-

Inför kvalpremiären: Ukraina - Slovakien
Slovakien - mot EM 2016.

Inför kvalpremiären: Ukraina - Slovakien

Efter flera månaders väntan och ett världsmästerskap, är det äntligen för EM-kval. På måndagskvällen gästar det slovakiska landslaget Kiev, för att tas emot av Ukraina, i den första kvalmatchen av tio.

Slovakien har två misslyckade kval bakom sig. Efter succén och kvalificeringen till VM 2010, blev både efterföljande EM- och VM-kval rena fiaskon. Vladimir Weiss lyckades inte med samma sensation två kval i rad och duon Stanislav Griga och Michal Hipp, ja - de fick 1-1 mot Liechtenstein.

Ján Kozák tog över i det förra kvalets sista matcher. Seger borta mot Bosnien direkt, men när Edin Džeko och hans lag gästade Žilina några veckor senare, slutade det hela med en uddamålsförlust. Trots det var Kozák räddaren i nöden och gjorde det bästa han kunde av ett lag som redan var i en djup svacka. 

Nu kliver förbundskapten Kozák in i rollen som huvudansvarig redan från början. Han har (förhoppningsvis) tio matcher framför sig där målet är att ta sitt landslag till ett först EM någonsin - som självständig nation. Chanserna och oddsen talar för att ett avancemang kan bli ett faktum, då det numera är två lag som går direkt medan ett kvalar. En topp-3-placering är målet, men den forne Košice-tränaren vill avancera direkt. Ett kval kan vara förödande, oavsett hur väl man har spelat under den gångna gruppspelet.

Repre får tuffast tänkbara start i kvalet. Trots att laget presterar bättre mot bättre lag, är en bortamatch i Ukraina, för att sedan ta emot Spanien på hemmaplan, allt annat än någon lätt uppgift. Spanien är stora förhandsfavoriter, trots att dess landslag har haft det tufft under den senaste tiden. Ute ur VM efter bara två matcher och i genrepet mot Frankrike föll man med uddamålet. Nu kliver säkerligen ett revanschlystet lag in i kvalspelet, samtidigt som motståndet i gruppen kommer att göra allt för att dra nytta av deras tillfälliga förfall.

Först ut för Slovakiens del är Ukraina. Laget som gästade mästerskapet tillsammans med Polen i 2012, kommer att sakna Anatoliy Tymoshchuk i premiären, då lagkaptenen skadades i lagets genrep mot Moldavien (seger 1-0). Ukraina, än skakat av oroligheterna, ligger på plats nummer 22 i FIFA:s världsrakning. Slovakien ligger som bekant på en 45:e-plats. Senaste mästerskapet för det gulblåa landslaget, var just på hemmaplan under EM 2012, då man i efterföljande VM-kval föll mot Frankrike i play-off, efter sammanlagt 2-3.

I Slovakiens trupp fattas även där en tongivande spelare. Martin Škrtel har fortfarande problem med knäet och kommer dessvärre inte att finnas med och stabilisera upp försvarslinjen på måndagen - då han dessutom är avstängd. Försvaret gjorde förvisso en helt klart godkänd insats mot Malta senast, men kommer nu få det betydligt tuffare när man gästar Kiev.

Målvakter:
Ján Mucha (FC Samara)
Matúš Kozácik (FC Viktoria Plzen)
Ján Novota (SK Rapid Wien)

Försvarare:
Peter Pekarík (Hertha BSC)
Martin Škrtel (Liverpool FC)
Norbert Gyömbér (Catania)
Ján Durica (Lokomotiv Moskva)
Lubomír Michalík (FC Kairat Almaty)
Jozef Piacek (MŠK Žilina)
Tomáš Hubocan (Lokomotiv Mosvka)
Erik Cikoš (ŠK Slovan Bratislava)
Michal Breznaník (AS Sparta Praha)

Mittfältare:
Viktor Pecovský (MŠK Žilina)
Karim Guédé (SC Freiburg)
Juraj Kucka (Genoa FC)
Filip Kiss (Ross County FC)
Stanislav Šesták (VfL Bochum)
Marek Hamšík (SSC Napoli)
Vladimír Weiss (Lekhwiya SC)
Róbert Mak (PAOK)
Miroslav Stoch (Al-Ain FC)

Anfallare:
Michal Duriš (FK Mladá Boleslav)
Jakub Sylvestr (1. FC Nürnberg)
Róbert Vittek (ŠK Slovan Bratislava)
Adam Nemec (1. FC Union Berlín)

Trolig startelva:
Mucha (Kozácik) – Pekarík, Durica, Gyömbér, Hubocan – Kucka, Pecovský  – Weiss, Hamšík, Stoch – Nemec

Klockan kvart i nio på måndagen sparkar kvalet igång. Hoppet tänds - och redan från början har slovakerna nu chansen att visa varför man ska vara med i 2016-års EM i Frankrike. En stabil förbundskapten, ett lag blandat med rutinerade veteraner och högintressanta talanger, kan bli succé. Ska vi säga; tredje gången gillt?

UKRAINA – SLOVAKIEN
EM-kval
8 september 2014, 20:45
Olympiastadion, Kiev
TV: RTVS (Slovakien)

Slovensko do toho!

Lukas C. Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2014-09-07 15:36:36
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM