2016-06-15 15:00

Ryssland - Slovakien

Inför: Ryssland – Slovakien
Duda fick jubla senast - får han göra det igen?

Inför: Ryssland – Slovakien

Vinna eller försvinna för Slovakien. Efter den "onödiga" förlusten mot Wales har nu slovakerna försatt sig i ett knivigt läge. Kan Kozák dra fram triumfkortet?

– Jag respekterar alltid vårt motstånds kvalitet. Om man själv tydligt är det sämre laget och ens motstånd är klart bättre, köper jag det. Men om jag minns rätt, tycker jag inte att Wales var bättre än oss. De hade helt enkelt mer flyt. Men så ser fotbollen ut ibland. En sådan här förlust, kallar jag för onödig.

Det sa förbundskapten Ján Kozák på presskonferensen efter förlustmatchen mot Wales i lördags. Slovakerna gick ut och gjorde en svag första halvlek, där man dock redan efter tre minuters spel skulle haft ledningen med 1-0, när Marek Hamšík visade sin briljans. Istället bjöd Gareth Bale på en frispark som målvakten Ján Kozácik missbedömde helt och Bale - som inte fick mycket utrymme under lördagens drabbning - hyllades som stor hjälte.

Trots den svaga första halvleken, visade slovakerna i den andra att man var klasser bättre än sitt motstånd. Man skapade massivt med lägen och snurrade runt rejält på offensiv planhalva - och efter ett lyckad Kozák-byte, var ställningen 1-1. Ytterligare ett mål från de blåklädda tycktes bara vara en tidsfråga, men istället kontrade Wales in en strumprullare och tog med sig alla tre poäng.


Gareth Bale fick det svårt mot det slovakiska laget.

Förlusten sved och läget man nu har satt sig i är tämligen prekärt. På onsdagen tar man nämligen emot Ryssland i Lille, för att avsluta gruppspelet mot England. Ryssland är ett överkomligt motstånd, som på många sätt liknar slovakerna, med sin starka defensiv och sina kreativa mittfältare. I matchen mot England visade man att man helt klart är att räkna med, när man i slutminuterna hittade kvitteringen mot de vita lejonen. För slovakisk del var krysset mellan de två dominanterna det mest ideala, samtidigt som nu de bägge kommer att gå än hårdare för att segra och säkra en plats i slutspelet.

Premiärnerverna är nu passé och samtidigt som man måste vinna minst en av de två återstående matcherna, har pressen på slovakerna avtagit något. Man har också lagt förlusten bakom sig relativt snabbt, för att rikta fullt fokus mot de återstående två matcherna. Sedan tidigare har man visat att man är klart bättre mot lag som anses starkare, då man med sin solida defensiv och sitt välfungerande mittfält har kunnat klå på även dem bästa. En av dem bästa på planen under lördagens drabbning, var Róbert Mak. PAOK-stjärnan levererade en fin passning till målskytten Ondrej Duda och var själv också nära att sätta in en boll bakom den walesiske målvakten. Bratislava-sonen menar på att man var värda minst ett kryss - men att man nu helt klart har en chans att slå både Ryssland och England.
– Allt är fortfarande öppet. Vi spelar om ytterligare sex poäng, vilket är mycket. England och Ryssland är lag vi helt klart kan slå och vi kommer att förbereda oss än bättre denna gång. Det är tre poäng vi går för - vi vill glädja våra fans och även oss själva.

Wales regelbrottade mer - slovakerna de enda varnade
Domarinsatsen i lördagens match var mycket omdiskuterad. Fula armbågar, brutala tacklingar och flertaliga fultrix belönades med varningar - men ibland också utan någonting alls. Regelbrottsstatistiken hamande på 17-16 till Wales, trots det blev slovakerna varnade fem gånger och de rödklädda inte en enda. Därmed finns det stor risk att någon av nyckelspelarna; Hrošovský, Kucka, Mak, Škrtel eller Weiss, blir avstängda till mötet mot England.
– Jag vill inte skylla ifrån mig på domarna. De var inte anledningen till att vi förlorade, sade förbundskaptenen på frågan om vad han tyckte om det okonsekventa norska domarteamet.

"Slovakerna är som ett skadad djur"
Ryssarna själva ser onsdagsmötet som en nyckelmatch. Anfallaren Artiom Dziuba vet slovakernas kapacitet och vet också att man blev djupt besvikna efter förlusten i lördags.
– Vi följde slovakernas match och såg att de föll snöpligt. Nästkommande match kommer att visa samt betyda mycket. Vi spelade 1-1 mot England vilket är bra, men vi får inte få för mycket luft nu, sade den väldige Zenit-anfallaren för ryska Sport-Express på måndagen och fortsatte: Slovakerna är i nuläget väldigt arga - de är som ett skadad djur. Jag tror att vi kommer att förbereda oss bättre inför denna match och om vi lyckas höja kvaliten i vårt offensiva spel, tror jag att vi på nytt kan nå ett bra resultat.

Senast Slovakien drabbade samman med Ryssland var inför kvalet till detta mästerskap. Ryssarna gick ifrån och vann med uddamålet, och innan det var det slovakerna som vann med uddamålet i kvalet till EM 2012. Förlusten mot Ryssland senast var den sista på över 16 månader för Ján Kozák och hans mannar. Sedan det mötet har slovakerna bara förlorat tre gånger - och förhoppningsvis ska man återigen ta sig in på det vinnande spåret på onsdagen.
 

Ändringar i elvan
Förbundskaptenen sade redan samma dag som premiärmatchen, att det kommer att bli ändringar i nästa. Kozák visade ånyo sin skicklighet av att ta in rätt spelare vid rätt skede, när inbytte Ondrej Duda efter knappt en minut gjorde kvitteringsmålet i Bordeaux. Nu talar mycket för att Legia-talangen får starta tillsammans med Adam Nemec längst fram. Nemec gjorde även han ett bra inhopp, där han bara var en stolpe ifrån att nicka in kvitteringen i slutskedet. Den forne New York City-anfallaren använde sin styrka och storlek på den ultimata sättet och lär därför få starta mötet mot ett defensivt starkt Ryssland, istället för Duriš som inte fick mycket att stämma under premiären.

Många frågar sig också hur läget är med Tomáš Hubocan. Dinamo Moskva-backen uppges vara i full träning men fick se sitt lag från bänken senast, då istället Dušan Švento tog hans plats. Förvisso har inte Hubo fått någon speltid pga skadeproblem sedan i våras, men avsaknaden av den rutinerade vänsterbacken har varit tydlig. Dessutom har 30-åringen tunga meriter från spel i den ryska ligan, och skulle helt klart höja nivån på försvaret markant. I nuläget är det dock oklart om det blir Hubocan eller Slavia Prag-backen Švento som får chansen från start.


Besvikelsen var kolossal. Men nu riktas fokus mot en ny kamp.

Slovakerna behöver plocka minst en poäng för att överhuvudtaget ha en chans att avancera till slutspel. Under den andra halvleken i lördags visade man att man helt klart är att räkna med och att deras spel kan ta laget långt. Med en gnutta mer flyt och ett spel som är stabilt över 90 minuter, kan man till och med bärga hem en seger. Vi tror. Vi hoppas.
Mot tre pinnar.

Ska du på matchen? Kom i vita kläder. Slovakiska sektionen ska bilda en "vit" vägg, både i matchen i Lille samt mot England i Saint-Étienne.

HÅLL KOLL PÅ:
– Ondrej Duda: 21 år ung och en av de bästa på plan i sitt inhopp. Liknar Hamšík i sin stil och lär starta på mitten tillsammans med Napoli-stjärnan. 
– Róbert Mak: Missar lite mycket lägen; men så länge han fortsätter att leverera passningar av hög klass som leder till mål, är vi på rätt väg.

Potentiell elva:
Kozácik – Pekarík, Durica, Škrtel (C), Hubocan – Kucka – Mak, Hamšík, Duda, Weiss – Nemec


Jeden národ, jedno srdce, jeden sen

Veríme.
Slovensko do toho!


OMGÅNG 2 - GRUPP B
Ryssland – SLOVAKIEN
Datum: Onsdagen 15 juni 2016, kl. 15:00
Plats: Stade Pierre-Mauroy, Lille
TV - Sverige: TV4, start: 14:50
TV - Slovakien: RTVS 1, start: 14:20
Domare: Damir Skomina (SLO)


– EM-guiden - så bra är Slovakien, hittar du här.
– Slovakisk samlingssida för EM 2016 hittar du här.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2016-06-14 12:00:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM