorda världsrankningslista. Utan att underskatta Turkiet så kan vi förvänta oss en match där Kroatien kommer äga mycket boll, andra alternativ som Dalic skulle vågat ge sig på har jag svårt att se framför mig när du har ett mittfält i särklass. Utan tvekan kommer det att vara ett högt tryck inne på arenan och jag hoppas att spelarna spelar med hjärtat för supportrarna och Slavonien. Mycket intressant gruppfinal väntar där Montella ska försöka hålla i traditionen och Dalic ska försöka bärga fram första segern någonsin på hemmaplan mot Turkiet.

Datum: 12:e oktober
Tid: 20:45
Plats: stadion Pampas (Osijek)
Domare: Taylor (England)
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-10-12 07:57:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!