Stadion Poljud, 2023-03-25 20:45

Kroatien - Wales

Inför Kroatien - Wales

Inför Kroatien - Wales

Tre månader efter den storslagna bronsen i VM 2022, startar Kroatien resan mot EM 2024. Wales är första motståndaren och matchen kommer att spelas inför ett fullspäckat Poljud i Split.

Kroatien är storfavorit mot Wales på lördag. Landslagen har totalt sex inbördes matcher och 'Vatreni' har hittills vunnit fyra matcher och två har slutat oavgjort. Intressant fakta är att landslagen spelade i samma kvalgrupp även i förra EM-kvalet och då besegrade Kroatien Wales på hemmaplan med 2-1, på bortaplan blev det delad pott 1-1.

Till lördagens match kan förbundskaptenen nästintill räkna med en stark och firsk trupp som inkluderar bl.a Luka Modric. Detta betyder även att Dalic kommer forcera samma startelva från VM i Qatar och den kan se följande ut:

Livakovic MV - Juranovic HB, Sosa VB, Gvardiol MB, Sutalo MB - Modric CM, Brozovic CM, Kovacic CM - Perisic HY, Pasalic VY, Kramaric FW

Om vi ska dra negativa slutsatser så är det att man inte kan räkna med Dinamo anfallaren Bruno Petkovic, samt att övriga forwards brottas med olika bekymmer, som t.ex. Orsic som har en mardröm i Southampton och är utanför truppen. Sedan Mario Mandzukic slutade i landslaget har Dalic provat med flera anfallare och Kramaric har visat sig som den bästa lösningen. 

Hoffenheim anfallaren har gjort 22 mål i landslaget och Perisic har nätat 33 gånger. Visst kan vi förlita oss på dessa två, kanske mer den sistnämnde, men han har ett fåtal år kvar på ryggen. Dock så hade man kanske hoppats på att Dalic chansade med Beljo (Augsburg) eller kanske Livaja p.g.a. att Poljud är hans hemmaplan. 




 



//

Wales
Walesarna kommer till matchen utan en av deras främsta fotbollsspelare genom tiderna Gareth Bale, som tackade för sig efter Qatar VM. Däremot är skicklige Aaron Ramsey med i gästernas unga trupp. 

Gästerna deltog också i fotbolls VM men deras resa tog tidigt slut  i gruppspelet efter två förluster mot Iran (0-2) och England (0-3). I premiären startade det lovande med ett kryss mot USA (1-1). 

Nu när Bale inte finns med, kan vi utan tvekan säga att Brennan Johnson är Wales farligaste spelare. Hittills har anfallaren gjort nio mål för Nottingham Forest i samtliga tävlingar. I truppen finns även Daniel James, f.d. Manchester United spelare som numera spelar för Fulham. 

Hur som helst så är detta ett ungt landslag som kaptenen Ramsey ska leda på Poljud, med ett snitt på 25,9 år jämfört med Kroatiens 27,4.

//

Förväntningar
Självklart hoppas man på en stabil seger mot ett nytt Wales utan Bale. Vi ska absolut inte underskatta gästerna, men Kroatien har stor fördel att man bara spelar i Split och kommer att ha över 30.000 högljuda fans bakom sig. Dessutom så är det första matchen sedan VM och hela landet har längtat efter att se bronshjältarna. Modric och co kommer inte att gå av planen utan att lämnat 100%. Att redan i starten plocka tre poäng är extremt viktigt med tanke på att man möter Turkiet på bortaplan tre dagar senare. 

Datum: 25 mars
Tid: 20:56
Plats: stadion Poljud (Split)
Tips: 2-0 (Perisic, Modric)

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-03-24 15:42:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!