2021-06-14 18:00

Polen - Slovakien

Inför: Polen – Slovakien

Inför: Polen – Slovakien

EM-festen har dragit igång och på måndagen ska äntligen även Slovakien få påbörja sitt äventyr. I den första nyckelfighten står Polen, ett lag man genom åren haft jämna drabbningar emot - och ett lag man helst av allt behöver ta poäng mot för att kunna slåss om en plats i slutspelet.

--- Missa inte: Den stora EM-guiden - Slovakien

Tre dagar in på den stora EM-festen är det dags att sätta igång även grupp E. Spanien, Polen, Sverige och Slovakien ska slåss om två till tre platser i slutspelet, där de förstnämnda står som favoriter. Slovakien är gruppens underdog men har rubbat stornationer förr - inte minst i mästerskap.

På måndagskvällen är det Polen som står först ut - ett lag som varit en återkommande motståndare för slovakisk del. Den allra mest minnesvärda matchen är den som tog slovakerna till sitt första mästerskap som självständig nation 2009, när man i ett snöoväder i Chorzów vann med uddamålet. Sedan dess har mycket hänt och även om matcherna lagen emellan ständigt varit jämna är det två helt nya lag som ställs mot varandra på tisdagen.

Det slovakiska försvaret kommer att sättas på prov per omgående. Milan Škriniar och hans mittbackskollega, som med stor sannolikhet blir Lubomir Šatka, utsätts för en av världens bästa fotbollsspelare i form av Robert Lewandowski - som dessutom kommer till mästerskapet efter en helt makalös säsong. 48 mål totalt - varav 41 (!) i tyska Bundesliga ger en målgaranti i EM som är mycket hög. 
  I frontlinjen av försvaret huserar dels Martin Dúbravka, dels Škriniar. Newcastle-målvakten är i god form och besitter en hög lägstanivå - men 32-åringe måste dock komma upp i den topp som han många gånger visat i såväl klubb- som i landslaget. Målvakten kommer, inte bara i mötet mot Polen, behöver bjuda på både en och två spektakulära ingripanden som vi är vana att se honom, för att slovakerna ska kunna vara med och slåss om avancemang.
    Vad det gäller Škriniar är det hans blick för spelet och defensiva timing som blir nyckeln i framförallt duellerna mot Lewandowski. Den polske forwardstanken kommer att vara svåråtkomlig, varför även Interförsvararens backkollega Šatka behöver komma upp i en jämn nivå och inte bjuda på billiga frisparkar i utsatta områden. Man får heller inte komma för djupt ner i sin defensiv, likt i genrepet mot Österrike, och på så vis bjuda in det polska anfallet in i boxen. Det kan bli förödande med en formstark Lewandowski i spetsen.



På respektive sida av mittförsvararen återfinns å ena sidan en mer offensiv, å den andra en mer defensiv lagd pjäs. Pekarík och Hubocan är tillbaka som kompanjoner, där den sistnämnda väljs i förstahand främst för hans rutin istället för exempelvis Dávid Hancko, som annars även han är en mer offensivt lagd ytter. Pekarík kommer att få jobba mot bland annat Napolistjärnan Piotr Zielinski, både för att ta sig förbi men också för att stoppa. En tuff uppgift som dock rutinerade Hertha-yttern kan komma att lösa galant.

Sett till genrepets startelva ser det ut att bli Juraj Kucka och Jakub Hromada som startar på det defensiva mittfältet. Förstnämnde tanken Kucka besitter både rutin och tung kvalitet och kommer få den mer ledande rollen framför en mer anonym Hromada. Duon fungerade väl i sitt genrep och nyckeluppgiften för dem blir att behålla tålamodet i uppspelsfasen. Slovakerna lär inte vara alltför spelförande mot något av lagen i turneringen, varför det är viktigt att man behåller lugnet när tillfället ges och på ett snabbt och kontrollerat sätt ta sig över på motståndarens planhalva. 

Offensivt sätt har slovakerna en del vapen som man dels jobbat med innan, dels sådana som vuxit fram på senare tid. Ondrej Duda kliver exempelvis in i turneringen i storform och har en Marek Hamšík vid sin sida som förberett sig för turneringen under en lång tid. Deras uppgift blir att försvåra de polska uppspelen tidigt, men framförallt att vid de offensiva tillfällena vara orädda. Slovakerna måste vara effektiva i sina anfall för att inte drunkna totalt i mästerskapet - och där kommer framförallt Hamšík och Duda spela står roll. Den sistnämnde kan komma att starta som en "falsk" forward med mittfältsgeneralen Hamšík bakom sig. Enligt uppgifter ska dock Ivan Schranz vara tillgänglig efter sin skada och lär säkerligen göra ett inhopp i offensiven.
   På varsin ytterkant lär Róbert Mak och Lukáš Haraslín få en del utrymme, tillsammans med Vladimír Weiss och även yngligen Tomáš Suslov. Deras fart och tekniska färdigheter blir även det viktiga nyckelfaktorer i slovakernas uppspel, som ofta byggs på kanterna. 



Andra viktiga möjligheter som slovakerna bör utnyttja är de fasta situationerna. I vårens kval har tre av lagets fyra mål kommit på fasta situationer, där framförallt Juraj Kucka och Milan Škriniar blir vitala i luften.

Slovakien står inför en tuff uppgift där laget måste komma upp i den höga nivån vi har sätt många gånger tidigare. Delar under EM-kvalet, men kanske framförallt i vårens VM-kvalfight mot Ryssland, är insatser som man behöver ha med sig och komma upp till för att ha chansen till att nå ett slutspel i turneringen. Faller man får långt ner i defensiven, blir stimmiga och stressade i uppspelsfasen och faller platt vid ett tidigt baklängesmål kommer det bli en kort turnering för Štefan Tarkovics manskap. Redan ikväll har man chansen att sätta tonen och visa att man minsann inte ska bli en slagpåse och ett lag som man enkelt städar av. Slovakien är i sitt andra raka Europamästerskap och ska knappast behöva be om ursäkt. Nu är man här för att visa upp sig för fotbollseuropa och varför man har förtjänat en plats i en av de mest ädla fotbollsturneringarna på vår planet.

Väntad startelva:
-------------------Dúbravka------------------
Pekarík---Škriniar---Šatka---Hubocan
---------------Hromada---Kucka-----------
Mak-------------Hamšík (C)----Haraslín
----------------------Duda---------------------

Veríme.
Slovensko do toho!

Polen - Slovakien

EM 2020
Måndag 14 juni 2021, kl 18:00
Krestovsky Stadium, St Petersburg (Ryssland)
Domare: Ovidiu Hategan (ROU)
TV (Sverige): SVT 2, start 17:30
TV (Slovakien): RTVS 1, start 17:30

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2021-06-14 10:30:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM